Домашній сальтисон зі свинячої голови – як просто приготувати в домашніх умовах.

Сальтисон готують зі свинячої голови. Якщо ставите питання, як приготувати цю, безсумнівно, смачну страву, відповідь проста – вона готуються за принципом холодцю.

На 1 свинячу голову вагою 4-5 кг знадобиться 1 кг нежирного м’яса (свинина), 2-3 шт. свинячих ніжок, кілька штук коренів петрушки і селери, 1 чайна ложка запашного перцю, 3-5 шт. лаврового листа, 100 г часнику, сіль і перець чорний мелений за смаком.

Як зробити сальтисон в домашніх умовах.

Приготування починаємо з того, що обробляємо свинячу голову і ніжки: шкребемо ножем всю шкуру на голові і ніжках, видаляємо щетину, миємо в гарячій воді, голову рубаємо на 2 або 4 частини. Також, ріжемо на великі шматки м’ясо.

Замочуємо посічену голову, ніжки і м’ясо в холодній воді на кілька годин, змінюючи її за цей час двічі. Коли в останній раз воду зливаємо, то заливаємо нової так, щоб вона була вище, ніж м’ясо на 2-3 см.

Кладемо каструлю з підготовленим м’ясом на вогонь і чекаємо, поки закипить. Чекаючи закипання, з поверхні м’яса кілька разів знімаємо піну. Коли закипить, вогонь зменшуємо до слабкого кипіння і варимо не менш, ніж 2 години.

Потім, додаємо коріння петрушки, селери, сіль до смаку, і варимо ще стільки ж. За 15 хвилини до закінчення варіння додаємо запашний перець горошком і лавровий лист. Пробуємо, чи готове м’ясо – воно повинно легко відшаровуватися від кісточок. Якщо цього не відбувається, значить потрібно продовжити варіння. У разі готовності, дістаємо його з бульйону  і даємо охолонути.

Бульйон проціджуємо, кладемо дрібно порубаний часник і знову доводимо до закипання.

Від м’яса видаляємо кістки і ріжемо  шматочками 2-3 см, разом з хрящиками, додаємо чорний мелений перець до смаку і якщо в м’ясі недостатньо солі, тоді ще і солимо.

Беремо великі харчові поліетиленові пакети, наповнюємо їх м’ясом і холодним бульйоном, туго зав’язуємо і поміщаємо в таз або іншу підходящу ємність, а зверху ставимо тягар. Таз з вмістом виносимо на холод.

А можна зробити й інакше – розкласти м’ясо в силіконові форми, залити бульйончиком і відправити в морозильник. У цьому випадку ніякий вантаж не потрібен.

Сальтисон також можна приготувати по-іншому, готуємо з перерахованих вище компонентів. Голову і м’ясо обробляємо і варимо так само, як і в першому варіанті. Готове м’ясо без бульйону викладаємо в харчовий целофановий пакет, щільно зав’язуємо, зверху перев’язуємо шпагатом і ставимо в холодне місце на 6 годин.

А можна зробити по-іншому. Готове м’ясо викладаємо в оброблену свинячу товсту кишку або шлунок і варимо 40 хвилин або запікаємо в духовці, приблизно стільки ж, попередньо проколовши її в декількох місцях, щоб не лопнула. Потім, охолоджуємо і, теж, поміщаємо на холод.

Сальтисон швидко псується, зберігати ці продукти можна, навіть в холодильнику, максимум тиждень. Тому, щоб довше зберегти, його закатують в банки.

Подаємо сальтисон з хроном, гірчицею, маринованою цибулею або ж ріжемо шматочками і робимо канапе.