Основні страви на Святвечір - пісні рецепти 12 страв на Різдво 2019

Традиційні страви на Святвечір – основні пісні рецепти 12 страв на Різдво 2019

Традиційні обрядові 12 страв на Святу Вечерю (Святвечір, Святий Вечір або Різдвяну вечерю) у православних і греко-католиків містять тільки смачні, але пісні різдвяні рецепти. Святвечір, як відомо, святкується в ніч перед Різдвом з 6 по 7 січня (з 24 по 25 грудня по новому стилю, саме в цей час сьогодні відзначається, так зване, католицьке Різдво).  М’ясні страви ставляться на різдвяний стіл тільки після настання Різдва, а саме, 7 січня. Сьогодні розглянемо основні традиційні прості та смачні страви на Святвечір. А дізнавшись, які святкові обрядові страви готували на Різдво Христове наші предки вирішимо, що приготувати на різдвяну вечерю у себе вдома, які святвечірні страви обрати і яке цікаве та оригінальне, але одночасно і традиційне різдвяне меню 2019 скласти.

Перш ніж перейти до огляду основних традиційних різдвяних страв, потрібно відповісти на прості, але важливі питання – скільки страв має бути на Святвечір і чому на Різдво готують 12 страв. Якщо друге питання дає просту відповідь на перше, то варіантів відповідей на друге запитання два: по числу апостолов у Ісуса Христа та / або по кількості місяців у році. Ну а тепер, будемо з’ясовувати, які традиційні святкові страви мають бути на Різдво.

Різдвяна кутя

Це блюдо головне на святвечірньому столі та є символом єднання з Богом і з душами померлих предків, а також,  символізує достаток та можливість очищення. Склад куті, теж, символічний: зернятка пшениці – символ відродження життя, мак – це зв’язок наших душ із душами вмерлих, а мед – символ насолоди земним життям і радість від народження Христа. Кутя очолює всі традиційні обрядові різдвяні рецепти. З цієї страви починають трапезу і її залишають на столі після закінчення вечері, як знак поваги до душ померлих предків. Так звану, різдвяну кутю готують в період зимових свят тричі:

  • в ніч перед Різдвом – це Багата кутя;
  • в ніч напередодні Старого Нового року – Щедра кутя;
  • напередодні Хрещення – Голодна кутя.

Різдвяну кутю, в залежності від регіону, традиційно готували з різних зернових. Цю смачну обрядову кашу можна варити з цілих зерен пшениці, рису, ячменю, перловки, також, можна зустріти рецепти куті з пшона. До добре розварених зерен додають мед (в разі потреби мед можна замінити цукором), розмелений або розварений мак, подрібнені горіхи, розпарені родзинки і / або інші сухофрукти. Всі інгредієнти добре перемішуються і настоюються. Як правильно готувати кутю з пшениці на Різдво демонструє Наташа Пархоменко на своєму ютуб-каналі. Пропонуємо до перегляду її дуже смачний та простий покроковий відео-рецепт.

Що печуть на Святвечір

Наступні традиційні страви на Різдво це випічка. До свята господині завжди пекли домашній хліб, калачі, часникові чи солодкі пампушки, пісні пироги та пиріжки з рибою, капустою, грибами, картоплею, сиром, яблуками чи повидлом. Пісна випічка клалась на святковуму столі на самому почесному місці, як символ даної Богом чоловічої енергії, сили і здоров’я не тільки для окремої людині, але і для всього роду.

Якщо вирішите спекти часникові пампушки до борщу з пісного дріжджового тіста, то можете використати відео-рецепт з ютуба авторства каналу Смачна Країна від журналіста та телеведучого Костянтина Грубича. Така проста, але смачна та ароматна випічка шикарно доповнить пісний українский борщ.

А якщо вирішете приготувати смачні, легкі та м’які, наче пух, пісні пончики на десерт, то обов’язково зверніть увагу на цей відео-рецепт від YouTube-каналу OksanaVision. В разі, якщо відео не іде на сайті, просто натисніть на посилання та передивіться приготування на ютубі.

Вирішили зпекти простий, але дуже оригінальний та смачний пісний пиріг з капустою та грибами – рекомендую цей цікавий відео-рецепт від ютуб-блогера Марини Фокіної.

А це дуже цікавий, швикий та простий рецепт – пісні пиріжки з капустою від вже відомого нам каналу OksanaVision.

