Домашній чорничний сироп: популярні рецепти приготування сиропу з чорниці на зиму

Домашній чорничний сироп: популярні рецепти приготування сиропу з чорниці на зиму

Чорниця всім нам відома своїми корисними властивостями. Включаючи в раціон достатню кількість ягід щодня, можна зміцнити і навіть відновити зір. Проблема в тому, що сезон свіжих плодів недовгий, тому, на допомогу господиням приходять різні заготовки з чорниці, які дають можливість насолоджуватися смаком літа всю зиму. Як відомо, чорницю можна заморозити, засушити або приготувати з неї, наприклад, чорничне варення, джем, або дуже популярні, останнім часом, сиропи. Чорничний сироп можна запросто купити в будь-якому магазині або аптеці, але краще всього таку заготовку робити самостійно. Часу ця процедура займе не багато, а користі від домашнього продукту буде набагато більше.

Зміст

Збір і підготовка ягід

Чорницю можна назбирати в лісі самостійно. Справа ця досить клопітка, але тоді ви точно будете впевнені в якості ягід. Якщо збиральництво не для вас, то чорницю можна придбати в сезон на місцевому ринку. Якщо ж чорничник в лісі вже перестав плодоносити, то для приготування сиропу підійде і заморожена ягода.

Мити чи не мити чорницю перед цим вирішувати вам. Якщо ви самостійно збирали ягоди, то дари лісу можна просто обполоснути водою, а якщо чорниця придбана на ринку, то промити її слід ретельніше. Заморожений продукт додаткових маніпуляцій перед приготуванням не потребує.

Сироп з чорниці

Популярні рецепти чорничного сиропу

Без варіння

Будь-яку кількість чистої стиглої чорниці засипають цукровим піском в пропорції 1:1. Дерев’яною лопаткою або ложкою масу акуратно перемішують і прикривають кришкою. У такому вигляді миска з зацукрованою чорницею повинна простояти в холодильнику від 10 до 20 годин. Головна мета – домогтися соковиділення ягід і дочекатися розчинення кристаликів цукру. Щоб прискорити процес, ягоди кілька разів за цей час перемішують. Через встановлений час миску ставлять на вогонь і злегка прогрівають ягоди для кращого розчинення цукру, але не кип’ятять. Температура нагріву повинна бути не вище 70 градусів. Після того, як останні кристалики розчиняться, чорницю перекладають на сито, застелене марлею. Шарів тканини краще робити кілька. У такому вигляді чорницю залишають обтікати. Ні в якому разі перетирати ягоди не потрібно.

У підсумку виходить смачний насичений і дуже корисний чорничний сироп. Величезний плюс такої заготовки в тому, що при її приготуванні не використовуються високі температури, а тому, вітамінів в такому десерті міститься максимальна кількість. Зберігають такий сироп з чорниці в чистих пляшках або банках в холодильнику не більше 2 місяців.

Сироп з чорниці

З додаванням води

Кілограм чорниці викладають в каструлю з широким дном. Плоди подрібнюють товкачем або виделкою, намагаючись максимально порушити їх структуру. До чорниці додають 1,5 склянки цукру і цедру половини лимона. Ємність ставлять на вогонь і прогрівають протягом 5 хвилин.

Сироп з чорниці

Після цієї процедури чорницю перекладають на дрібне сито і перетирають. У підсумку на решітці залишаються тільки дрібні кісточки і проварена шкірка.

В окремій каструлі готують цукровий сироп з 1 склянки води і 1,5 склянок цукру. Час варіння – 10 хвилин. У загуслу солодку рідину додають чорничний сік, отриманий на попередньому етапі, і 1 столову ложку свіжовичавленого лимонного соку. Чорничний десерт доводять до готовності протягом 2 хвилин і в гарячому вигляді розливають по банках.

Сироп з замороженої чорниці

Ягоди викладають в глибоку тарілку і засипають таким самим обсягом цукрового піску. Розморожувати ягоди попередньо не потрібно. Складові ретельно перемішують і відправляють на верхню полицю основного відсіку холодильника для поступового розморожування. У процесі відтавання, чорниця буде пускати сік, який буде розчиняти кристалики цукру. Через добу плоди в солодкому соці ставлять на вогонь і кип’ятять 5 хвилин. Після цього, масу зливають на найдрібніше сито або на кілька шарів марлі. Ягоди злегка віджимають, але не продавлюють їх. Мякоть з’їдають, а сироп ставлять на вогонь на 5 хвилин. Після, просто розфасовують по бутлях і міцно закручують стерильними кришками.

Сироп з чорниці

З ягід з листям чорниці

Листя чорниці також містять в собі величезну кількість корисних речовин, і використовуються як самостійний продукт для заварювання чаю. Щоб посилити лікувальні властивості чорничного сиропу, його варять не тільки з ніжних ягід, але й з листя.

Кілограм ягід і 100 штук дрібних листочків чорниці закладають в киплячий цукровий сироп. Основу готують з 500 гр цукру і 350 мілілітрів води. Масу доводять до кипіння і вимикають вогонь. Заготівлі дають повністю охолонути. Після цього, ягоди і листя видаляють з настою, а сироп знову кип’ятять. Процедуру повторюють 3 рази. Готовий сироп проціджують і, перш ніж розлити в стерильні банки, проварюють протягом 3 хвилин.

Про приготування смачного чорничного сиропу розповість відео від каналу «ІНДІЯ АЮРВЕДА»

Як зберігати чорничний сироп

Сироп з чорниці можна зберігати по-старому в щільно закупорених банках в холодильнику або в погребі. Термін придатності таких заготовок становить від 2 місяців до року і залежить від того, чи піддавався сироп високотемпературній термічній обробці. Власники великих морозильних камер заморожують кубики чорничного сиропу. Така заготовка може зберігатися в герметичному пакеті до 1,5 років.

Сироп з чорниці