Тістечко сфольятелла з рікоттою і лимоном - неаполітанська листкова булочка з начинкою

Тістечко сфольятелла з рікоттою і лимоном – неаполітанська листкова булочка з начинкою

Достатньо один раз спробувати ніжне листкове тістечко сфольятелла (Sfogliatella), щоб закохатися у цей італійський, а точніше, неаполітанський десерт на все життя. Секрет такої популярності надзвичайно простий – поєднання чарівного хрусткого тіста та легкого вершково-лимонного після смаку. Самостійно приготувати цей смачний десерт в домашніх умовах не так вже й просто. Але, як то кажуть, було б бажання.

Я вже спробувала, тому хочу поділитися рецептом та тонкощами процесу приготування неаполітанського тістечка сфольятелла. Сподіваюся мій покроково оформлений рецепт з фото допоможе вам приготувати ці ніжні листкові булочки з начинкою вдома та пригостити італійською випічкою рідних.

Для приготування десерту нам знадобляться:

  • 1 порція заздалегідь приготовленного тіста для сфольятелле;
  • 500 гр сиру рікотта;
  • 60 гр цукрової ванільної пудри;
  • 1 куряче яйце;
  • цедра від 0,5 лимона;
  • 1/2 ст. ложки лимонного соку;
  • цукрова пудра – для декорування.

Як приготувати листкове тістечко сфольятелла з рікоттою

Порцію готового тіста попередньо охолоджуємо та розрізаємо ковбаску кільцями завтовшки 2-2,5 см. Зазвичай, з порції виходить близько 20 тістечок сфольятелле.

неаполітанські сфольятелле

Беремо до рук заготовку тіста та трохи приминаємо, щоб утворився коржик. Потім пальцями обережно видавлюємо тісто в центрі та формуємо конус. При цьому, шари тіста не повинні розійтися. Після цих маніпуляцій заготовка для тістечка повинна виглядати, як на фото.

неаполітанські сфольятелле

Сирна начинка з рікотти

Беремо інгредієнти згідно списку та кладемо до глибокої миски. Готувати начинку для сфольятелла за цим рецептом дуже просто. Занурювальним блендером збиваємо ароматну сирну масу до однорідності – і начинка готова.

Теперь, наповнюємо начинкою конусоподібні заготовки з тіста. Відкритий край ретельно заліплюємо та викладаємо наші листкові пиріжки чи то булочки на застелене пергаментом деко.

неаполітанські сфольятелле

Заздалегідь прогріваємо духовку та ставимо тістечка випікатися при температурі 180 градусів з додатково включеною конвекцією. Для  формування на поверхні сфольятелле хрусткої золотистої скоринки достатньо 35-38 хвилин.

Тістечко сфольятелла з рікоттою і лимоном

Виймаємо кучеряві апетитні тістечка сфольятелла, викладаємо на решітку та залишаємо охолоджуватися. Ні в якому разі не залишайте готові тістечка на деко. При такому процесі охолодження вони стануть вологими та втратять хрусткість.

Тістечко сфольятелла з рікоттою і лимоном

Коли листкова випічка повністю охолоне, залишається притрусити її цукровою пудрою, бажано, з нотками ванілі.

Тістечко сфольятелла з рікоттою і лимоном

Цього разу я брала подвійну порцію тіста, тому отримала цілих 40 хрустких тістечок сфольятелле з сирною начинкою. Залишається скласти на блюдо смачну італійську листкову випічку та заварювати улюблений чай.

Тістечко сфольятелла з рікоттою і лимоном

По наступному  фото можете оцінити, як апетитно виглядає булочка у розрізі.

Тістечко сфольятелла з рікоттою і лимоном

Я думаю, ви погодитесь, що неаполітанське тістечко сфольятелла виглядає дуже шикарно. Залишається приготувати і оцінити смак! 🙂

Італійське тістечко сфольятелла – відео-рецепти

Всі секрети неаполітанських кондитерів демонструє цей відео-рецепт. Звертаю вашу увагу, що варіант приготування сирної начинки відрізняється від запропонованого раніше. Але автор детально про все розкаже та все покаже і справжній кулінарний шедевр італійської кондитерської школи, пам’ятка Неаполя – традиційна неаполітанська випічка – з’явиться і на вашій кухні.

І ще один відео-рецепт – тістечко сфольятелла з тіста філо. Цей варіант приготування значно простіший і швидший. Без сумнівів, вам сподобається і цей смак традиційної неаполітанської випічки, яку на батьківщині, в Італії, називають королевою всієї італійської випічки. Звертаю вашу увагу, що якщо вас зацікавив цей відео-рецепт, то вам прийдеться перейти на ютуб і переглянути його там. Вибачте за незручності. 🙂

Залишити відповідь