Крім аличі, існує безліч сортів жовтої сливи. Вона дещо відрізняється від звичайної синьою своїм смаком. У жовтої сливи яскравіше виражений медовий смак і більш сильний аромат. Вона прекрасно підходить для зимових заготовок, хоча і є невеликі нюанси.

Домашній компот з жовтої сливи на зиму – 3 прості рецепти компоту з кісточками і без

Крім аличі існує безліч сортів жовтої сливи. Вона дещо відрізняється від звичайної синьої на смак. У жовтої сливи яскравіше виражені медові нотки і більш сильний аромат. Вона чудово підходить для зимових заготовок, хоча, у приготуванні і є невеликі нюанси. Саме про те, як приготувати компот з жовтої сливи на зиму ми готові розповісти у цьому пості.

Компот з жовтої сливи з кісточками

Переберіть сливи, вимийте і розкладіть по чистим літровим банкам. Достатньо аби сливи заповнили банку на 1/3 її висоти. У кожну банку засипте по одній склянці цукру (200гр) і залийте окропом.

Накрийте банки кришками і пастеризуйте кожну банку протягом 15 хвилин. Закаточним ключем закрийте кришки, переверніть банки і укутайте їх теплим покривалом, щоб вони якомога довше охолоджувались.

Як і багато кісточкових, сливові кісточки мають в своєму складі синильну кислоту. Це небезпечно, але тільки в тому випадку, якщо компот зберігають більше року і ви вип’єте відразу цілу банку. Але, якщо ви заготовки для дітей, то краще перестрахуватися і зварити сливовий компот без кісточок. Тим більше, що видалити кісточку з жовтою сливи не так вже й складно.

Компот із слив без кісточок

Вимийте жовті сливи і видаліть з них кісточки.

Складіть отримані дольки в банки, але накладайте не більше ніж на половину висоти. Інакше, напій буде занадто концентрованим.

Закип’ятіть в каструлі воду і залийте нею сливи. Прикрийте металевою кришкою і залиште на 15-20 хвилин.

Приберіть металеву кришку та надіньте на банку спеціальну капронову кришку з дірочками і злийте воду з банки в каструлю. Використовуючи такий спосіб зливати воду набагато зручніше. Такі пристосування продаються в будь-якому господарському магазині і будуть зовсім не зайвими на кухні, особливо у сезон заготівлі.

Додайте в злиту воду цукор з розрахунку 400 грам на кожен трьох літровий бутель. Закип’ятіть сироп і залийте киплячим сливи у банці до самого горлечка. Нехай, навіть, сироп трохи виливається.

Закрутіть банки металевими кришками та укутайте ковдрою. Це і буде додаткова пастеризація заготовки.

Іноді сливи гірчать. Виною тому шкірки сливи. Якщо ви дуже чутливі до цього смаку і хочете позбутися від зайвої гіркоти, то вам досить позбутися від шкірки. Досягається це шляхом бланшування сливи. Після невеликої термічної обробки шкірка з плодів злетить сама. Вам буде достатньо  просто зібрати її виделкою з поверхні.

Швидкий компот з жовтих слив

Іноді, після приготування джему, пастили або інших солодких фруктових заготовок залишається багато відходів, які викидати шкода, але знайти їм достойне застосування дуже непросто. Ну це раніше було не просто, а зараз ми дізнаємось як з відходів від джему приготувати смачний компот.

Що ми маємо, після того, як перетерли сливову м’якоть крізь сито? Правильно – кісточки, шкурки і трохи м’якоті. Залийте ці відходи холодною водою, з розрахунку на 1 літр води, 2 склянки кісточок з шкіркою і 1 стакан цукру. Доведіть компот до кипіння і проваріть його 3-5 хвилин. Приберіть з плити, накрийте каструлю кришкою, щоб компот настоявся.

Процідить його і можете пити. Такий компот швидкого приготування відмінно підійде для того, аби пити його відразу. Заготовляти на зиму його не варто. Адже кожна господиня знає, що для заготівлі компоту на зиму краще не економити на продуктах і не шкодувати часу.

Про ще один перевірений спосіб як правильно приготувати компот з жовтих слив на зиму пропонуємо дізнатись з цього сюжету. Дивіться відео-рецепт з ютуба.