Ароматні заготовки з груш на зиму

Груша є справжнім фруктовим символом самого розпалу літньої пори. У неї неповторний смак, тому взимку також хочеться ним насолоджуватись. А для цього треба правильно зробити запаси з неї, щоб не «розгубити» корисні речовини плодів та здивувати взимку близьких та рідних ароматними стравами та напоями.

Всі звикли, що з груш можна приготувати лише десерти (варення або компоти). Проте заморожені, сушені, замариновані просто так та у власному соку, мочені та у вигляді пюре ці чудові плоди дарують всім нові смаки.

Сушені груші

Сушка груш є одним з найпростіших та найпоширеніших способів заготовити їх на зимний період власноручно. В таких плодах міститься аскорбінова кислота, тому вони повинні бути у всіх в період авітамінозу (кінець зими та початок весни). А ще вони мають виражений сечогінний ефект, а ще можуть зупинити діарею. Сушені груші корисно їсти тим, у кого хвора підшлункова залоза. До складу цього фрукту входить калій, що допомагає боротися з серцевими та судинними захворюваннями та залізо, яке підвищує гемоглобін.

Для сушки треба використовувати зрілі або ледь недозрілі фрукти з зернистим та щільним м’якушем. Спочатку миті груші слід розрізати на дві половини, видалити з них серединку та нарізати на часточки (до 1 см). Після цього їх необхідно розкласти одним шаром на деко, застелене пергаментом так, щоб шматочки не торкались один до одного. Якщо вирішено сушити плоди в добре провітрюваному приміщенні, то краще для цього скористатися верандою чи горищем. Десь через тиждень сухі груші будуть готовими до споживання. Варто не забувати для рівномірного висихання час від часу повертати скибочки зі сторони на сторону.

Поставивши груші в духовку, бажаний результат порадує набагато швидше. Для цього, треба встановити режим вентиляції при температурі 45 °С та періодично відкривати дверці, щоб випаровувалась надмірна волога.

Такі сухофрукти смачно куштувати як снеки, які ще й корисні для здоров’я. Їх можна додавати до кисломолочних продуктів і каш. З такої заготівлі можна приготувати ароматний компот та оригінальну начинку для випічки (лише перед використанням сушені груші треба замочити).

Для зберігання сухих груш краще підійде кімнатна температура, за умови, що в такому місці буде темно та сухо. Якщо для зберігання використовується льох, то позначка термометра повинна бути вищою за 10 °С, інакше вони покриються цвіллю. Варто раз на місяць оглядати тару з сушеними грушами. Якщо виявиться, що сухофрукти починають псуватися, то їх варто поставити в духовку підсушитися.

сушені груші

На відео Олега Кочетова є можливість ознайомитися з приготуванням сухих груш в електросушці:

Замороження груш

Дуже добре, якщо в господині є велика морозилка. Адже в неї можна помістити більше продуктів, і, звичайно ж, груші для споживання взимку також. Це ідеальний варіант «не розгубити» корисні речовини, а також затратити мінімум сил та часу, які потрібні при консервації фрукту.

Заморожувати варто зрілі, щільні плоди середніх розмірів. Насамперед груші треба помити, нарізати на четвертинки та видалити серцевину. Коли фрукти трохи підсохнуть, для цього добре скористатися паперовим рушником або дошкою для обробки продуктів. Заморожувати краще кожну скибочку окремо. Заморожені фрукти слід розкласти порційно (тобто скільки, стільки потім треба буде використати, наприклад, для одного компоту) в пакети з поліетилену. З них треба видалити все повітря та герметично закрити. Оптимальною температурою в морозильній камері під час зберігання заготівлі є -18 °С. Ще груші можна обваляти в цукрі, а потім ставити в морозилку.

Із заморожених плодів вийде ідеальне приготування відмінної начинки для випічки, смачних солодких страв та ароматних напоїв. Проте, використовуючи такий продукт, варто знати про те, що зберігати їх варто менше, ніж 8 місяців, а розморожені фрукти, якщо трохи постоять можуть перетворитися в кашоподібну масу. Тому якщо заморожений продукт має стати начинкою, то класти їх в будь-який солодкий виріб треба відразу з морозилки.

заморожені груші

Консервовані груші

Груші, закриті у власному соку є одним із делікатесних десертів. Вони гарно смакують як самостійна страва, а також створюють ідеальне поєднання, наприклад, з шоколадом, фруктовим сиропом чи морозивом.

Для консервації варто використовувати не надто зрілі плоди. Насамперед фрукти слід помити та тонким ножем очистити від шкірки та насінин. Для консервування підійдуть половинки або скибочки груш. Потім ними треба щільно наповнити заздалегідь знезаражені термічним шляхом банки, присипати 1 столовою ложкою цукру (з розрахунку на півкілограма фруктів) і корицею (якщо подобається її смак). Після цього слід долити 1-2 столові ложки води, прикрити банки кришками та поставити їх стерилізувати в посудину з водою. Дуже добре, коли вода не кипить, а має температуру +70 °С. Стерилізувати півлітрову скляну тару слід пів години, а літрову на 10-15 хвилин більше. Потім банки слід закупорити, перевернути верх дном, накрити чимось теплим та залишити охолоджуватися.

Див також: покроковий рецепт консервування груш в сиропі з соку брусниці.

консервовані Руші

Мариновані груші

Мариновані груші, як заготівля на зимовий період – це хороша ідея застосування продукту. Адже вони потім гарно підійдуть як гарнір до страв з м’яса та птиці, та можуть бути використані, як і ароматна закуска з пікантним смаком.

