Скільки на світі грибників, стільки існує і способів засолювання грибів. Лисички вважаються королями серед грибів. Вони мають ніжний горіховий присмак, тримають форму і зберігають колір, навіть, після термічної обробки. Лисички рідко маринують, хоча і це можливо. Але солоні лисички дивовижно смачні та універсальні. Їх можна подавати як салат, смажити з ними картоплю або додавати в перші страви. Продовжувати читання Як солити лисички на зиму – два способи
Інгредієнт для заготовки на зиму: Лисички
Шведське варення з грибів лисичок – 2 прості та смачні рецепти
Варення з лисичок тільки для нас звучить незвично і дивно. У Швеції цукор додають практично в усі заготовки, але, вони не вважають гриби з цукром варенням. Варення з лисичок, яке готують наші господині, створено саме за мотивами шведського рецепта, проте, це вже є повноцінним десертом. Спробуймо?
Варення з лисичок з горобиною
- 1 кг свіжих лисичок;
- 0,5 кг цукру;
- гроно горобини;
- гвоздика;
- сіль 1 ч.л.;
- вода – 1 склянка.
Для цієї заготовки підходять гриби невеликих розмірів – маленькі і пружні. Промийте їх гарненько і очистіть.
У каструлю насипте цукор, влийте воду і поставте на вогонь.
Коли вода закипить, засипте до неї ягоди горобини і варіть їх протягом 5 хвилин.
Засипте в каструлю спеції і гриби. Доведіть до кипіння і зніміть піну. Як тільки піна перестане утворюватися, зніміть каструлю з вогню і остудіть.
Молоді лисички досить жорсткі і варити їх потрібно не менше однієї години. Однак, відразу це робити не можна. Розбийте цю годину на 3-4 підходи. При такій варці гриби не переваряться і збережуть свою форму.
Розлийте гаряче варення по стерильним банкам і закрийте кришками. Можна пастеризувати банки, тоді термін зберігання заготовки триватиме до року. Якщо ж ви плануєте його з’їсти за термін до 6 місяців, то можна обійтися і без цього. Але, в будь-якому випадку, зберігати варення з лисичок потрібно в прохолодному місці. Найкраще – в холодильнику.
Варення з лисичок на брусничному морсі
- лисички 1 кг;
- цукор 1 кг;
- брусничний морс 2 літри;
- розмарин;
- ягоди ялівцю 10 шт.;
- морська сіль 2 ч.л.;
- гвоздика.
Налийте в каструлю 1,5 літри брусничного морсу і всипте весь цукор.
Закип’ятіть і, як тільки цукор розчиниться, всипте в каструлю очищені лисички. Після закипання, зніміть піну і можна вимкнути вогонь. Нехай гриби гарненько настоятися і просочаться брусничним сиропом.
Як тільки варення охолоне, знову поставте ємність з ним на вогонь і знову доведіть до кипіння. Дайте грибам покипіти хвилин 10-15 і вимикайте вогонь.
Коли грибне варення охолоне, можна продовжувати варіння. Поставте каструлю на плиту і, поки воно гріється, складіть в марлевий мішечок гвоздику, розмарин з ялівцем та помістіть його в каструлю.
Додайте брусничний морс, що залишився, і зробіть максимально тихий вогонь. Варення з грибів повинно дуже тихо кипіти, а не вистрибувати з каструлі.
Через 30 хвилин можна виймати мішечок зі спеціями і розливати заготовку по банкам. Зберігати варення з лисичок слід виключно в прохолодному місці.
Якщо у вас немає брусничного морсу, його з успіхом замінить березовий сік. А деякі господині вважають за краще варити варення з лисичок на каві. Рецептів солодких заготовок з лисичок безліч, хоча якщо ви хочете придумати свій рецепт пам’ятайте, що гриби вимагають обережного поводження і не з усіх грибів можна готувати варення.
Джерело рецепта: https://eda.ru/recepty/vypechka-deserty/varene-iz-lisichek-na-brusnichnom-soke-79867
Як зварити варення з лисичок демонструє відео-рецепт.