Цей нехитрий по набору продуктів і простий у приготуванні сметанний торт зі сметанним кремом вигідно відрізняється від інших десертів своєю відносно не великою калорійністю. У ньому немає яєць і масла, а якщо замінити звичайний цукор фруктозою, то калорійність ще знизиться. Оскільки при тій же калорійності фруктоза значно солодше сахарози, то без шкоди для смаку кількість цукру в рецепті можна буде скоротити вдвічі. Єдиний недолік такого сметанника – тривалість приготування. Тому, починати готувати його я рекомендую дня за два до планованої подачі. Мій покроково оформлений рецепт з фото розкриває всі секрети приготування десерта. Сподіваюсь, що цей смачний сметанник на сковороді стане частим гостем у вашому домі.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Ванілін, Горіхи, Сметана, Сода питна, Фруктоза
Зміст
Як приготувати низькокалорійний торт сметанник в домашніх умовах
Крем на сметані
Починаємо готувати з крему. Нам знадобиться 400 гр (2 склянки) сметани, 1 склянка цукру або 0,5 склянки фруктози і пачка ваніліну. У базовому рецепті пропонується брати дуже жирну сметану, не менше 27%. кажуть, що інакше крем не загусне. Але я вам розкрию маленьку хитрість, яка дозволить зробити хороший щільний крем навіть з рідкої (10-15%) сметани. Тут тільки треба пам’ятати, що її потрібно в 2-3 рази більше, ніж вказано в рецепті.
І так, нам знадобиться сметана, шматок рулонного рушники з нетканого матеріалу, ну і ще деякі пристосування.
Розстеляємо шматок рушника на сито (чисто для зручності), викладаємо туди сметану.
Хрест навхрест зав’язуємо кінці рушника, підвішуємо на вузлик, що вийшов, як торбинку, на якусь паличку, і пристроюємо над глечиком. Тепер можна помістити цю конструкцію в прохолодне місце, наприклад, на підвіконня або в холодильник. З сметани поступово стече зайва рідина, але на це знадобиться кілька годин.
Після відціджування, сметана перестала бути рідиною і набула консистенцію злегка оттаявшего вершкового масла.
Додаємо пачку ваніліну і, підсипаючи порціями фруктозу або цукор, збиваємо густий та ніжний сметанний крем з приємною кислинкою.
Коржі для торта на сметані
Переходимо до тіста. Візьмемо склянку (200 гр) нежирної сметани, склянку цукру (або півсклянки фруктози), чайну ложку соди і близько 3 склянок пшеничного борошна. Для ароматизації, як і в крем, додамо пачку ваніліну, а для балансування смаку – пів чайної ложечки солі.
Замішувати тісто можна руками, в хлібопічці або в кухонному комбайні, поставивши насадку «тістоміс».
Тісто має вийти пружним, пластичним і не липнути до рук. Для «дозрівання» загорнемо його в плівку і дамо відпочити в холодильнику хоча б півгодини.
Готове тісто ділимо на вісім частин та кожну тонко розкатуємо на підпиленій борошном дошці.
Як форму або вирубки використовуємо відповідну по діаметру кришку чи дно роз’ємної форми.
Смажимо сочні на сухій сковорідці з обох сторін до рум’яності. Готуються наші «млинці» дуже швидко – не більше ніж 2-3 хвилини.
Зняті зі сковороди коржі на сметані злегка охолоджуємо і готуємося до складання торта. Обрізки тіста можна тонко розкачати і запекти в духовці до більш темного кольору, потім остудити і розмолоти в крихту для посипання.
Як сформувати та прикрасити сметанник
Коржі рясно змащуємо кремом і складаємо на плоске блюдо.
В принципі, для таких коржів підійде не тільки сметанний крем, але і звичайний заварний, масляний крем з вареного згущеного молока та простий вершковий. Можете обрати будь-який варіант, виходячи з власного смаку і бажаної калорійності. В домашніх умовах можна зробити навіть окремий низькокалорійний варіант торта для тих, хто стежить за своєю вагою, і звичайний десерт для тих, хто калорій не рахує.
Готовий торт посипаємо зверху і (при бажанні) з боків крихтою, горіхами або (менш калорійний варіант) сумішшю злегка обсмаженого насіння соняшнику, кунжутом і маком. Після оформлення – відправляємо в прохолодне місце, щоб коржі як слід просочилися.
Добре настояний сметанник дуже ніжний, буквально тане в роті, абсолютно не жирний і не приторний. Він чудово пасує до чаю і кави, його можна подати на десерт після святкової вечері з коньяком, лікером або алкогольним бальзамом.
А ще, цей домашній торт сметанник на сковороді (варіант саме зі сметанним кремом) прекрасно зберігається в замороженому вигляді.
Для цього, готовий торт ріжемо на порційні шматки, кожен загортаємо в харчову плівку і відправляємо в морозилку. У потрібний момент можна буде його розморозити в мікрохвильовці і вже через п’ять хвилин в нашому розпорядженні виявиться чудовий низькокалорійний десерт! Якщо не використовуєте мікрохвильовку, то для розморозки торта у холодильнику вам знадобиться не менше 5 годин.
Цей відео-рецепт сметанника демонструє як спекти торт на сковороді з двома видами коржей: звичайними білими та шоколадними.