Тісто для сфольятелле - італійське листкове тісто для випічки

Тісто для сфольятелле – італійське листкове тісто для випічки

Італійське місто Неаполь славиться своїм ніжним десертом під назвою сфольятелла (Sfogliatella). Це смачні повітряні тістечка, що готуються із тонкого листкового тіста. В якості начинки традиційно використовується сир Рікотта. Пропоную спробувати приготувати італійське листкове тісто для сфольятелле в домашніх умовах. Звісно, процес це кропіткий та доведеться трошки попрацювати. Але можна зробити це тісто заздалегідь та зберігати в морозильній камері до потрібного моменту. Перед використанням достатньо правильно його розморозити – достатньо просто тримати тісто під час розморозки не при кімнатній температурі, а в холодильнику. Сподіваюся мій докладний рецепт з покроково зробленими фото допоможе освоїти тонкощі італійської неаполітанської кухні та вдало зробити бездріжджове листкове тісто.

Для замішування знадобляться наступні інгредієнти:

  • пшеничне борошно в/ґ або екстра класу – 500 гр;
  • вода – 220 гр;
  • мед або інвертний сироп – 20 гр;
  • дрібна сіль – 5 гр;
  • вершкове масло 82% – 160-180 гр;
  • харчовий водорозчинний барвник (за бажанням) – 0,5 ч.л.

Як робити листкове тісто для неаполітанських тістечок з Рікоттою

Я, зазвичай, для випікання сфольятелле використовую як звичайне, так і кольорове тісто, отже, поділюся обома способами приготування.

Кольорове тісто для сфольятелле

Цього разу для тіста я використаю жовтий харчовий барвник. В зручну ємність насипаємо просіяне борошно, щіпку солі та барвник, додаємо порцію інвертного сиропу або рідкого меду.

Бездріжджове листкове тісто для тістечок з начинкою

Доливаємо воду та вимішуємо тісто. На початку може бути трохи важкувато, бо тісто туго замішується. Коли ж мука повністю поєднається з рідкими компонентами, вийде грудочка тіста приблизно грамів на 750 з досить неоднорідною текстурою.

Бездріжджове листкове тісто для тістечок з начинкою

Другу порцію тіста замішуємо аналогічно, але вже без додавання барвника. Отримані порції тіста огортаємо харчовою плівкою та залишаємо на столі десь на півтори години. Це потрібно для того, щоб тісто відпочило, стало більш еластичним та не прилипало до рук.

Бездріжджове листкове тісто для тістечок з начинкою

Щоб полегшити процес розкочування, можна розділити кожну грудочку тіста ще на дві частини. Таким чином отримаємо по дві білих та жовтих порції тіста. Беремо один шматок тіста, інші, поки з ними не працюємо, залишаємо огорнутими в плівку. Качалкою розгортаємо тісто тонким шаром. Також можна скористатися розгортальною машинкою з самою широкою платформою.

Тісто для сфольятелле - італійське листкове тісто для випічки

Аналогічно розгортаємо шматочок іншого кольору та кладемо поверх першого.

Тісто для сфольятелле - італійське листкове тісто для випічки

Отриманий подвійний шар тіста ще раз розкачуємо до тонкості. Розкладаємо пласт тіста на робочій поверхні та починаємо розтягувати в ширину. Тісто еластичне і гарно тягнеться. На наступному фото добре видно, яке тонке та різнобарвне виходить тісто.

Тісто для сфольятелле - італійське листкове тісто для випічки

Далі, потрібно згорнути тісто в трубочку. Для цього той край тіста є що ширший, поступово змащуємо м’яким вершковим маслом та згортаємо. Знову розтягуємо тісто в ширину, промазуємо наступну ділянку і згортаємо. Повторюємо маніпуляції, поки не отримаємо туго скачану ковбаску тіста. Огортаємо листкове тісто харчовою плівкою та відправляємо на холод приблизно на 3-4 години. За цей час тісто і масло затвердіють та стануть більш щільними.

Тісто для сфольятелле - італійське листкове тісто для випічки

Охолоджену ковбаску с листкового тіста для сфольятелле розрізаємо на кружальця, намагаючись зберегти форму заготовок. Із вказаної кількості продуктів повинно вийти достатньо тіста приблизно для 20 майбутніх тістечок сфольятелло.

Тісто для сфольятелле - італійське листкове тісто для випічки

Класичне тісто для сфольятелле

Правду кажучи, оба варіанта листкового тіста є класичними, просто кольорові тістечка виходять більш вишуканими та ефектними на вигляд, але вимагають чуть більше сил та часу. При цьому, на смаку самого неаполітанського десерту це ніяк не відображається.

Отже, якщо ви не хочете робити тісто двох кольорів, то можна спростити процес розкочування. В такому разі вам достатньо одразу всю порцію тіста розкачати, змастити маслом, згорнути та відправити у холодильник для відстоювання та стабілізації.

Цей відео-рецепт з 6.38 хвилини демонструє як правильно замішувати однокольорове тісто для Sfogliatella та про два можливих варіанти приготування начинки для неаполітанського тістечка. Якщо цікавитесь іншими національними ласощами, то з відео дізнаєтесь ще й про те, як готувати:

  • яблучні пальчики з корицей;
  • повітряні пончики з начинкою – Берлінери;
  • паштел-де-ната – класичний португальський десерт;
  • мексиканське морожене з начинкою;
  • чуррос із вареною сгущенкою

Залишити відповідь