Пісні салати на Святу Вечерю

Як мінімум однією з 12 різдвяних страв повинен бути пісний салат. При бажанні, можна приготувати і кілька таких легких і смачних салатиків. Рецепти як по інгредієнтам, так і по способу приготування, можуть бути найрізноманітніші. Готують прості та смачні пісні салати на різдвяну вечерю з квасолею і кальмарами, з грибами та рибою, з крабовими паличками і з рибних консервів, буряка, капусти, з консервованою кукурудзою або горшком та інші овочеві салати. Всі пасуючі до цього випадку інгредієнти і не перерахуєш. Численні пісні заправки для таких страв готують, насамперед, на основі рослинної олії, з’єднаної з різними ароматними і пікантними спеціями. У вас, напевно, є і свої улюблені рецепти пісних салатів, але якщо хочете нові, смачні, оригінальні та цікаві, то спробуйте зробити, наприклад, цей – салат з квасолеюю, грибами та сухариками. Відео-рецепт з авторського ютуб-каналу PicantecookingViktoriyaPopin.

Самий знаний пісний салат – класичний вінегрет. Він має дуже багато варіантів приготування. Крім традиційних рецептів (з огірками та квашеною капустою) можна зробити вінегрет з квасолею, оселедцем і, навіть, з оливками. Продивившись відео-рецепт від ютуб-блогера Kozakova Natalja ви у домашніх умовах зможете легко та шидко приготувати вінегрет з квасолею та квашеною капустою. В разі, якщо відео не іде на сайті, просто перейдіть за посиланням на авторський канал на ютубі.

Улюблений багатьма господинями салат Шуба, якщо приготувати його без яєць і замінити класичний майонез на пісний, легко може зайняти почесне місце в різдвяному меню. Пропоную використати дуже детальний покроковий відео-рецепт від Ольги Матвей.

Хочете зробити незвичний і оригінальний варінт блюда? Можете приготувати салат Шуба з норі або оселедець замініть червоною рибою і приготуйте Сьомгу під шубою. Оформити святковий салат Шуба можна в зйомній формі (кулінарному кільці) або сформувати у вигляді рулету. Якщо вас зацікавив останній варіант – скористайтесь відео-рецептом з каналу Готовим с Ириной Хлебниковой.

Цей відео-рецепт допоможе вам приготувати відразу два дуже смачні пісні салати. В обох рецептах основа – відварений в мундирах картоплю. У першому випадку картопля з’єднується з квашеною капустою, а в другому – з квасолею і маринованими грибами. Заправка – пікантна, оригінальна і дуже цікава.

Маринування і соління – овочі, гриби, риба

Розмірковуючи над тим, що їдять на Різдво, не можна обійти увагою такі холодні пісні закуски як соління. У кожній родині влітку-восени роблять такі заготовки з хрустких огірків, яскравих соковитих помідорів, вітамінної та апетитною капусти, лісових грибочків … і багато ще з чого. Тому, така холодна закуска, для більшості, не проблема. ? Але, навіть якщо ви з якоїсь причини і не зробили свого часу подібних закаток, не поспішайте засмучуватися. Багато чого можна приготувати у домашніх умовах прямо перед святом дуже швидко. Для початку, скористайтесь порадами Vitalii Barylko.  Його дуже простий покроковий відео-рецепт допоможе вам легко та просто зробити мариновані гриби – шампіньони швидкого приготування.

Якщо скористаєтеся порадами авторки каналу First Culinary Ukraine, то вже за 24 години хрумкача квашена капуста швидкого приготування з’явиться на вашому столі.

З незвичайних холодних рибних закусок можна приготувати слабосоленую горбушу швидкого приготування. Горбуша солона під сьомгу з’явиться на вашому столі, якщо повторите цей простий і покроково оформлений відео-рецепт.

Пісний різдвяний суп – смачний і простий

Однією з 12 традиційних страв на Різдво має бути пісна перша страва. Такий пісний суп служить символом гармонії, невибагливості та скромності. Це може бути пісний буряковий борщ з вушками або класичний пісний борщ з часниковими пампушками, смачний грибний суп з рисом і овочами або капусняк, капустница або, попросту, суп з капустою.

Не знаєте як правильно зварити буряковий пісний борщ з вушками? Зварити цей, не зовсім простий, але дуже смачний різдвяний суп вам допоможе відео-рецепт від ютуб-каналу Домашній ресторан. Зауважу тільки, що начинка в вушках може бути не тільки грибною. Гриби в начинці легко можна замінити картоплею або тушкованою капустою.

Якщо вирішили включити в своє святкове меню на Різдво пісний капусняк з грибами, то рекомендую зварити його, використовуючи відео-рецепт з ютуба від Масляна™. Перед переглядом відео зауважу, що якщо не хочете готувати капусняк з пшоном, то просто замініть його рисом. Якщо ж не маєте сушених білих грибів, то їх можуть замінити бюджетні та доступні печериці. Звичайно ж, різдвяний капусняк матиме вже не той смак і аромат, але теж буде дуже смачно. ?

Завершує цю підбірку – перши страви на пісну вечерю – традиційний пісний український борщ. Не забудьте до нього спекти смачні часникові пампушки. 🙂

Пісні вареники на різдвяний стіл

Розмірковуючи про те, які страви готувати на Святу Вечерю, обов’язково потрібно згадати про вареники – символ достатку сім’ї та продовження роду. Це було одне з головних святкових страв, що їли на Різдво наші предки. Популярними вареники є не тільки в більшості слов’янських країн, але і, наприклад, в китайській та італійської кухні. За старих часів готували їх тільки до важливих свят. Тому, не ігноруйте це традиційне блюдо при складанні свого меню на Різдво.

На пісні вареники тісто замішують без яєць, а начинки готують на рослинній олії. Начинка для вареників на Різдво може бути проста – просто з картоплі, грибів або капусти. З відео-рецепту Irina Belaja дізнаєтесь не тільки як приготувати пісні вареники з картоплею, але і як замісити заварне пісне тісто.

Якщо потрібна смачна капустяна начинка для вареників, то просто дивіться відео і впевнено повторюйте цей покроковий рецепт в домашніх умовах.

Але, так як Різдво велике свято, то готуючись до нього, господині віддають перевагу більш складним змішаним начинкам і готують, наприклад, вареники з грибами і картоплею або з капустою та грибами.

Автор каналу IrinaCooking на Ютубі в своєму відео-рецепті докладно і покроково показує всі етапи приготування: як замісити пісне тісто на вареники, як приготувати два види начинки – картопля з грибами та гарбуз з цибулею+зелень і як правильно зварити та подати їх на святковий пісний стіл. Якщо вам потрібна така інформація, то дивіться відео, а якщо не потрібна, то йдемо далі. ?

Пісні вареники до столу можна подати просто з піджаркою із цибулі, а можна приготувати пісну грибну підливу або мачанку. Всі подробиці приготування пісної грибової підливи демонструє автор Kozakova Natalja в своєму рецепті. Якщо відео не іде на сайті, то як завжди, переходьте за посиланням та дивіться на ютубі.

Риба на Різдво – смажена або запечена в духовці

Якщо хочете накрити стіл на Святвечір правильно, то не забудьте до складу різдвяного меню включити смачну смажену рибу або ароматну і ніжну рибку запечену в духовці. Риба в різдвяній символіці має два значення – жіноче начало і символ Христа. По-грецьки ім’я Христа, пишеться як ІХТІОС, одночасно означає «риба». Тому, пісні страви на Святий Вечір обов’язково повинні бути і рибні.

У багатьох країнах популярною і традиційної гарячої закускою виступає різдвяний короп. Рецептів його приготування існує дуже багато. Я вибрала і ризикну запропонувати два. Перший відео-рецепт з західної України. Чарівна авторка ютуб-канала PicantecookingViktoriyaPopin покаже як готують коропа на Різдво на Хмельччині.

Другий простий та цікавий рецепт із Чехії. Автор, а вірніше, автори запікають коропа в духовці в пиві. З відео заодно дізнаєтеся, як приготувати відомий у всьому світі традиційний чеський брамборовий салат. Запропонований рецепт різдвяного запеченого коропа по-чеськи дуже смачний.

Капуста тушкована з грибами – солянка або капусняк

Традиційні святкові Святвечірні страви не можуть обійтись без, так званої, солянки. А рецепти з капусти в різдвяне меню, як і всі інші розглянуті тут страви, увійшли не дарма. Пружний та тугий качан капусти символізує простоту і міцність. Як все листя надійно тримаєтмься навколо міцної та надійної основи-качана, так і всі люди об’єднуються навколо Бога. Назви, як і рецепти приготування, цієї різдвяної страви є різні. Готувати можна як зі свіжої, так і з квашеної капусти або з їх суміші. Гриби, теж, можна брати різні. Найвишуканіший варіант – білі гриби. Але, якщо у вас їх немає, то це не причина сильно засмучуватися. Сміливо можете використовувати будь-які інші лісові грибочки. Підійдуть і доступні сьогодні для всіх печериці або гливи. У будь-якому випадку, у вас вийде дуже смачна, ароматна та цікава гаряча святвечірня страва.

Перший варіант, який хочу запропонувати – свіжа тушкована капуста з грибами та квасолею. Покроковий відео-рецепт від Світлани Чернової допоможе швидко освоїти і повторити всі етапи приготування в домашниіх умовах. Якщо відеоне не іде на сайті – відкрийте посилання та дивіться на Ютубі.

Наступний різдвяний рецепт – квашена капуста тушкована з грибами або пісна грибна солянка. Автор відео докладно демонструє всі етапи. Готова страва виходить дуже смачною та ідеально підходить до святкового столу на Різдвяну вечерю.

