Мало хто знає, але бастурму можна робити і зі свинини. У вас вийде дуже ніжне та м’яке м’ясо. Готується воно протягом 2-х місяців, але результат вартий очікування.
Інгредієнти: Свинина, Сіль, Харчова селітра, Цукор
Щоб робити бастурму, треба брати тільки ту частину туші, яка зветься окостом.
Необхідно обрати свіже м’ясо та нарізати його тонкими пластинами до 3-х сантиметрів. Ріжте так, щоб вони мали прямокутну форму. Якщо не виходить зробити це без обрізків – не переймайтеся. Ви все одно зможете використати їх для приготування інших страв.
Візьміть цукор та харчову селітру, змішайте і натріть пластини. Цукор і селітру треба брати в такій пропорції: на 1 кілограм м’яса 5 грамів цукру і 2,5 грама селітри.
Потім пластини необхідно обробити ще і сіллю. Її беруть по 65 грамів на 1 кілограм.
Тепер лишилося просто скласти шматки в контейнер та почекати 21 день.
Коли мине три тижні, візьміть м’ясо, залийте холодною водою і вимочуйте протягом 48-72 години. Готовність м’яса визначається по тому, наскільки воно еластичне. Якщо м’ясо стало м’яким – можна його діставати та сушити.
Для цього візьміть шпагат, нанижіть на нього бастурму та повісьте в провітрюваному та прохолодному приміщенні. Пластинки мають тримати форму, якщо бачите, що вони починають згортатися, притисніть їх пресом з двох дошок, аби вирівняти.
Такі шматочки можна розрізати ще дрібніше перед подачею. Бастурма – це чудова закуска до пива. Але, звісно ж, її можна їсти і просто так.
Це відео присвячене тому, як можна легко зробити бастурму вдома: