Якщо вас цікавить чи можна робити сік із зелених яблук, то, мабуть здивує той факт, що сік із зелених чи то недозрілих яблук виходить набагато смачнішим, ніж з повністю доспілих. Нехай він не такий ароматний, але смак у нього багатший і приємніший. Йому не притаманна приторність смаку, а кислинка нагадує про літо, а заодно, і підвищує апетит. Для приготування соку із зелених яблук потрібні лише яблука і цукор.
Пастеризований яблучний сік крізь соковижималку
Вимийте яблука і розріжте їх на частини, щоб вони проходили у горловину соковижималки. Чистити їх при цьому не обов’язково, лише видаліть підгнилі ділянки, якщо вони є.
За допомогою соковижималки вичавіть сік. З власного досвіду знаю, що яка б гарна соковижималка не була, але ви отримаєте сік з м’якоттю.
Такий сік дуже корисний і взимку (якщо не буде кому пити, що малоймовірно) можна буде з нього зробити домашній яблучний мармелад. Якщо ж ви хочете позбутися від м’якоті, сік потрібно кілька разів перецідити крізь складену в декілька шарів марлю.
Злийте отриманий сік в каструлю і додайте цукор з розрахунку – на 1 літр соку 100 грам цукру.
Зніміть піну і нагрівайте сік помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться, а з каструлі почне підніматися пара.
Зніміть каструлю з плити і розлийте теплий яблучний сік по пляшках і пастеризують:
- 0,5 л -30 хвилин;
- 1 л – 60 хвилин.
Якщо вам потрібна інформація про те, як правильно пастеризувати заготовки та стерилізувати тару для них, то знайдете її в цьому відео.
Після пастеризації залишається просто щільно закрутити кришки і укутати сік з яблук ковдрою до повного охолодження.
Сік із зелених яблук без пастеризації
Вичавіть сік, якщо треба, процідіть його і додайте цукор. Якщо сік надто кислий, розбавте його кип’яченою водою. Але в цьому випадку, доведеться додати ще цукру. Орієнтуйтеся на наступну співвідношення складовиз:
- 1 літр соку;
- 200 гр води;
- 200 гр цукру.
Нагрівайте сік в каструлі протягом 10-15 хвилин при температурі +80 градусів, але не давати йому закипати.
При такому приготуванні всі бактерії загинуть, а корисні речовини залишаться. Розлийте гарячий сік з недозрілих яблук в сухі стерилізовані банки і відразу ж закривайте їх кришками.
І ще один відео-рецепт як приготувати яблучний сік на зиму.