Брусничний морс - літня свіжість на зиму: як приготувати морс з брусниці в домашніх умовах

Брусничний морс – літня свіжість на зиму: як приготувати морс з брусниці в домашніх умовах

Брусниця має безліч корисних властивостей, але на жаль, територія її розповсюдження досить невелика. Найчастіше ми можемо бачити ці корисні ягоди не в лісі, не на ринку, а в супермаркеті, у відділі замороженої продукції. Однак, журиться не варто, адже заморозка ніяк не шкодить ягодам і морс з брусниці, навіть якщо вона була заморожена, виходить нітрохи не гірше, ніж зі свіжої.

Для приготування морсу з брусниці потрібно:

  • 1 кг брусниці;
  • 6 л води;
  • 0.5 кг цукру;
  • Лимон, м’ята – за бажанням.

Разморозьте брусницю природним способом. Мити її не потрібно, адже перед заморожуванням її вже мили. Якщо ж у вас свіжа ягода, то її не завадило б промити теплою водичкою.

Далі, є нюанс. Сік брусниці досить специфічний і він не любить контакту з металом. Постарайтеся працювати швидко, щоб він не встиг окислюватися, і по можливості, використовуйте керамічний посуд.

Подрібніть ягоди і відіжміть з них сік. Можна використовувати сито, або шматок марлі.

Сік поки злийте в чисту банку і поставте її в холодильник.

Макуху, що залишилася, залийте водою, і додайте до неї цукор. Поставте каструлю з макухою на плиту і доведіть до кипіння. Як тільки вода закипить, зніміть каструлю з плити, накрийте її кришкою і дайте каструлі охолонути, до кімнатної температури.

Процідіть макуху через марлю, і змішайте відвар з чистим соком.

Щоб зберегти морс з брусниці на зиму, його потрібно пастеризувати, адже кип’ятити його не дуже добре.

Розлийте готовий морс в пляшки або банки.

Закрийте пляшки кришками і встановіть їх щільно в каструлю з широким дном.

Залийте пляшки гарячою водою, недоливаючи 2-3 см до верху пляшки.

Увімкніть вогонь під каструлею і з моменту закипання пастеризуйте брусничний морс 15-20 хвилин.

Після завершення цього часу, дістаньте пляшки з води, складіть їх в картонну коробку і укутайте теплим пледом на 8-10 годин.

Брусничний морс досить «примхливий» в зберіганні, тому, постарайтеся при приготуванні дотримуватися стерильності і не відхилятися від рецептури.

Існує багато способів зберегти брусницю на зиму. Якщо ви побоюєтеся готувати морс, засушіть брусницю, або приготуйте з неї пастилу . Це не менш смачно і корисно.

Як приготувати морс з брусниці, дивіться на відео: