Юшка з щуки в домашніх умовах - проста та смачна

Юшка з щуки в домашніх умовах – проста та смачна пісна перша страва

Якщо у вас вдома є завзятий рибалка, який забезпечує родину свіжою рибою, то ви, скоріш за все, не один раз готували смачну юшку з річкової риби. А для тих господинь, які вперше мають варити цей класичний рибний суп на обід, я детально розповім, як це робиться. Сьогодні у нас буда проста за складом, але дуже поживна та смачна домашня юшка з щуки. Свій досвід у приготуванні цього пісного супу з радістю передам за допомогою покроково оформленого рецепту з фото. Правильно готуйте класичну щучью юшку вдома.

Як зварити юшку з щуки в домашніх умовах

Я мала справу з щукою вага якої, приблизно, 500 грамів.

Насамперед треба почистити рибу. Спочатку видаляють луску. Але тільки ви почнете шкрябати її ножем, буде багато слизу і через це риба буде дуже слизькою. Її треба або тримати дуже міцно, або спочатку протерти сіллю та потім промити водою. Коли з лускою буде покінчено, відріжте голову та видаліть нутрощі. З голови обов’язково видаляють зябра, щоб бульйон не гірчив. Будьте обережні, коли це будете робити. На зябрах у щуки є гострі шипи. Поранитись об них дуже легко, тому, подивиться навчальне відео, яке допоможе вам  вирізати швидко зябра без травмування.

Як зварити бульйон з риби

Підготовлену рибу ретельно промиваємо водою від крові та луски і розрізаємо на порційні невеликі шматочки, шириною близько 5 сантиметрів.

Юшка з щуки

В каструлю заливаємо 1,5 літри води і ставимо її на сильний вогонь. Чекаємо, поки вода почне кипіти, закладаємо до каструлі рибу разом з головою. Коли бульйон почне кипіти, зменшуємо вогонь до середнього і варимо рибку впродовж 20 хвилин. За цей час риба звариться, але має лишиться цілою.

Юшка з щуки

Порада: Щоб бульйон вийшов прозорим, потрібно виставити вогонь таким чином, щоб вода в каструлі сильно не кипіла. Вона має пускати тільки маленькі бульбашки, цього буде цілком достатньо.

Не забуваємо час від часу забирати пінку, яка утворюється на поверхні.

Юшка з щуки

Підготуємо овочі

Цибулину середнього розміру потрібно нарізати невеликими кубиками. Якщо у вас велика, розріжте її навпіл та візьміть лише половину.

Юшка з щуки

Моркву середнього розміру натираємо на крупній терці. Особисто я для цього використовувала терку для корейської моркви.

Юшка з щуки

Дві середніх картоплі (або одну велику) треба почистити та нарізати кубиками.

Юшка з щуки

Після того як риба звариться, дістаємо її шумівкою та викладаємо на окрему тарілку. Будьте обережними коли це робите, нам треба щоб шматочки вареної риби залишились цілими.

Юшка з щуки

Рибний бульйон я завжди проціджую. По-перше, так він буде більш прозорим. А по-друге, в ньому можуть після варки лишатися дрібні кісточки, а так ми їх позбудемось. Проціджений бульйон заливаю знов у каструлю. Через те, що вода частково випарувалась під час варіння риби, в каструлю необхідно долити холодної води до початкового об’єму.

Ставимо бульйон знову на плиту та включаємо вогонь. Коли закипить, закладаю підготовлені овочі. Але зауважте, що моркву з цибулею треба кидати саме сирими. Так, пасерувати їх для цього пісного супу з риби не треба.

Юшка з щуки

Зі спецій для рибної юшки я беру тільки перець чорний горошком (5 штук) та лавровий лист. Для більш вишуканого аромату можна додати 3 горошинки духмяного перцю та дрібку коріандру.

Юшка з щуки

Переходимо до риби, яка вже встигла повністю охолонути. Голову можна викинути, а шматочки риби або лишають такими, як вони є, або філе розбирають на дрібні волокна.

Юшка з щуки

Овочі варимо доки вони не стануть м’якими, а це, приблизно, 20 хвилин. Після чого, знімаємо каструлю з вогню, накриваємо кришкою та даємо настоятись хвилин 20-30.

Сервірування юшки

У глибоку тарілку викладають спочатку шматочки риби без кісточок, а потім їх заливають запашним рибним бульйоном з овочами. Страву можно посипати подрібненою зеленою цибулею. При наявності, буде доречно додати до юшки свіжого кропу.

Юшка з щуки

Відео-рецепти юшки з щуки

Кожний, хто вже знайом з кулінарією знає, що любу страву кожний кулінар готує на свій лад. Щучья уха не виключення. 🙂

Перший відео-рецепт – це прозора уха зварена на головах щуки, проціджена та доповнена картошкой та кусочками рибного філе.

Цей відео-рецепт юшки теж подають на стол зі смачними шматочками вареного філе. Але технологія приготування зовсім інша. Рекомендую відео до перегляду та ознайомлення з досвідом автора.

Ну а автор цього рецепту юшки варить страву дуже просто. Складає всі інгредієнти у каструлю одночасно. Не дивуйтесь – просто подивіться який рибний суп з цього виходить.

Заважу, що у всіх запропонованих рецептах домашня юшка з щуки виходить смачна. Обирайте той способ варіння і смачної вам юшки! 🙂

Залишити відповідь