Овочева культура – ревінь, в основному, використовується в кулінарії як фрукт. Цей факт обумовлений смаковими якостями соковитих черешків. Їх солодкувато-кислуватий смак відмінно проявляє себе в різних десертах. З ревеню готують компоти, варення, начиняють солодку випічку, а також готують сироп.
Інгредієнти: Вода, Лимон, Ревінь, Цукор
Сироп в свою чергу є прекрасним доповненням до морозива і млинців, а додавши сироп в мінералку або шампанське, можна отримати дуже смачний напій.
Зміст
Як і коли збирати ревінь
Використовують в їжу тільки черешки рослини. Період збору не тривалий і припадає на кінець травня і червень місяць. Пізніше зрізати черешки не радять, так як в них накопичується щавлева кислота, що несе шкоду організму.
Стебла ревеню не зрізають ножем, а виламують руками. Це дозволяє рослині продовжувати розвиватися. Зелену масу зрізають, вона для їжі не придатна. Зібраний урожай промивають теплою водою і сушать на рушниках.
Як приготувати ревеневий сироп
Класичний рецепт сиропу з ревеню
- ревінь – 1 кілограм;
- цукор – 800 грам;
- вода – 250 мілілітрів.
Черешки ріжуть довільними брусочками. Чистити від шкірки його попередньо не потрібно.
Овочеву масу заливають водою і ставлять на вогонь. На середньому рівні нагріву масу кип’ятять 4 хвилини, а потім дають повністю охолонути під кришкою.
Щоб домогтися прозорості, відвар пропускають спочатку через велике сито, а потім через марлю або паперовий рушник. В останньому випадку рідина виходить ідеально прозорою, так як папір затримує найменші частинки ревеню.
Щоб відвар перетворився в сироп, в каструлю додають цукор. Варитися маса повинна 15 хвилин до загустіння.
Сироп без використання води
- черешки ревеню – 400 грам;
- цукровий пісок – 1 склянка;
- половина великого лимона.
Такий сироп виходить з дуже насиченим смаком.
Промиті черешки нарізають шматочками по 2,5 – 3 сантиметри.
Овочеву нарізку пропускають через соковижималку для отримання соку. Якщо такого пристрою під рукою немає, то використовують комбайн або подрібнювач. Масу пробивають до стану пюре, а потім проціджують через марлеву тканину. З ревеневого макухи варять варення або додають його в компот.
До соку додають цукор і проціджений сік лимона. Миску з продуктами ставлять на вогонь і кип’ятять до в’язкої консистенції маси.
Чим урізноманітнити ревеневий сироп
Крім соку лимона, в сироп можна додати сік апельсина або грейпфрута. Також, урізноманітнити смак десерту можна за допомогою цедри цитрусових фруктів, ванілі або кориці.
Максимально складний смак дає поєднання ревеню з такою ароматною зеленню, як меліса, базилік або м’ята. Ці добавки кладуться в сироп на етапі його безпосереднього варіння, до моменту проціджування.
Дивіться відео від каналу «Гоголь Моголь», що розповідає про приготування приголомшливо смачного сиропу з ревеню з лимоном
Як зберегти сироп на зиму
Довгому зберіганню продукту сприяє його уварка до густоти меду або використання додаткових консервантів, наприклад, лимонної кислоти. Перед закладанням сиропу в банки, їх ретельно обробляють парою. Це можна зробити над звичайною каструлею з водою, в мікрохвильовці або в духовці. Кришки перед закручуванням також обробляють окропом. Зберігають тару з сиропом в холодильнику, погребі чи підвалі аж до наступного ревеневого сезону.
Відмінний варіант для коктейлів – заморожені шматочки ревеневого сиропу. Сироп для їх приготування розливають по формах і заморожують. Через 24 години кубики витягують і поміщають в контейнер або целофановий пакет для зберігання на морозі.