Деякі люди вважають за краще називати нектарин «лисим персиком» і, в загалом то, вони абсолютно праві. Нектарин – це той же персик, тільки позбавлений пухнастої шкірки. Як і персики, нектарини бувають різних сортів та розмірів, а всі рецепти, за якими ви робите заготовки з персиків, підходять і для його «лисого» собрата. Сьогоднішній рецепт – це компот з нектаринів, який можна готувати на зиму без пастеризації. Зрозуміло, це не стосується обов’язкової стерилізації банок і кришок.
Зазначу, що рецепт приготування компоту з нектарина дуже приблизний. Адже, плоди бувають великі і дрібні, солодкі і не дуже, перезрілі і зелені. В ідеалі співвідношення інгредієнтів наступне:
на 2 літри води:
- 1 кг нектаринів;
- 0,5 кг цукру.
Теперь приготування. Вимийте наявні у вас плоди. Великі розріжте на навпіл і видаліть кісточку. Дрібні нектарини можна залишити цілими. Просто слідкуйте аби вони без проблем пролізли в горло банки.
Підготуйте чисті банки і розкладіть до них нектарини. Якщо це цілі плоди, то накладайте до верху, якщо різані – то трохи менше, приблизно до половини банки.
Закип’ятіть в каструлі чисту воду і залийте нектарини окропом. Накрийте банки кришками і зачекайте поки вода не охолоне настільки, що банки можна буде брати голими руками.
Злийте воду назад в каструлю і всипте до неї цукор. Цим сиропом слід буде заливати нектарини. Якщо ви хочете компот солодший, то цукру слід взяти трохи більше. Поставте каструлю з сиропом на вогонь і доведіть до кипіння. Коли цукор в сиропі повністю розчиниться, залийте його акуратно назад у банки і закрутіть кришками.
Переверніть компот кришками вниз і укутайте на кілька годин теплим покривалом. Таке укутування заміняє пастеризацію і отже, ваш компот буде стояти як мінімум 12 місяців. Ви навіть холодною зимою зможете зробити собі пляжний коктейль, який так звабливо пахне літом.
Як приготувати смачний компот на зиму з нектарина без пастеризації демонструє відео-рецепт з ютуба.