Чебрець сушений: способи заготовки в домашніх умовах – як сушити чебрець на зиму

Чебрець – це популярна лікарська рослина, з якої готують настоянки, заварюють чай, використовують її в якості приправ. Тому в домашньому господарстві варто мати цю рослину в сушеному вигляді. І зараз ми розкажемо, як її правильно заготувати.

Як і коли збирати чебрець

Багато людей вирощує чебрець на своїх ділянках. Але, якщо ви цього не робите – не сумуйте. Пошукайте рослину на скелях, луках, узліссях, біля річок. Чебрець любить рости там, де є кам’янисті або піщані ґрунти.

Як сушити чебрець

Збирати чебрець можна з травня по серпень. Треба зривати або зрізати стеблини з квіточками. Не смикайте чебрець надто сильно, щоб не пошкодити корінь.

Якщо ви хочете використовувати чебрець для кулінарії, зберіть його до того, як він почне квітнути – в травні-червні. Річ у тім, що рослини без квітів містять найбільше ароматичних олій, які і надають приправі таку духмяність.

Цікаво, що раніше чебрець збирали до Трійці, бо вважали, що він має не тільки лікувальні, а і чарівні властивості.

Як сушити чебрець

Збирати чебрець треба в суху сонячну погоду, після того, як роса висохла.

З цього відео ви зможете дізнатися про корисні властивості чебрецю:

Способи сушіння чебрецю

На повітрі

Гілочки треба сушити разом з листям та квітами. Розкладіть їх на папері або деко і поставте в гарно провітрюваному темному сухому приміщенні. Слідкуйте, щоб на чебрець не потрапляло пряме сонячне проміння – це призводить до зникнення корисних речовин.

Як сушити чебрець

Зверху варто прикрити рослини марлею, аби на них не потрапляв пил та не сідали комахи.

Також можна зробити з чебрецю пучки і розвісити його по приміщенню.

Як сушити чебрець

Ще чебрець можна розділити на невеликі порції, розкласти в мішечки з тканини і також підвісити в приміщенні.

Сушиться чебрець від 3-х до 5-ти днів. Все залежить від способу та степеню вогкості.

Це відео присвячене тому, як треба  сушити рослини:

У електросушарці

Взагалі, не рекомендується прискорювати сушіння використовуючи електричні прибори. Але у випадку, коли все ж необхідно прискорити процес, можна скористатися електросушаркою. Виберіть температуру 35 градусів за Цельсієм,  розкладіть чебрець на решітки та не забувайте міняти їх місцями, аби все просохло рівномірно. Але найкраще проводити сушку лише на верхніх решітках.

Сушіння в електричній сушарці займе 6 – 8 годин.

Як сушити чебрець

Це відео про те, як треба сушити чебрець і шавлію:

В духовці

В духовці чебрець сушити не варто, оскільки ви не зможете проконтролювати температуру.

Як визначити готовність

Коли чебрець висохне, стебла повинні стати пружними та ламкими, а листя мати темно-зелений колір та легко відокремлюватися від стовбура. Квіти повинні трохи потемніти і кришитися.

Як сушити чебрець

Як зберігати сухий чебрець

Якщо ви збираєтеся варити з чебрецю чай, тоді зніміть листя зі стебла, просійте, а потім складіть в скляні або керамічні ємності шаром, товщиною не більше 7 сантиметрів. Також, чебрець можна скласти в мішечки з тканини.

Зберігати чебрець можна протягом 1-го року.

Як сушити чебрець