Кленовий сироп – це одна з візитних карток Канади. Та щоб спробувати цей чудовий солодкий соус, не обов’язково їхати за кордон. Можна приготувати його самостійно і додавати до всіх страв, які подобаються.
Інгредієнти: Кленовий сік
Ми пропонуємо вам рецепт кленового сиропу, який допоможе приготувати ці чудові канадські ласощі. І хоча канадці готують його з цукрового клену, насправді, сироп можна зробити з червоного клену, чорного і гостролистого.
Оскільки концентрація цукру в кленовому соку становить від 4-х до 6-ти відсотків, щоб отримати 1 літр кленового сиропу, необхідно взяти 40 літрів соку. Оскільки сік швидко починає бродити, його треба зберігати тільки в холодильнику і не більше тижня.
Випарювати кленовий сік треба так само, як і березовий. Сік необхідно профільтрувати, залити в широку ємність та довести до кипіння.
Оскільки випаровується дуже багато води, сироп краще варити на вулиці або в кухні, де є хороша витяжка. Варто відзначити, що такий сироп вариться швидше, ніж березовий. Тому за ним потрібно постійно наглядати.
Якщо ви варите сироп взимку і на вулиці, тоді його готовість перевіряють так: треба вилити на стіл з снігом трохи сиропу і намотати його на паличку.
Якщо сироп стає схожим на карамель – значить, він уже готовий і випарювання треба припиняти.
Далі сироп необхідно фільтрувати через марлю, складену в кілька шарів. Це робиться для того, щоб позбутися пластівців, які з’являються під час варіння. Цю процедуру краще проводити, коли сироп гарячий. Бо чим холоднішим він стає – тим більш загустіває.
До речі, густота сиропу визначається по кольору: чим він темніший – тим сироп густіший.
Для зберігання треба використовувати пляшки, у яких щільно закриваються пробки. Якщо сироп зберігається в прохолодному місці, його термін придатності складає мінімум рік, а то і більше.
Всі етапи приготування кленового сиропу можна побачити в цьому відео: