Сік з шовковиці (тутове дерево, морва) займає лідируючі позиції в ряду соків для сокотерапії. І це заслужене місце. Адже це не просто приємний напій, він неймовірно корисний і протипоказань для його вживання вкрай мало. За легендами стародавніх аріїв, шовковиця знімає прокляття і служить оберегом і зараз. Але, залишимо легенди і займемося справами більш приземленими.
Інгредієнти: Шовковиця
Зміст
Яку шовковицю краще вибрати для приготування соку?
Для соку підходить будь-яка стигла шовковиця, незалежно від її кольору, сорту і розміру. Але, у кожного сорту є свої сильні сторони, і якщо ви хочете поєднати приємне з корисним, слід знати, що чорна шовковиця корисна для тих, хто страждає від серцево-судинних захворювань. Біла – для зміцнення нервової системи.
Чорна – для жінок, біла для чоловіків. Але її можна змішувати, пити сік всією сім’єю, і просто отримувати задоволення від приємного напою.
Рецепт приготування тутового соку з шовковиці
Традиційно сік з шовковиці вичавлюють за допомогою преса, потім фільтрують і після термічної обробки консервують. Але, на наших кухнях прес не найчастіше явище, а соковижималка для цих цілей не дуже зручна. Занадто багато залишається макухи і мало соку. Звичайно, з макухи можна приготувати пастилу, але ж мета – добути побільше соку?
Щоб добути максимальну кількість соку, складіть ягоди шовковиці в каструлю, дерев’яним товкачем розімніть їх, і додайте на кожен кілограм шовковиці одину склянку чистої води.
Поставте каструлю на вогонь і варіть сік 5-7 хвилин, після чого приберіть каструлю з плити і дайте йому охолонути.
Процідіть сік через марлю, або сито і знову злийте його в каструлю.
Якщо ви хочете корисний сік, то не рекомендується додавати в сік шовковиці цукор. Краще в якості консерванту додати чайну ложку лимонного соку, а підсолодити медом, вже безпосередньо перед вживанням.
Знову доведіть сік до кипіння, проваріть його 5 хвилин, і можна розливати його по пляшках. Сік з шовковиці зберігається не так добре, як сироп з шовковиці , але в прохолодній коморі термін його зберігання не менше 8 місяців.
Чи варто готувати сік з шовковиці на зиму, дивіться на відео: