Великодня сирна паска

Великодня сирна паска – як правильно готувати паски з сиру на Великдень

На свято Великодня, крім здобних пасок та крашанок, традиційно на стіл кладуть ще й сирну паску. Існує багато рецептів її приготування, але незмінною залишається традиційна форма. Найчастіше сирна паска робиться у вигляді перевернутої чотирикутної піраміди. Така форма символічно зображує гору Голгофу, що знаходиться в Єрусалимі, на якій і було розіп’ято Ісуса Христа. Але в наш час сирні паски вже роблять і у формі конуса, і у формі циліндру.

Великодня сирна паска

Зрозуміло, що щоби сформувати із сира блюдо у формі піраміди, потрібна спеціальна форма. Її називають пасочницею та у давні часи робили тільки дерев’яною і власноруч. Сьогодні такі пристрої можна просто купити в магазині, притому, дерев’яні вже майже зустрічаються. Зазвичай, їх роблять з харчового пластику. Таки пасочниці легко вимити і вони довго зберігаються. З якого би матеріала не була зроблена форма, зсередини вона прикрашена святковими символами свята – це букви «Х» та «В», що означають “Христос Воскрес” та різними візерунками з квітів та листочків. Укладена в середину форми сирна маса відбиває на собі ці символи і коли у готовому вигляді викладається на блюдо, то виглядає святково та урочисто.

Великодня сирна паска

Великодня сирна паска може бути двох видів:

  • сира паска – вона готується, так званим, холодним способом, коли всі продукти з яких готується сирна маса для заповнення пасочниці, змішуються холодними;
  • заварна паска або гарячий спосіб приготування – коли замішана творожна ​​маса в процесі приготування нагрівають до певної температури, але ні в якому разі не кип’ятять і пасочниця наповнюється теплої сирно-вершковою масою.

Великодня сирна паска

Якщо хочете приготувати на Великдень красиву та смачну сирну паску, то, купуючи для неї продукти, зверніть увагу на такі речі:

  • творожний сир має бути жирним та зовсім не кислим;
  • творог має бути достатньо сухим, але зайву вологу можна з нього видалити уклавши під гніт;
  • вершкове масло має бути лише натуральним і не солоним, пластичним і не мати сторонніх запахів;
  • солодкі вершки беріть дуже жирні – жирність має бути не менше ніж 30%;
    цукор купуйте тільки самого дрібного помолу, в ідеалі – потрібна цукрова пудра;
  • яйця купуйте самі свіжі, краще якщо вони будуть домашні або фермерські.

Тепер, щодо загальних принципів приготування:

  • якщо хочете приготувати м’яку та ніжну паску, то потрібно творожний сир декілька разів пропустити крізь металеве сито;
  • перш ніж додати до творожної маси масло, його варто декілька годин потримати при кімнатній температурі аби воно стало м’яким;
  • ізюм, який будете додавати у сирну масу, необхідно промити окропом та добре просушити на паперових серветках чи на рушникові;
  • якщо у склад сирної паски входять горіхи, їх заздалегідь потрібно начистити та якийсь час прогріти у духовці;
  • указані у складі інгредієнтів спеції (кардамог, бадьян,корицю тощо) треба подрібнити кавомолкою та просіяти крізь ситечко.

Перш ніж наповнити сирною масою форми, на її дно та стінки потрібно викласти чисту марлю. В формі під гнітом сирна великодня паска має простояти 10-12 годин. За цей час маса ущільниться та застигне. Після цього, форму можна перевернути на блюдо, зняти бічні стінки та видалити марлю. Тепер, великодня сирна паска готова. Щоправда, її ще може прикрасити різнокольоровими цукерками, цукатами, кремом або квіткам та листочками з кондитерської мастики.

Великодня сирна паска

Це загальні принципи приготування смачної сирної паски на Великдень. Їх треба дотримуватись, якщо ви хочете приготувати дійсно красиве та смачне святкове блюдо. Якщо ж ви вирішите самостійно приготувати сирну паску, то оберіть конкретний рецепт і готуючи, притримуйтесь рекомендацій викладених у ньому. Пам’ятайте, що братись до роботи потрібно у гарному настрої і робити все із задоволенням.

Відео-рецепт заварної сирної паски – виходить дуже ніжна та незвичайна на смак ванільна маса.

Відео-рецепт сирної паски в духовці від Тетяни Литвинової та передачи Все буде добре. Смачна, зроблена гарячим способом сирна маса замішується без муки, на білках.

Гарна та дуже смачна сира сирна паска з цукатами, ізюмом, курагой та горіхами. Повторити такий простий рецепт сирної паски у домашніх умовах зможе кожна господиня.

І завершує збірку великодніх відео-рецептів сирних пасок – сама смачна шоколадна сирна паска з горіхами та клюквою, теж зроблена холодним способом.

Миру та злагоди вашим родинам, смачної паски та Христос Воскрес! 🙂

Коли вже позаду всіх клопоти та зібрано пасхальний кошик, то наша колекція вітальних великодніх листівок стане вам у нагоді аби привітати із Світлим Днем Воскресіння Христового Рідних та друзів.

Залишити відповідь