Домашня копчена ковбаса – рецепт приготування копченої свинячо-яловичої ковбаси в домашніх умовах.

Закоптити ковбасу можна і вдома. Це не так складно, якщо знати про всі нюанси. Саме про них ми зараз і розкажемо.

Отже, приготування ділиться на три основні етапи:

  • засолювання м’яса;
  • сушка;
  • безпосереднє копчення.

Як приготувати копчену свинячо-яловичу ковбасу в домашніх умовах

Треба взяти:

  •  4 кілограми м’якоті яловичини;
  • 3 кілограми м’якоті свинини;
  •  400 грамів солі.

М’ясо поріжте великими шматками, засипте сіллю і добре перемішайте.

Далі поставте ємність з м’ясом в холодному місці і почекайте 4 доби. Після цього шматки треба порізати дрібніше, аби їх можна було перемолоти м’ясорубкою.

Далі треба взяти:

  • цукор – 20 грамів;
  • селітра – 5 грамів;
  • чорний мелений перець – 2,5 грама;
  • запашний мелений перець  – теж 2,5 грама (цей інгредієнт кладеться виключно за вашим бажанням).

Додайте всі ці інгредієнти в фарш, добре вимішайте, а в кінці додайте дрібно порізаний шпиг. Вам його необхідно буде взяти 3 кілограми. Найкраще брати шпиг з хребтової частини туші.

Врешті у вас має вийти 10 кілограмів фаршу. Розкладіть його в широкі тази, так щоб товщина фаршу складала не більше 10-ти сантиметрів. Лишіть його ще на 3 доби в темному прохолодному місці.

Тепер треба напхати фарш в свинячі або яловичі кишки. Якщо побачили в середині бульбашки – проткніть оболонку голкою та притисніть це місце руками.

Коли наповните кишки, зав’яжіть обидва кінці цупкою ниткою або кулінарним шпагатом, з’єднайте в кільце та повісьте в добре провітрюваному місці, де температура не вища +5 градусів за Цельсієм. Сушити ковбасу треба від 5-ти до 7-и днів.

Після цього можна вішати ковбаски в коптильню і коптити при температурі диму 20 градусів. Коптити треба 2-3 дні. Коли ковбаса почне тримати форму при сильному стисканні – значить, вона готова.

Після того, як ви закінчили коптити ковбасу, відкладіть її ще на 6 тижнів (тримайте в приміщенні при температурі 10-15 градусів). Після цього страву можна вживати.

Домашня копчена свинячо-яловича ковбаса

В цьому відео ще один рецепт  домашньої копченої свинячо-яловичої ковбаси;