Солодке здобне дріжджове тісто для пасок та булочок

Солодке здобне дріжджове тісто для пасок та булочок – англійський рецепт

Потрапивши на майстер-клас англійських кондитерів, я просто була заворожена їх творінням. І ось я вирішила відтворити це на своїй кухні. І, як мені здається, мені це вдалося. 🙂 Мій покроково оформлений рецепт з фото допоможе вам самостійно замісити дуже смачне, солодке та пишне здобне дріжджове тісто для пасок, булочок чи кексівна молоці і жовтках за англійської рецептом.

Щоб завести тісто нам знадобиться:

  •  30 грам хлібопекарських пресованих дріжджів;
  • 1 ст. ложка інвертного сиропу;
  • 400 грам цукру + 12 грам ванільного цукру;
  • 5 жовтків +1 яйце (велике);
  • ¼ ч. ложки дрібної солі;
  • 700 мл молока (38°С);
  • 1,2 кг пшеничного борошна в/г або екстра (у мене пішло близько 1,4 кг);
  • 65 грам вершкового масла 82%.

Як приготувати здобне дріжджове тісто на молоці і жовтках

Починаємо готувати тісто для булочек та пасок з підготовчої роботи. Тобто – відокремлюємо жовтки, підігріваємо молоко і розтоплюємо масло. Наступний етап – саме приготування тіста.

Збиваємо цукор з ваніліном, жовтками і одним яйцем до посветлення всієї маси, вводимо інвертний сироп і продовжуємо збивати. Маса трохи стане щільнішою і збільшиться в об’ємі, але несильно.

Смачне здобне дріжджове тісто

У високій та глибокій діжі розчиняємо дріжджі в теплому молоці. Потім, всипаємо близько 350-400 грам просіяного борошна і перемішуємо.

Смачне здобне дріжджове тісто

Вводимо всю яєчну масу, продовжуємо змішувати на середніх оборотах. Далі черга вершкового масла, яке до цього часу вже має досягти кімнатної температури.

Смачне здобне дріжджове тісто

Продовжуємо замішувати тісто з частиною борошна. Мені знадобилося трохи більше борошна, ніж вказано в рецепті. Його кількість залежить від якості використовуємого вами борошна. Головне – тісто має бути замішано і, при цьому, злегка приставати до долонь. Викладаємо його на робочу поверхню.

Смачне здобне дріжджове тісто

Перевіряємо тісто на еластичність. Як видно на фото, воно дуже пухке і рветься, якщо потягти вгору.

Солодке здобне дріжджове тісто для пасок та булочок

Починаємо вимішувати його на робочій зоні. Тісто, при цьому, пристає до долонь, але борошна не слід більше додавати. У процесі вимішування воно стане еластичним та буде легко відставати від долонь.

Солодке здобне дріжджове тісто для пасок та булочок

Через 15 хвилин після замісу, тісто зовсім не пристає до долонь.

Солодке здобне дріжджове тісто для пасок та булочок

При перевірці на еластичність видно, що воно не рветься, а значить заміс виконано правильно.

Солодке здобне дріжджове тісто для пасок та булочок

При розрізі тіста, його текстура повинна вийти гладкою та однорідною.

Солодке здобне дріжджове тісто для пасок та булочок

Дно миски змащуємо маслом і поміщаємо в неї наше здобне дріжджове тісто. Затягуємо плівкою та відправляємо “відпочивати” на 40-60 хвилин.

Солодке здобне дріжджове тісто для пасок та булочок

Після закінчення зазначеного часу, замішане смачне солодке здобне дріжджове тісто перетворилося в м’який пух і виросло в два рази.

Солодке здобне дріжджове тісто для пасок та булочок

А це означає, що воно повністю готове і саме час що-небудь з нього спекти.

Солодке здобне дріжджове тісто для пасок та булочок

З приготованого дріжджового здобного тіста на цей раз я буду пекти паску, великодні булочки з фарбованим яйцем та англійські булочки Бабка Нот (Babka Knot). Подробиці приготування кожної випічки оформлю як окремий покроковий рецепт з фото, по яким ви самостійно зможете спекти все самі у себе вдома. 🙂

Залишити відповідь