Щоб приготувати таку домашню заготівлю краще вибрати щільні плоди з тонкою ніжною шкіркою, а ще краще використати менш терпкі груші. Спеціями, які відтінюватимуть фруктовий смак, можуть бути листки лавра, гвоздика та чорний перець горошком. А коли родина любить досить гостру їжу, то варто покласти в маринад ще й перець чилі. Які спеції та зелень обрати для маринаду – це індивідуальне рішення, яке залежить від власних уподобань. Експериментуючи зі складниками, легко отримати абсолютно нові смакові відтінки. Тому господиням подобається маринувати будь-які продукти.

Насамперед миті груші треба, розрізати на четвертинки, очистити від насінин та помістити в тару з трохи підсоленою водою. Потім можна готувати маринад, тобто розчин з 300 грамів цукру та літра води. Ці складники треба закип’ятити, а потім додати до них 125 мл оцту. Потім маринад треба кип’ятити ще 5 хвилин. На дно знезараженої термічним шляхом скляної тари необхідно вкинути спеції, зверху помістити груші та залити весь вміст гарячим розчином. Стерилізація півлітрової тари зі скла повинна тривати 10-15 хвилин, а літрової на 10 хвилин більше. Після чого її треба закатати кришками та залишити охолоджуватися.

Див також: незвичайний рецепт маринованих груш з цедрою лимона.

мариновані груші

Мочені груші

Більшості до вподоби пряний і гострий смак мочених продуктів. Для таких заготівель відмінно підходять тверді за текстурою, трохи незрілі, дрібні груші. Перед приготуванням, фрукти, звичайно ж треба помити, а вже потім поставити в емальовану тару або широку бочку хвостиками вверх. Між кожним шаром плодів слід викласти листочки чорної смородини. Для мочіння також можна взяти прокип’ячену та промиту житню солому. Нею треба перекласти шари груш і покрити їх зверху.

Потім слід приготувати сусло. Для цього треба в півлітрі води перемішати 150 грамів борошна із жита або стільки ж мелених житніх сухарів. Потім додають туди ще 2 літри кип’ятку. Коли рідина остигне, її слід ретельно процідити через марлеву тканину та додати 1 столову ложку порошку гірчиці та 1,5-2 столові ложки солі. Потім необхідно долити в сусло остиглої кип’яченої води, щоб обсяг становив приблизно 10 л. Цей розчин треба залити до груш.

Після чого посудину слід накрити чистою тканиною, дерев’яним кругом і встановити гніт (якщо його нема, то можна використати щось важке). Протягом першого тижня мочені груші слід тримати на кухні. Обов’язково слід постійно стежити, щоб рідина покривала плоди повністю. Потім посудину можна перенести в льох (температура в якому не повинна бути нижчою 0 °С) для постійного зберігання. Мочені груші будуть готові до споживання через 40 днів.

Див також: мочені груші з брусницею.

мочені

Грушеве варення

Мабуть, всі люди є поціновувачами ніжного смаку варення зі стиглих груш. І це чудово. Адже в такій заготівлі, крім смакових властивостей, є чималий запас мікроелементів і вітамінів. Але варто знати, що коли в людини є проблеми з травною системою, то їсти часто сирі груші не рекомендовано. Тому такі ласощі з груш вважаються абсолютно безпечним продуктом (якщо не враховувати вміст цукру).

Щоб у варенні залишилися шматочки груш, необхідно підбирати тверді, трохи неспілі фрукти. Спочатку їх треба помити, очистити від серцевини та нарізати на часточки. Після чого в окремій каструлі слід зварити сироп: насипати 1 кг цукру (на 1 кг груш), долити 0,75 л води. Коли він закипить, треба зняти піну, що утвориться зверху. Потім помістити до нього скибочки груш і заварити до готовності, час від часу помішуючи. Про готовність варення будуть свідчити напівпрозорі шматочки та його крапельки, які не повинні розтікатися на тарілочці.

Готову заготівлю необхідно розкласти в чисті, не мокрі банки та щільно закрити кришками. Зберігатися воно може при кімнатній температурі. Груша від природи є ароматною. А щоб видозмінити смак готового продукту, у варення можна додати лимонної цедри, ягід горобини, кислих яблук або кориці. Найкраще готувати грушеве варення з дрібних плодів. Їх можна варити цілими, не відриваючи, навіть, хвостики.

варення

Варто переглянути відео Наталії Литвинової, яка поділиться простим рецептом грушевого варення, в яке додає лимон та апельсин:

Пюре з груш

Грушеве пюре – це ідеальна заготівля на зимний період. Воно гарно смакує, як самостійна страва, особливо в дитячому та дієтичному харчуванні. Він може бути начинкою в домашній випічці, а разом з морозивом перетвориться в смачний десерт. Якщо пюре вийшло не дуже солодким, то його можна використати, як оригінальну добавку до гарячих м’ясних страв. А ще, найголовніше, готувати фруктове пюре дуже просто. Воно може вийти смачним, навіть, у недосвідчених кулінарів.

Для пюре груші можна запекти або відварити в цілому вигляді. Якщо вирішено їх нарізати, то, звичайно, перед цим слід зняти шкірку, видалити хвостики та насінини. Коли, навпаки, то виконати цю маніпуляцію необхідно потім. Готові фрукти треба розтерти до однорідної маси. Щоб готова смакота зберігалася протягом тривалого часу, її слід розлити в банки, накрити кришками та поставити стерилізуватися в каструлю з водою: 0,5 л банки – 15-20 хвилин, 1 л – на 10 хвилин більше.

пюре