Домашній сироп з ревеню: як зробити смачний десерт в домашніх умовах

Домашній сироп з ревеню: як зробити смачний десерт в домашніх умовах

Овочева культура – ревінь, в основному, використовується в кулінарії як фрукт. Цей факт обумовлений смаковими якостями соковитих черешків. Їх солодкувато-кислуватий смак відмінно проявляє себе в різних десертах. З ревеню готують компоти, варення, начиняють солодку випічку, а також готують сироп.

Сироп в свою чергу є прекрасним доповненням до морозива і млинців, а додавши сироп в мінералку або шампанське, можна отримати дуже смачний напій.

Як і коли збирати ревінь

Використовують в їжу тільки черешки рослини. Період збору не тривалий і припадає на кінець травня і червень місяць. Пізніше зрізати черешки не радять, так як в них накопичується щавлева кислота, що несе шкоду організму.

Стебла ревеню не зрізають ножем, а виламують руками. Це дозволяє рослині продовжувати розвиватися. Зелену масу зрізають, вона для їжі не придатна. Зібраний урожай промивають теплою водою і сушать на рушниках.

Сироп з ревеню

Як приготувати ревеневий сироп

Класичний рецепт сиропу з ревеню

  • ревінь – 1 кілограм;
  • цукор – 800 грам;
  • вода – 250 мілілітрів.

Черешки ріжуть довільними брусочками. Чистити від шкірки його попередньо не потрібно.

Сироп з ревеню

Овочеву масу заливають водою і ставлять на вогонь. На середньому рівні нагріву масу кип’ятять 4 хвилини, а потім дають повністю охолонути під кришкою.

Щоб домогтися прозорості, відвар пропускають спочатку через велике сито, а потім через марлю або паперовий рушник. В останньому випадку рідина виходить ідеально прозорою, так як папір затримує найменші частинки ревеню.

Щоб відвар перетворився в сироп, в каструлю додають цукор. Варитися маса повинна 15 хвилин до загустіння.

Сироп з ревеню

Сироп без використання води

  • черешки ревеню – 400 грам;
  • цукровий пісок – 1 склянка;
  • половина великого лимона.

Такий сироп виходить з дуже насиченим смаком.

Промиті черешки нарізають шматочками по 2,5 – 3 сантиметри.

Сироп з ревеню

Овочеву нарізку пропускають через соковижималку для отримання соку. Якщо такого пристрою під рукою немає, то використовують комбайн або подрібнювач. Масу пробивають до стану пюре, а потім проціджують через марлеву тканину. З ревеневого макухи варять варення або додають його в компот.

До соку додають цукор і проціджений сік лимона. Миску з продуктами ставлять на вогонь і кип’ятять до в’язкої консистенції маси.

Сироп з ревеню

Чим урізноманітнити ревеневий сироп

Крім соку лимона, в сироп можна додати сік апельсина або грейпфрута. Також, урізноманітнити смак десерту можна за допомогою цедри цитрусових фруктів, ванілі або кориці.

Максимально складний смак дає поєднання ревеню з такою ароматною зеленню, як меліса, базилік або м’ята. Ці добавки кладуться в сироп на етапі його безпосереднього варіння, до моменту проціджування.

Дивіться відео від каналу «Гоголь Моголь», що розповідає про приготування приголомшливо смачного сиропу з ревеню з лимоном

Як зберегти сироп на зиму

Довгому зберіганню продукту сприяє його уварка до густоти меду або використання додаткових консервантів, наприклад, лимонної кислоти. Перед закладанням сиропу в банки, їх ретельно обробляють парою. Це можна зробити над звичайною каструлею з водою, в мікрохвильовці або в духовці. Кришки перед закручуванням також обробляють окропом. Зберігають тару з сиропом в холодильнику, погребі чи підвалі аж до наступного ревеневого сезону.

Відмінний варіант для коктейлів – заморожені шматочки ревеневого сиропу. Сироп для їх приготування розливають по формах і заморожують. Через 24 години кубики витягують і поміщають в контейнер або целофановий пакет для зберігання на морозі.

Сироп з ревеню