Сиропи – це дуже смачна та корисна заготовка, яка допомагає не тільки зберігати продукт, насичений вітамінами, а ще і пришвидшувати процес приготування десертів. Наприклад, сироп з чорної смородини – це універсальний продукт. До того ж, його дуже легко приготувати.
Інгредієнти: Лимонна кислота, Цукор, Чорна смородина
Ми пропонуємо вам два рецепта, які дозволяють зберегти всі вітаміни, що містяться в смородині, та зробити яскравий сироп, що має прекрасний аромат. Використовуючи його, можна додати барв морозиву або коктейлю, зробивши його просто неймовірним.
Обидва рецепти прості і зручні, тому кожен може обрати той, який йому подобається, або спробувати обидва.
Зміст
Сироп з чорної смородини гарячим способом (з варінням)
Спочатку треба перебрати смородину, відділити її від гілочок та видалити хвостики. Потім необхідно ретельно промити ягоди.
Далі висипте смородину в ємність та пересипте цукром в пропорції 1 до 1-го. Потім трошки притисніть ягоди та перекладіть в бутель. Накрийте його кришкою та лишіть на 2-3 дні в теплому місці. Можете навіть поставити на сонце, воно не зашкодить. Ви це робите для того, щоб ягоди трошки забродили і сироп отримав цікавий пікантний смак.
Після цього знову перекладіть масу в каструлю, доведіть до кипіння і варіть протягом 10-ти хвилин.
Далі треба обов’язково перетерти масу через сито.
Макуху, яка лишиться, можна не викидати, адже з неї виходить чудова пастила або компот.
Отриманий сироп знову доведіть до кипіння. Але довго варити не треба, бо через великий вміст пектину в смородині, сироп може швидко перетворитися на желе.
Далі стерилізуйте банки або пляшки, розлийте в них сироп, закрийте кришками та поставте в темне прохолодне місце. Якщо кришки будуть герметично закриті і під них не потрапить повітря, такий сироп може зберігатися 12 місяців і навіть більше.
Сироп з чорної смородини холодним способом (без варіння)
Смородину, як і в першому рецепті, необхідно перебрати, помити, а потім подрібнити та вичавити сік. Це можна зробити за допомогою соковижималки, а якщо її нема – подрібніть ягоди в блендері, а потім протріть через сито.
На 0,5 літра соку треба взяти 1 кілограм цукру і 5-6 грамів лимонної кислоти.
Цукор і сік необхідно змішати та перемішувати, доки цукор повністю не розчиниться. Потім додайте в сироп лимонну кислоту.
Далі стерилізуйте пляшки (можна це зробити в духовці), залийте в них сироп і закрийте пробками. Щоб пробки були максимально герметичними – занурте горлечка з пробками в парафін.
Цей спосіб має перевагу – він дозволяє зберегти максимальну кількість вітамінів та натуральний свіжий аромат ягід.
Але є у нього і недолік – мінус такого способу приготування в тому, що сироп можна зберігати лише в холодильнику і не більше 6-ти місяців. А якщо ви лишите його при кімнатній температурі – термін придатності скоротиться до 2-х тижнів.