Абрикосова пастила – неймовірно смачні ласощі. Крім того, до основних плюсів приготування цієї заготовки можна віднести використання зовсім невеликої кількості цукру і швидкість приготування. Готувати пастилу з абрикосів можна різними способами. У цій статті ми пропонуємо ознайомитися з найпопулярнішими рецептами виготовлення цього десерту.
Зміст
Способи приготування пюре з абрикосів – основи пастили
Для приготування пастили можна використовувати фрукти, які зазнали термічної обробки, так і сирі. В останньому випадку пастила вважається «живою».
Абрикоси потрібно вибирати солодких сортів з ніжною солодкою м’якоттю. Найкраще використовувати некондиційні і злегка перезрілі продукти.
Плоди промивають під проточною водою і видаляють з них кісточки, розрізавши навпіл.
Для сирої пастили абрикоси відразу перекручують через м’ясорубку або пробивають блендером до однорідної консистенції. Для провареної пастили ягоди готують кількома способами:
- На плиті. У каструлю укладають абрикоси, заливають невеликою кількістю води і тушкують до готовності на середньому вогні протягом 15 хвилин.
- В духовці. Очищені плоди викладають на деко в один шар і запікають при температурі 200 градусів, хвилин 15 – 20. Головне, щоб абрикоси розм’якли.
Після того як абрикоси обм’якнули їх подрібнюють блендером до пюреподібного стану.
Також фрукти можна перетерти крізь дрібне сито. За рахунок позбавлення від шматочків шкірки, маса буде більш ніжна і однорідна, але пастила буде сохнути трохи гірше.
Способи сушіння
Сушку пастили можна робити декількома способами:
- На відкритому повітрі. Якщо ви живете на півдні і в дні заготовок у вас стоїть спекотна сонячна погода, то сушити абрикосову пастилу можна природним способом. Для цього фруктову масу розподіляють на деках, застелених пергаментом. У дуже спекотні дні пастила може просохнути за добу, але в середньому цей процес займає, приблизно, тиждень. Коли пастила на деках гарно підсохне, її можна вивісити, як килимок, на мотузку для остаточної досушки.
- У духовій шафі. Пастилу розташовують на деках і сушать при температурі 90 – 100 градусів від 2 до 7 годин.
- У сушарці для овочів і фруктів. Пюре з абрикосів викладають на лотки для приготування пастили або паперові листи, вистелені на звичайну решітку. Поверхню необхідно змастити тонким шаром рослинної олії, щоб фруктова маса менше прилипала. Сушать пастилу від 3 до 7 годин при температурі нагріву 70 градусів.
Продукт вважається готовим, якщо верхній шар не липне до рук.
Рецепти домашньої абрикосової пастили
Натуральна «жива» пастила
Пюре з сирих абрикосів викладають тонким шаром на листи і сушать будь-яким способом. Таку пастилу можна робити без додавання цукру. В якості наповнювача можна додати подрібнених волоських горіхів або корицю.
Тетяна Іванова в своєму відео розповість про рецепт приготування «живої» пастили з яблук і абрикосів без цукру
Пастила з абрикосів з цукром
- абрикоси – 2 кілограми;
- цукор – 0,5 склянки.
У підготовлене пюре додають цукор і ретельно його перемішують до розчинення кристалів. Потім фруктову масу викладають в каструлю з товстим дном і уварюють, приблизно, наполовину.
Пастила з лимонною кислотою
- абрикоси – 1 кілограм;
- цукор – 2 столові ложки;
- лимонна кислота – 0,5 столової ложки.
Пастила з абрикосів з мигдалем
- абрикоси – 2 кілограми;
- цукор – 2 склянки;
- мигдаль – 200 грам;
- кориця – щіпка.
У гаряче абрикосове пюре додають цукор і корицю. Ядра горіхів подрібнюють ножем або за допомогою комбайна і додають до фруктів. Краще не подрібнювати мигдаль в порошок, а роздрібнити його на більші фракції. Після цей фруктово-горіховий мікс уварюють майже в два рази і відправляють сушитися.
Пастила з медом
- абрикоси – 1 кілограм;
- рідкий мед – 200 грам.
Пюре можна зробити як з сирих абрикосів, так і з попередньо проварених. Головне не додавати мед в гарячу масу, інакше корисні речовини цього продукту зникнуть.
Дивіться відео від каналу «Ezidri Master» – Абрикосова пастила з медом в сушарці
Корисні поради
- Чим тонший шар пастили, тим вона швидше сохне і довше зберігається.
- Для більш рівномірного просихання наливати фруктову масу на деко так, щоб з країв маса розташовувалася більш товстим шаром, ніж в середині.
- Після того, як просохне один шар пастили, її потрібно перевернути.
- Для того, щоб урізноманітнити смак пастили, в пюре можна додати різні прянощі, соки або пюре з інших фруктів і овочів.
У відео від сім’ї Бровченко детально показаний процес приготування пастили з абрикосів, кропиви і кабачків
Способи зберігання
Зберігати абрикосову пастилу можна при кімнатній температурі або в холодильнику в скляній банці. Для більш довгого зберігання, досвідчені домогосподарки пристосувалися закочувати банки під кришку або заморожувати.