Сметанник на сковороді - смачний низькокалорійний торт зі сметаною

Сметанник на сковороді – смачний низькокалорійний торт зі сметаною

Цей нехитрий по набору продуктів і простий у приготуванні сметанний торт зі сметанним кремом вигідно відрізняється від інших десертів своєю відносно не великою калорійністю. У ньому немає яєць і масла, а якщо замінити звичайний цукор фруктозою, то калорійність ще знизиться. Оскільки при тій же калорійності фруктоза значно солодше сахарози, то без шкоди для смаку кількість цукру в рецепті можна буде скоротити вдвічі. Єдиний недолік такого сметанника – тривалість приготування. Тому, починати готувати його я рекомендую дня за два до планованої подачі. Мій покроково оформлений рецепт з фото розкриває всі секрети приготування десерта. Сподіваюсь, що цей смачний сметанник на сковороді стане частим гостем у вашому домі.

Як приготувати низькокалорійний торт сметанник в домашніх умовах

Крем на сметані

Починаємо готувати з крему. Нам знадобиться 400 гр (2 склянки) сметани, 1 склянка цукру або 0,5 склянки фруктози і пачка ваніліну. У базовому рецепті пропонується брати дуже жирну сметану, не менше 27%. кажуть, що інакше крем не загусне. Але я вам розкрию маленьку хитрість, яка дозволить зробити хороший щільний крем навіть з рідкої (10-15%) сметани. Тут тільки треба пам’ятати, що її потрібно в 2-3 рази більше, ніж вказано в рецепті.

І так, нам знадобиться сметана, шматок рулонного рушники з нетканого матеріалу, ну і ще деякі пристосування.

Торт сметанник на сковороді

Розстеляємо шматок рушника на сито (чисто для зручності), викладаємо туди сметану.

Сметанник на сковороді - низькокалорійний торт

Хрест навхрест зав’язуємо кінці рушника, підвішуємо на вузлик, що вийшов, як торбинку, на якусь паличку, і пристроюємо над глечиком. Тепер можна помістити цю конструкцію в прохолодне місце, наприклад, на підвіконня або в холодильник. З сметани поступово стече зайва рідина, але на це знадобиться кілька годин.

Торт сметанник на сковороді

Після відціджування, сметана перестала бути рідиною і набула консистенцію злегка оттаявшего вершкового масла.

Сметанник на сковороді - низькокалорійний торт

Додаємо пачку ваніліну і, підсипаючи порціями фруктозу або цукор, збиваємо густий та ніжний сметанний крем з приємною кислинкою.

Торт сметанник на сковороді

Коржі для торта на сметані

Переходимо до тіста. Візьмемо склянку (200 гр) нежирної сметани, склянку цукру (або півсклянки фруктози), чайну ложку соди і близько 3 склянок пшеничного борошна. Для ароматизації, як і в крем, додамо пачку ваніліну, а для балансування смаку – пів чайної ложечки солі.

Сметанник на сковороді - низькокалорійний торт

Замішувати тісто можна руками, в хлібопічці або в кухонному комбайні, поставивши насадку «тістоміс».

Торт сметанник на сковороді

Тісто має вийти пружним, пластичним і не липнути до рук. Для «дозрівання» загорнемо його в плівку і дамо відпочити в холодильнику хоча б півгодини.

Сметанник на сковороді - низькокалорійний торт

Готове тісто ділимо на вісім частин та кожну тонко розкатуємо на підпиленій борошном дошці.

Торт сметанник на сковороді

Як форму або вирубки використовуємо відповідну по діаметру кришку чи дно роз’ємної форми.

Сметанник на сковороді - низькокалорійний торт

Смажимо сочні на сухій сковорідці з обох сторін до рум’яності. Готуються наші «млинці» дуже швидко – не більше ніж 2-3 хвилини.

Торт сметанник на сковороді

Зняті зі сковороди коржі на сметані злегка охолоджуємо і готуємося до складання торта. Обрізки тіста можна тонко розкачати і запекти в духовці до більш темного кольору, потім остудити і розмолоти в крихту для посипання.

Сметанник на сковороді - низькокалорійний торт

Як сформувати та прикрасити сметанник

Коржі рясно змащуємо кремом і складаємо на плоске блюдо.

Торт сметанник на сковороді

В принципі, для таких коржів підійде не тільки сметанний крем, але і звичайний заварний, масляний крем з вареного згущеного молока та простий вершковий. Можете обрати будь-який варіант, виходячи з власного смаку і бажаної калорійності. В домашніх умовах можна зробити навіть окремий низькокалорійний варіант торта для тих, хто стежить за своєю вагою, і звичайний десерт для тих, хто калорій не рахує.

Готовий торт посипаємо зверху і (при бажанні) з боків крихтою, горіхами або (менш калорійний варіант) сумішшю злегка обсмаженого насіння соняшнику, кунжутом і маком. Після оформлення – відправляємо в прохолодне місце, щоб коржі як слід просочилися.

Сметанник на сковороді - низькокалорійний торт

Добре настояний сметанник дуже ніжний, буквально тане в роті, абсолютно не жирний і не приторний. Він чудово пасує до чаю і кави, його можна подати на десерт після святкової вечері з коньяком, лікером або алкогольним бальзамом.

Торт сметанник на сковороді

А ще, цей домашній торт сметанник на сковороді (варіант саме зі сметанним кремом) прекрасно зберігається в замороженому вигляді.

Сметанник на сковороді - низькокалорійний торт

Для цього, готовий торт ріжемо на порційні шматки, кожен загортаємо в харчову плівку і відправляємо в морозилку. У потрібний момент можна буде його розморозити в мікрохвильовці і вже через п’ять хвилин в нашому розпорядженні виявиться чудовий низькокалорійний десерт! Якщо не використовуєте мікрохвильовку, то для розморозки торта у холодильнику вам знадобиться не менше 5 годин.

Цей відео-рецепт сметанника демонструє як спекти торт на сковороді з двома видами коржей: звичайними білими та шоколадними.

Залишити відповідь