Така домашня заготовка на зиму як натуральна пастила з чорної смородини та ірги – відмінна заміна купленим в магазинах солодощам. Як правильно приготувати пастилу з цих ягід в домашніх умовах розповім в цьому рецепті, а покроково зроблені фото продемонструють процес приготування.
Інгредієнти: Ірга, Цукор, Чорна смородина
Як зробити пастилу з чорної смородини та ірги
Візьмемо 250 грам ягід ірги і стільки ж ягід чорної смородини.
Переберемо ягоди, видалимо листя і сміття.
Наступним етапом буде, так зване, бланширування.
Для цього, у каструлю з широким дном налиймо трохи води. Води на дні має бути 5 міліметрів, не більше. Дамо закипіти рідини і додаємо до неї іргу. Накриваємо кришкою та тримаємо рівно 30 секунд.
За цей час шкірка на деяких ягодах полопає, а ягоди, при обробці парою продезінфікуються. Швиденько зливаємо ягоди в друшляк і даємо стекти рідини. Ту ж саму маніпуляцію проведемо з ягодами чорної смородини.
Отже, у нас вийшло 500 грам суміші з ірги та смородини. Складаємо ягоди в загальну ємність і засипаємо 100 грамами цукру.
Занурювальним блендером збиваємо ягоди з цукром до однорідної маси.
В отриманій подрібненій суміші ягід присутні дрібні кісточки та шкурки, що не дуже добре буде виглядати в готовій пастилі. Та й, багато хто просто не люблять кісточки. Позбудемося цього «дефекту» за допомогою сита.
Поставимо сито на миску, в яку і будемо проціджувати нашу майбутню пастилу. Виливаємо у сито ягідну масу. Залишилося пошкребти по ситу ложкою, щоб однорідна маса зтекла до миски, а кісточки та шкурки залишились у ситі.
У мене в електросушарці немає спеціальної ємності для приготування пастили, втім, як і у багатьох володарів цієї диво-техніки. Тому, я роблю спеціальну ємність самостійно з вощеного пекарського паперу. Для цього, вирізаю коло трохи більшого діаметра, ніж чаша сушарки та скріплюю краї степлером, формуючи “тарілочку” з високими бортиками. Зверніть увагу, що зроблена ємність повинна передбачати вільні місця з боків, щоб гаряче повітря від вентилятора сушарки могло безперешкодно проходити.
Змащую саморобну форму дуже тонким шаром рослинної олії без смаку (краще використовувати для цього кондитерську кисть) і виливаю заготовку для майбутньої пастили. Максимальний шар ягідної маси при цьому не повинен бути більшим за 1 сантиметр.
Я завжди роблю тонку пастилу – вона і сушиться швидше і якось естетичніше виглядає. Ставимо форму у сушарку і сушимо, приблизно, 6 годин при 70 градусах. Час сушіння залежить від товщини ягідного шару. Якщо у вас не є сушарки, то можна використовувати для сушіння духовку з відчиненими дверцятами.
У підсумку, готова пастила не повинна прилипати до рук. Скручуємо ягідну пастилу в трубочку і нарізаємо.
Заготовлену за цим рецептом пастилу з смородини та ірги можна зберігати в холодильнику в банках, а можна заморозити. Рецепт приготування пастили, як бачите, дуже простий і, при цьому, не вимагає використання великої кількості цукру.
Як приготувати пастилу зі смородину дізнайтесь із відео.
Автор цього відео-рецепту пропонує готувати пастилу з чорної смородини та кабачків. Простий, але оригінальний та дуже смачний варіант корисних ласощів.
Дивіться також: Лікер з чорної смородини