Смачне дріжджове тісто для смажених пиріжків - швидко та просто

Смачне дріжджове тісто для смажених пиріжків – швидко та просто

Самий приємний спогад дитинства – запашні та рум’яні пиріжки, що з любов’ю готувала для нас із сестрою бабуся. Здається, я навіть відчуваю той неповторний аромат начинки з ліверу та смаженої капусти, грибів та картоплі, соковитого м’яса та солоденького яблучного повидла. А що вже казати про ніжне та повітряне дріжджове тісто, що готувала бабуся для своїх смажених пиріжків! Згодом і я навчилася готувати таку смакоту і залюбки поділюся бабусиним рецептом. Кожен крок буде проілюстровано на фото, щоб було легше зрозуміти послідовність замісу нашого дріжджового тіста. Для приготування нам знадобляться наступні компоненти:

  • 1 скл. молока;
  • 25 гр «живих» дріжджів;
  • одне яйце;
  • 450 гр пшеничного борошна (приблизно);
  • щіпка солі;
  • 1 ч.л. цукру;
  • 1 ст.л. рослинної олії.

Дріжджове тісто

Як приготувати дріжджове тісто для пиріжків – смачне та пухке

Щоб тісто вийшло повітряним та пухким, обов’язково необхідно пропустити борошно крізь сито. Це збагатить його киснем.

Дріжджове тісто

Для початку необхідно зробити дріжджову опару для тіста. Для цього злегка підігріваємо молоко. Стежте за температурою, бо в занадто гарячому середовищі живі дріжджові культури втрачають активність. В тепле молоко додаємо цукор, після чого розпускаємо порцію свіжих дріжджів.

Беремо частину борошна (достатньо однієї склянки), додаємо до молока і ретельно розмішуємо до однорідності. Накриваємо опару рушником та ставимо в тепле місце. Протягом години опара повинна збільшитися в об’ємі вдвічі, що добре видно на наступному фото.

Дріжджове тісто для смажених пиріжків на молоці

Дозрілу опару перекладаємо у велику миску, де будемо замішувати тісто. Додаємо в масу щіпку солі, яйце та соняшникову олію за рецептом.

Дріжджове тісто для смажених пиріжків на молоці

Замішуємо тісто, поступово додаючи до рідкої маси борошно, що залишилося.

Дріжджове тісто для смажених пиріжків на молоці

Тісто потрібно добре вимісти, щоб маса була однорідною та не липнула до рук.

Дріжджове тісто для смажених пиріжків на молоці

Готове дріжджове тісто для пиріжків накриваємо рушником та залишаємо приблизно на дві години, щоб воно вистоялося та підійшло.

Дріжджове тісто для смажених пиріжків на молоці

За цей час куля з тіста повинна значно збільшитися. На завершальному етапі приготування смажених пиріжків тісто повинно бути пухким та високим, як на фото.

Дріжджове тісто для смажених пиріжків на молоці

Як ви вже зрозуміли, нічого складного в приготуванні тіста на дріжджах за даним рецептом немає. Залишається тільки брати порції тіста та формувати апетитні пиріжки начинками за смаком.

Дріжджове тісто для смажених пиріжків на молоці

Можна зробити декілька варіантів начинки та наліпити водночас пиріжків з картошкою, капустою, з грибами та яблучним повидлом. На завершальному кроці необхідно обсмажити пиріжки на сковороді з додаванням невеликої кількість олії.

Дріжджове тісто для смажених пиріжків на молоці

Повірте, гора апетитних та запашних смачних пиріжків вмить буде з’їдена вашими рідними!

Відео-рецепти – дріжджове тісто для смажених пиріжків на молоці

Перший відео-рецепт тіста для пиріжків теж робиться з пресованих дріжджів. Готові пиріжки виходять смачні, ніжні та м’які, мов пух.

А цей відео-рецепт навчить як завести тісто для смажених пиріжків на молоці з сухими дріжджами. Начинку для своїх пиріжків автор робить з фаршу та рису.

Залишити відповідь