Мало хто знає, що лаванда застосовується в кулінарії у вигляді сиропу. Звичайно, не всім подобається цей аромат, адже він нагадує духи, але тим не менш, крапля лавандового сиропу в чаї не завадить. Лавандовим сиропом поливають морозиво, додають в креми або глазур. Насправді, сироп лаванди це доступний кожному природній ароматизатор, оди якому співати можна нескінченно. Але ми обмежимося лише рецептом приготування сиропу з лаванди в домашніх умовах. 🙂
Інгредієнти: Квіти лаванди, Цукор
Готувати сироп можна як з сухих квітів лаванди, так і зі свіжих. На якість сиропу це ніяк не вплине. Треба лише відзначити, що сироп з лаванди буде синім, або фіолетовим як на картинках лише в тому випадку, якщо ви потурбуєтеся про це заздалегідь і придбаєте потрібний барвник. Свого фарбувального пігменту в квітах лаванди дуже мало і максимум це буде блідо-жовтий колір, в більшій мірі, наданий цукром.
Отже, налийте в каструлю 1 літр води, додайте до неї 0,5 кг цукру і поставте каструлю на вогонь. Коли вода закипить, а цукор повністю розчиниться, засипте в сироп 7-8 столових ложок сухих або свіжих квітів лаванди. Зробіть вогонь тихіше і варіть лаванду 5-10 хвилин.
Накрийте каструлю кришкою і зніміть її з вогню. Лаванда повинна настоятися не менше години.
Процідіть сироп крізь сито і знову поставте каструлю на вогонь. Тепер можна уварювати сироп до потрібної густоти і додавати харчовий барвник.
Розлийте гарячий сироп по пляшечкам і зберігайте його в темному, прохолодному місці. Сироп в герметичних пляшках може зберігається більше 2 років без втрати якості.
Пропонуємо ще й відео-рецепт, який наочно показує як приготувати сироп з лаванди в домашніх умовах.