Всі ми звикли до баклажанової ікри і декому вона вже навіть набридла. Але ж цю страву можна робити не тільки з синеньких. Наприклад, грибна ікра – це дуже смачна і цікава заготовка, яку легко приготувати.
Як зробити грибну ікру на зиму
Візьміть всі ті залишки грибів, які у вас лишилися після маринування, закочування, приготування інших страв. Підійдуть уламки, гриби з ушкодженнями (зіпсовані частини треба просто зрізати). Добре їх помийте та наріжте однаковими невеликими шматочками.
Тепер залийте їх водою у пропорції 250 мілілітрів на 1 кілограм, посоліть так, як вам подобається та тушкуйте потягом 30-ти хвилин.
Після цього відвар, який вийшов з грибів треба злити в окремий посуд, бо він вам ще знадобиться. А самі гриби подрібнити, протерши через сито або пропустивши через м’ясорубку.
В процесі подрібнення з грибів має виділитися сік, який треба з’єднати з відваром та зварити на великому вогні так, щоб рідина стала наче сироп – густа та тягуча.
Тепер складіть в банки подрібнені гриби, залийте їх “сиропом”, закатайте і поставте догори кришками. А через 48 годин стерилізуйте заготовку. Для стерилізації невеликих банок достатньо буде 30-ти хвилин.
Можна приготувати ікру й іншим способом. Для цього треба подрібнити сирі гриби в м’ясорубці та зразу ж витиснути з них сік (не відварюючи).
Далі в сік треба додати сіль (не більше 2% від кількості соку) і готувати витяжку, як і в першому способі.
Якщо ви хочете використовувати цю грибну ікру в вигляді концентрату, який буде додаватися в гарніри – тоді треба буде покласти оцет перед тим, як розкладати страву в банки. Оцту необхідно брати в тій кількості, яка становитиме 10% від об’єму соку. А ще, перед заливкою прокип’ятити в ньому лавровий лист, зерна гірчиці, червоний і чорний перець, а також інші спеції, які вам подобаються.
Ікру з оцтом стерилізувати не треба. Вона добре зберігається і без обробки, головне, щоб банки були щільно закриті.
Таку ікру можна їсти як гарнір, або готувати на її основі супи та соуси.
А в цьому відео ви зможете побачити три різні рецепта приготування грибної ікри: