Гарбузовий мармелад – це абсолютно натуральна, смачна та дуже корисна страва, яку неймовірно легко приготувати. Тому зараз ми поділимося рецептами, які допоможуть приготувати найсмачніший мармелад.
Інгредієнти: Вода, Гарбуз, Желатин, Лимон, Цукор, Цукрова пудра
Зміст
Як правильно підібрати гарбуз
Є дуже багато різних сортів гарбуза, але саме для мармеладу варто обирати мускатні сорти. У цих овочів яскрава, щільна і дуже ароматна м’якоть. До речі, до такого мармеладу не потрібно додавати цукру, тому що такі сорти гарбуза і так дуже солодкі.
Для приготування треба взяти:
- гарбуз – 1 кілограм;
- цукор – 400 грам;
- лимон – половинка.
Гарбузи треба добре помити, а потім нарізати на шматочки. Розмір шматків залежить від того, якими повинні вийти мармеладки.
Далі необхідно обрати спосіб приготування шматочків.
- Запікання в духовці. Шматочки повинні бути товщиною 2-3 сантиметри. Їх викладають на деко і запікають в духовці при температурі 180 – 200 градусів протягом 35-40 хвилин.
- Приготування в пароварці. Гарбуз треба нарізати кубиками 3 на 3 сантиметри. Овоч необхідно варити в пароварці потягом 25-20 хвилин.
- Приготування в воді. Гарбуз можна зварити в звичайній каструлі. Для цього продукт також нарізають шматочками 3 на 3 сантиметри і варити під кришкою 15-20 хвилин.
Після термічної обробки треба подрібнити гарбуз в блендері, щоб він перетворився на однорідну масу. Важливо прослідкувати, щоб не лишилося ніяких шматочків, бо вони можуть зустрітися в готовому мармеладі.
Коли маса готова, її викладають в каструлю, додають лимонний сік і варять ще 10 хвилин.
Доки мармеладова маса вистигає, треба підготувати посуд в якому буде сушитися страва. Це може бути лоток з високими бортами, з дном, застеленим пергаментом. До речі, пергамент – це необхідність, інакше маса може почати приставати. А якщо для приготування мармеладок використовуються силіконові форми, то їх треба просто змастити олією.
Гарбузову масу треба вилити шаром не товще 2-х сантиметрів. А потім відправити лоток в духовку і сушити до тої миті, доки мармелад не стане пружним і не утвориться щільна шкірка зверху. До речі, температура в духовці повинна бути мінімальною, аби мармелад не згорів.
Посушити страву можна і в кімнаті, але на це знадобиться до семи днів.
Готову страву ріжуть на шматочки та посипають пудрою.
Є другий спосіб приготування мармеладу – на желатині.
Для цього треба взяти:
- гарбуз – 0,5 кілограма;
- цукровий пісок – 200 грам;
- ванільний цукор – 1 пакетик;
- желатин – 20 грам;
- вода – 50 мілілітрів.
Порошок желатину треба замочити в воді на 10-40 хвилин (час завжди пишуть на пакетику). Тим часом приготувати пюре, як було описано вище, і влити в нього желатинову масу та додати ванільний цукор. Масу треба добре перемішати, аж доки желатин повністю не розчиниться і зразу ж перелити пюре в підготовані форми.
Це відео допоможе приготувати смачний мармелад.
І наостанок трохи розповімо про те, як можна урізноманітнити смаки гарбузового мармеладу.
Аби смак мармеладу вийшов більш духмяним, в нього можна додати корицю, мускатний горіх, кардамон чи аніс. Також пюре можна робити не чисто гарбузовим, а із додаванням яблук, бананів, ананасів. Головне – проварити їх разом з гарбузом.
Замість лимонного соку можна використати апельсиновий. А ще мармелад легко перетворити в різнокольоровий, якщо його пофарбувати харчовими барвниками.
Ще один рецепт мармеладу на агар-агар можна переглянути у відео.