Сік обліпихи, отриманий через соковижималку, містить мало вітамінів, хоча їх в свіжих ягодах багато. Цінним вважається обліпиховий сік з м’якоттю. Пропонуємо наш простий рецепт приготування соку в домашніх умовах, який зберігає максимальну кількість вітамінів вихідного продукту.
Як зробити сік з обліпихи з м’якоттю на зиму.
Зібрані ягоди миємо за допомогою друшляка, опускаємо на 2-3 хв. в киплячу воду і протираємо через сито.
На 5,5 кг протертої обліпихи взяти 2 л води, 1,5 кг цукру.
Протерту масу заливаємо гарячим сиропом, доводимо на плиті до 60-65 ° C помішуючи, розливаємо в чисті банки і пастеризуємо при t – 90°C: 0,5 л банки – 25 хв. При пастеризації вітаміни краще зберігаються ніж при варінні.
Заготовлений в такий спосіб обліпиховий сік при недостатньому подрібненні плодів може, після деякого часу, розслоїтися, але це на кінцеву цінність, смак і аромат заготовки не впливає. Такий сік перед відкриванням банки потрібно просто збовтати.
Сік з обліпихи добре зберігається в коморі. Взимку його вживають як вітамінний засіб. У народі, соком обліпихи з медом лікують кашель.