Цукати – це дуже смачні солодощі, набагато корисніші, ніж цукерки. Тому пропонуємо вам простий рецепт цукатів з гарбуза та апельсина.
Інгредієнти: Апельсин, Гарбуз, Цукор, Цукрова пудра
Для заготовки необхідно взяти всього три інгредієнта: гарбуз, апельсин і цукровий пісок. Пропорція розраховується так: 1 кілограм чистої маси гарбуза – 800 грамів цукрового піску і 1 цитрус.
Зміст
Як зробити домашні цукати з гарбуза і апельсинових кірок
Гарбуз треба помити, розрізати навпіл і дістати насіння. До речі, насіння викидати не варто, адже воно дуже корисне і смачне. Тому помийте його, просушіть, а потім їжте сирим чи смаженим.
Далі зніміть шкірку, поріжте м’якіть шматками величиною 2-3 сантиметра.
Після цього зважте продукт, розрахуйте кількість інших інгредієнтів і починайте приготування цукатів.
Складіть гарбуз в каструлю, додайте до нього 200 грамів цукру (600 лишиться на сироп).
Закрийте ємність кришкою та поставте в холодильник на 10-15 годин. Через 2-3 години обов’язково перемішайте заготовку, аби цукор краще розчинився.
Якщо сироп повністю покрив шматочки гарбуза – значить, заготовка готова до подальшого приготування цукатів.
Витягніть гарбуз за допомогою шумівки і складіть в іншу ємність.
Додайте в сироп 600 грамів цукру які у вас залишилися.
Поставте ємність на вогонь і зачекайте, доки сироп закипить.
Далі візьміть апельсин, поріжте на 4 частини, кожну частинку акуратно почистіть. Поки що вам треба лише шкірки. Тому заберіть м’якіть, а їх акуратно наріжте смужками, довжина яких складає 5-6 міліметрів.
Додайте шкірки в киплячий сироп.
Туди ж покладіть і гарбуз.
А потім киньте шматочки апельсину. Далі знову треба довести всю масу до кипіння і проварити протягом 5-ти хвилин. Після цього зніміть каструлю з плити і дайте сиропу з гарбузом повністю вихолонути. Потім ввімкніть плиту і знову доведіть до кипіння і проваріть . Потім знов охолодіть. В цілому, цю процедуру треба провести 3 рази.
Після останнього кип’ятіння гарбуз має виглядати так:
Тепер треба викласти гарбуз з цедрою на сито та дати йому стекти протягом 2-3 годин.
Після цього заберіть залишки шматочків апельсину.
Як сушити домашні цукати в електросушарці
Щоб сушити в електросушарці, треба поставити її на 70 градусів за Цельсієм, дати трохи прогрітися, викласти гарбуз і цедру на решітки (окремо одне від одного) та поставити в середину.
Кладіть всі шматочки так, щоб між ними була певна відстань.
Апельсинова шкірка буде готова через 5 годин.
Гарбуз – через 10. Старайтеся надто його не пересушувати, хай шматочки будуть трохи м’якими.
Тепер лишилося обваляти смаколики в пудрі.
Ось така смакота у вас має вийти.
Якщо будете давати цукати маленьким дітям – краще не кладіть їх в пудру, нехай будуть повністю натуральними.
Зберігати цукати треба в контейнерах з кришкою, при кімнатній температурі. А якщо їх надто багато – можете відправити в морозильну камеру.