Домашня хріновуха на горілці – рецепт, як зробити хріновуху з медом і лимоном в домашніх умовах.

Гостра хріновуха здавна в пошані у багатьох народів. Невелика кількість цілющої настоянки збуджує апетит, дає силу, покращує травлення та пригнічує діяльність хвороботворних бактерій. Для профілактики вірусів – саме те! Та, ще й неабияке гастрономічне задоволення за столом в обідній час. Пропонуємо рецепт хріновухи, що досить простий у приготуванні. Знайте міру пиття та готуйте хріновуху з уважністю і, щоб вона була не занадто пекучою у роті, а лише злегенька – “для профілактики і настрою”.

Пропорції складових для настойки із хріну:

  •  півлітра горілки
  • 2-3 шт. коренів хрону,
  • 1 шт. чорного і запашного перцю,
  • 1 шт. гвоздики,
  •   пакетик ванілі або 1 шт. невеликої ванільної палички,
  • 1 стол. лож. соку лимона,
  • 1 чайн. лож. меду.

Як приготувати хріновуху з медом.

хрін

Відберіть цілі й величенькі корінчики хрону.  Ретельно вимийте, почистіть загрубілу шкірку та  просушіть. Та не на сонці, щоб коріння не зів’яло. Потім кожен корінець наріжте смужками, довжиною приблизно 4-5 см.

Ці смужки перекладіть у банку. До них додайте запашні спеції, а потім залийте у ємність горілку. Тепер її треба настояти, бо це ж настоянка! Поставте у затемнене місце на 6-8 днів. Не забудьте щільно закрити.

Та це ще не все – діставайте банку із хроновою настоянкою та лаштуйтеся її проціджувати.  Робіть це через марлю, складену у кілька разів або через дрібне ситечко. Потім перелийте вже чисту рідину у пляшку. Додайте мед та сік свіжовичавленого лимона. Хрін, мед та лимон дуже добре поєднуються та роблять настоянку ароматною та м’якою, та ще більш – корисною. Настоюємо ще пару днів.

Хреновуха, зроблену по домашньому рецепту, потрібно зберігати у напівтемному місці від 6-и до 8-и  місяців.

Приймайте під час обіду від одної ложки до 30 мл. Можна вживати настоянку по традиції, з маленьких стопочок, попередньо охолоджених. Не забудьте про закуски, що ідеально підійдуть до хреновухи. Це, в першу чергу, холодець, а також печені риба, м’ясо, гарячі перші страви.

Не секрет, що гострувата хреновуха може бути у складі коктейлів. Хто знає про відомій коктейль «Кривава Мері», той може спробувати приготувати його на цій настоянці. А ми ще раз нагадаємо, що у вживанні таких напоїв треба знати міру і ви будете здорові та з гарним настроєм!