Білтонг в домашніх умовах по-південноафриканськи – рецепт з фото як приготувати смачне мариноване в’ялене м’ясо.

Кого може залишити байдужим смачне в’ялене м’ясо? Ось тільки коштує такий делікатес недешево. Пропоную приготувати за моїм доступним домашнім рецептом з покроковими фото, білтонг по-африканськи.

Готується таке блюдо з маринованого м’яса яловичини. На початку м’ясо маринується в різних приправах, а потім висушується (в’ялиться).

Як приготувати білтонг в домашніх умовах.

Щоб зробити білтонг, я зазвичай беру шматок свіжої яловичини без кістки, вагою 1-1,5 кг.

Білтонг з яловичини

Для початку, м’ясо потрібно за допомогою гострого ножа уздовж волокон нарізати на довгі смужки товщиною не більше одного сантиметра. Цим мій рецепт відрізняється від класичного приготування, при якому шматки для в’ялення, найчастіше, нарізаються уздовж волокон.

В'ялене м'ясо яловичини

Що б м’ясо краще промаринувалося і швидше приготувалося, я зазвичай трохи відбиваю його молоточком. Хоча, в класичному рецепті бітлонга по-африканськи так не робиться.

Далі, нам потрібно приготувати суміш для засолювання яловичини.

Суха суміш для засолення в’яленого м’яса складається з:

  • Сіль кухонна – 30 грам;
  • Цукровий пісок (краще коричневий) – 10 грам;
  • Перець чорний мелений – 10 грам;
  • Коріандр (мелений) – 30 грам.

Перемішуємо всі компоненти суміші, і вона готова.

Потім, потрібно розкласти смужки м’яса на плоскому посуді в один шар і щедро скропити їх з двох сторін яблучним або винним оцтом. Одного разу я використовувала для цієї мети просто сухе вино, теж, відмінно вийшло.

Білтонг домашній

Наступний етап приготування – кожен м’ясної шматочок потрібно гарненько обсипати нашої пряною сумішшю для засолювання. Потім, м’ясо потрібно перекласти в тару для маринування і поставити на нього зверху груз.

маринуємо м'ясо для білтонга

Маринувати заготовку для білтонга потрібно в холодному місці протягом пів доби (12 годин).

Якщо Ви все правильно зробили, то під час маринування білтонга у м’яса виділиться сік з приємним ароматом прянощів.

За час маринування м’ясо потрібно двічі перевернути, щоб воно рівномірно просочилося соком.

Після того, як м’ясо досить замаринувалося нам потрібно оцет (яблучний або винний) розвести з водою в пропорції один до шести. Наше м’ясо потрібно на 10 хвилин опустити в такий розчин.

Потім, м’ясо прополіскуємо від спецій і за допомогою паперових рушників обсушуємо його.

Далі, потрібно нанизати смужки м’яса на спицю, шпажку або волосінь. І повісити його в провітрюваному приміщенні для в’ялення.

В'ялене м'ясо - білтонг

Білтонг зазвичай буває готовий вже через пару діб. Але, якщо любите сухіше в’ялене м’ясо трохи, нехай повисить три-чотири дні. Зберігати таку заготовку з маринованого м’яса потрібно в холодильнику.

Смачне в'ялене м'ясо - білтонг

Тоненько нарізані шматочки білтонга стануть незамінною закускою до вина або пива. А ще, я додаю таке смачне в’ялене м’ясо в різні салати.

Домашнє в'ялене м'ясо - білтонг