Лютениця – страва з болгарської кухні. Назву таку воно отримало від болгарського слова «люто», тобто, дуже гостро. Таким воно і є із-за гіркого перцю. Болгари готують лютеницю не в будинку, а у дворі, у великих ємностях. Відразу їсти її не можна, страва повинна настоятися мінімум кілька тижнів.
Інгредієнти: Болгарський перець, Перець гіркий, Помідори, Селера зелень, Сіль, Соняшникова олія, Цукор, Часник
На 5 кг солодкого червоного перцю беремо 2-3 стручки гіркого перцю, 7-8 шт. помідорів, 10-15 г часнику, 20 г зелені селери, сіль і цукор на смак, 200 мл соняшникової олії.
Як приготувати лютеницю на зиму – покроково.
Помідори, м’ясистий червоний солодкий і гіркий перець миємо, з перців видаляємо насіння і плодоніжки, розрізаємо на частини, складаємо в каструлю, додаємо до овочів трохи води і варимо, поки не стануть м’якими. Також можна перець запекти в духовці.
Вважається, що правильно приготовлена лютениця повинна бути однорідною без насіння. Тому овочі протираємо через сито і продовжуємо варити масу до загустіння.
В кінці додаємо сіль, соняшникову олію, цукор, дрібно потовчений часник, порізану зелень.
Продовжуємо далі приготування лютениці і гарячу масу з каструлі перекладаємо в чисті, бажано 1 л банки, стерилізуємо 45-50 хв. і закатуємо.
Приготовлена за цим рецептом домашня лютениця може бути і смачна закуска, і гострий соус. Взимку, перед тим як подати на стіл, в лютеницу додаємо свіжу порізану цибулю або товчений часник, дрібно порізані волоські горіхи, приправляємо оцтом і олією. Якщо лютениця дуже гостра – додаємо до неї варену картоплю.