Таку закуску з маринованого сала я спробувала в одному з закарпатських ресторанів. Така ароматна та проста у приготуванні ситна закуска настільки вразила мене своїм смаком, що я познайомилась з шеф-кухарем та дізналась рецепт приготування. Тепер, смачне мариноване сало в розсолі з оцтом готую регулярно вдома. Тепер, без цього оригінального та смачного сала по-закарпатськи не відбувається в нашому домі жодного застілля. В разі, якщо ви так само як і наша родина любите мариноване сало, то з радістю ділюсь з вами покроково оформленим рецептом з фото. Детальний опис етапів приготування допоможе вам швидко опанувати приготування цієї смачної закуски з сала.
Інгредієнти: Вода, Лавровий лист, Морква, Оцет, Перець чорний горошком, Перець чорний мелений, Сало солоне, Сіль, Цибуля, Цукор, Часник
Кухня: Українська кухня
Які складові підготувати:
- солоного сала – 500 гр;
- цукру – 2 чайні ложки;
- води – 0,5 л;
- цибулі ріпчастої – 100 гр;
- чорного перцю горошком – 5 шт;
- лаврові листочки – 4 шт.;
- моркви – 100 гр;
- гіркого меленого перцю – 1 чайну ложку;
- часнику – 30 гр;
- солі – 2 чайні ложки;
- оцту (9%) – 2 столові ложки.
Щоб приготувати цю закуску треба придбати вже солоне сало. Бажано щоб це були шматочки із спини чи боків свині. Можете обрати як ароматне копчене сало, так і звичайне.
Як маринувати сало в розсолі по-закарпатськи правильно
Спершу потрібно зробити маринад. Для цього чистимо моркву і розрізаємо на кільця. Кожне кільце ділимо ще на чотири частинки.
У окропі розчиняємо сіль, цукор, додаємо перець горошком, лавровий лист і моркву. Доводимо маринад до кипіння.
Даємо суміші остигнути. В ледь теплий маринад додаємо оцет. Поки приготований розсол охолоджується, нарізаємо сало. На фото я показала, як потрібно нашаткувати його на тонкі слайси.
Нарізаємо тоненькими скибочками часник, а очищену цибулю нарізаємо на півкільця.
Сало краще за все маринувати в керамічному посуді чи банці. Викладаємо в каструльку часник, сало, цибулю, додаємо до інгредієнтів чорний мелений перець і залишаємо суміш на 15 хвилин.
Заливаємо підготовлені складові охолодженим маринадом та прикриваємо кришкою. Залишаємо в холодильнику на добу. За цей час сало достатньо промаринується і буде готове до споживання!
Щоб подати страву на стіл, достатньо просто вийняти шматочки сала разом з цибулею, морковкою та часником із маринаду та викласти на тарілку для подачі.
І хоча ця смачна закуска з овочів та сала здається доволі простою, однак, вірте мені на слово, що це мариноване сало по-закарпатськи в мить зникне під час застілля! Чомусь, ця невибаглива холодна закуска подобається гостям значно більше, ніж будь-які вишукані м’ясні страви.
Смачне мариноване сало в розсолі з оцтом можна зробити і за цим відео-рецептом. Ця закуска швидко з’явиться на вашому столі – практично відразу після приготування.