Квасоля, горох або боби

Різдвяні страви з бобових служать символом єдності роду, можливості відродитися після падіння, символом Божественної весни і відродження. А ще вважалося, що бобові, приносять достаток. Так що приготувати на різдвяну вечерю з квасолі або гороху? Які страви можна приготувати до Святої Вечері з бобових? До різдвяного столу можна відварити цілу квасолю і подати у вигляді теплого салата, або страви, яка сьогодні відома всім як лобіо. Подібним чином можна готувати як білу, так і червону квасолю.

Ще один варіант приготування лобіо пропонує відео-рецепт від Sana Channel.

Як робити пюре з квасолі дізнайтеся з цього відео-рецепта. Автор, знімаючи відео, демонструє варіант приготування цієї страви з м’ясом, але в нашому випадку, можна просто його не класти і заощадити. ?

А ще з відвареної білої або червоної квасолі можна приготувати квасолевий паштет і використовувати його в холодних закусках як самостійну страву або для намазування на бутерброди. Покроковий відео-рецепт від каналу Ugosti Blijnego допоможе вам додати і такий варіант приготування бобових до свого різдвяного меню.

Пісні голубці

З давніх-давен, капустяні листочки служили символом продовження роду. Де діток батьки і сьогодні знаходять? Правильно – в капусті. ? А голубці (як і голуби) символ любові Божественної, краси і сили.

Пісні голубці до святкового столу можна приготувати з найрізноманітнішими начинками. Є рецепти голубців з пшоном, перловкою, з гречкою, грибами і картоплею, з рисом і рибою та, навіть, з сирою картоплею. Скориставшись відео-рецептом від Kozakova Natalja, ви легко та швидко зможете приготувати пісні голубки без риса, з сирою картоплею та гречкою.

А можете, використовуючи відео-рецепт від Ольги Матвій, зробити прості, але дуже смачні голубці з більш звичною начинкою – з рисом та грибами.

Узвар із сухофруктів

І так, що п’ють на Різдво? Традиційний напій на Святий Вечір або Святвечір, це узвар – простий, корисний, ароматний і дуже смачний компот із сухофруктів. Потрібно відзначити, що кутя та узвар – головні з усіх 12 страв, які готують на Різдво. У різдвяному меню, узвар – це символ життя, яке дароване Богом усім людям на Землі. Вода – основа традиційного напою – символ очищення як душі, так і тіла.

Як же варити узвар із сухофруктів? Повинна знову повторитися, що приготування узвару має дуже багато варіантів. Вихідний склад продуктів, теж, може сильно відрізнятися: сушені груши з яблуками, чорнослив і курага, шипшина, вишня, родзинки … Вдалий варіант буде той, який вам більше припаде до смаку. Але, щоб зварити напій правильно, і він був корисний, потрібно при приготуванні дотримуватися простих правил. Яких? Якщо цікаво, то дізнайтеся про них з відео-рецепта з ютуб-каналу Смачний діалог з Оленою Баженовой.

На цьому б, може бути, можна було і зупинитися, але сьогодні рідко хто обходиться на кухні без мультиварки. Тому, рекомендую до перегляду ще й відео-рецепт від вже відомої вам Ольги Матвій – різдвяний узвар в мультиварці.

Печені яблука – пісній десерт на Святий Вечір

Яблука в різдвяному меню символізують зв’язок з предками, фортеця роду, символ любові і важливість жіночого начала. Тому, бажано, щоб у відібрані вами пісні страви на Різдво потрапили і запечені в духовці яблука. І знову рекомендую рецепт від чарівної Ольги Матвій. Її дуже докладний покроковий рецепт рекомендує додавати в кожне яблучко маленький шматочок вершкового масла, але на Святвечір легко і просто можна обійтися і без нього. В іншому, рецепт простий і чудово підходить до пісного святкового столу на Святвечір. Але, коли будете запікати яблука не на Різдво, то обов’язково спробуйте приготувати так, як радить авторка. ?

Звичайно ж, на зібраних нами в цьому пості, традиційні різдвяні рецепти пісних страв не вичерпуються. На кулінарних сайтах в інтернеті, на ютубі вправні та досвідчені господині пропонують свої улюблені, перевірені і такі, що прижилися в їхніх сім’ях варіанти 12 різдвяних страв. І кожен варіант такої обрядової святкової страви, що готують на різдвяну вечерю, по своєму цікавий і, вже точно, унікальний. Тому, вивчайте, які страви готують і їдять інші, викладайте свої кращі та улюблені, прості та смачні, нові, цікаві та оригінальні різдвяні рецепти.

Залишити відповідь