Буженина зі свинини – класичний рецепт приготування буженини в домашніх умовах.

Є багато рецептів приготування смачної буженини в домашніх умовах, але цей спосіб є особливим, можна сказати універсальним. Таке м’ясо можна вживати і гарячим, і холодним.

Починаємо приготування м’яса: нежирний шматок свинини вагою 1-2,5 кг обмиємо в теплій воді і обсушимо серветкою. Для додання м’ясу смаку потрібно зробити на ньому ножем насічки, а потім, нашпигувати його дрібно порізаними цибулею, часником і спеціями, змішаними з сіллю. Зі спецій підійдуть меліса і чорний мелений перець.

Далі, потрібно підсмажити м’ясо на сильному вогні з усіх боків, щоб закрити вихід соку з нього. Для цього, в посуд з нержавіючої сталі з кришкою яка щільно закривається, вливаємо рафіновану соняшникову олію на висоту 2 см і більше.  Каструлю з олією сильно розігріваємо. Щоб дізнатися, чи достатньо розігрілося масло, опускаємо в нього скибочку сирої картоплі. Якщо вона почала підрум’янюватися – олія готова. Кладемо в неї м’ясо цілим шматком і обсмажуємо з усіх боків до рум’яної скоринки.

Потім, вливаємо в каструлю до м’яса холодну воду 0,5-1 стакан. Скільки влити води, залежить від розміру шматка м’яса і величини каструлі. Рекомендується води взяти стільки, щоб вона не повністю википіла за той час, поки буде готуватися м’ясо.

Важливо! Воду слід лити холодною. Якщо влити окріп в гаряче масло, то почнеться сильне розбризкування рідини на всі боки і можна обпектися паром.

Після додавання холодної води,  м’ясо доводимо до кипіння, закриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо належний час.

Час слід розрахувати за формулою: 40 хвилин потрібно для готування м’яса плюс додаємо 20 хвилин на 1 кг м’яса. Наприклад, якщо у Вас шматок м’яса вагою 2,5 кг, значить, потрібно варити 40 хвилин + 50 хвилин, разом – 90 хвилин. Але, якщо бажаєте отримати ще більш м’яке м’ясо, тоді можна додати ще 20-30 хвилин.

Кришку краще не відкривати до кінця приготування, щоб не вивітрився пар, і не змінювалася температура.

Тим часом, поки м’ясо готується, збираємо прянощі. Це, в першу чергу, сіль і цукор (удвічі менше солі). Додаємо до них мелені прянощі: червоний, чорний і запашний перець, мускатний горіх, сушену зелень (кріп, петрушку), приправу для м’яса або іншу приправу, яку любите.

Після того, як належний час пройшов, вимикаємо вогонь, дістаємо м’ясо з каструлі на велику глибоку тарілку, попередньо застелену фольгою, у вигляді двох смуг, складених хрестоподібно. Швидко посипаємо його приготованими прянощами і щільно укутуємо, ще гаряче, фольгою.

Домашня буженина зі свинини

Важливо! Якщо готуємо буженину із замороженого м’яса, то розморожувати його не треба, а відразу, не фаршируючи спеціями, обсмажувати на розжареній олії. Така буженина вийде ще соковитіше і ніжніше, ніж зі свіжого м’яса.

Є два варіанти вживання цього м’яса: гаряча і холодна буженина.

  1. Гаряча буженина особливо смачна. Загорнуту в фользі буженину розгортаємо через 30-50 хвилин, час залежить від розміру шматка, і поміщаємо на підігріте блюдо, нарізаємо гострим ножем порційними шматками, прикрашаємо і подаємо до столу. Можна подавати і цілим шматком, а скибочки буженини відрізаємо у міру потреби. При другому варіанті подачі м’ясо довше збереже тепло.
  2. Холодна буженина подається разом з холодною закускою. При цьому, даємо м’яса у фользі охолонути і поміщаємо в холодильник. Коли потрібно, нарізаємо шматочками, а решту м’ясо знову звернув у фольгу залишаємо в холодильнику. Так воно може зберігатися 3-4 дні.

Рідини, в якій тушкувалось м’ясо, теж не можна дати пропасти. Після охолодження каструлю з вмістом ставимо в холодильник. Через деякий час дістаємо її: на дні утворилося щільне смачне желе, а зверху – м’який жир. Желе можна з’їсти як холодець, а можна на його основі зварити суп або приготувати підливу. Жир, теж, підійде для заправки інших страв.

Домашня буженина зі свинини

Смачна домашня буженина – прикраса будь-якого столу. З холодної буженини можна швидко приготувати на сніданок бутерброди, а також, різні м’ясні страви і подати з гарніром. Так, господиня з легкістю може приготувати, наприклад, буженину підсмажену на олії або буженину підсмажену в клярі. На гарнір до такого м’яса можна подати кашу або картоплю.