Ечпочмаки – дріжджові трикутні татарські пиріжки з м’ясом і картоплею

Випічка під назвою ечпочмак (можете зустрічати і як ічпочмак, учпочмак або ешпешмак) прийшла до нас з національної татарської кухні. Це пиріжки с м’ясною начинкою у формі трикутників, що готуються з дріжджового (інколи прісного) тіста та випікаються в духовці.

Щоб спекти смачні  дріжджові ечпочмаки підійде будь-яке тісто, заведено на дріжджах, навіть, куплене в магазині. Ми ж використаємо перевірений варіант та замісимо його самостійно за допомогою хлібопічки.

Щоб тісто вийшло легким та ніжним скористаємося рецептом без яєць. Для нього візьмемо:

  • склянку гарячої води;
  • 50 гр вершкового масла (приблизно 3 ст.л.);
  • 3 ст.л. сухого молока;
  • 1 ч.л. солі;
  • 2 ст.л. цукру;
  • 500 гр борошна в/ґ;
  • 1,5 ч.л. сухих дріжджів.

Як приготувати ечпочмаки в домашніх умовах

Як замісити тісто

Для приготування дріжджового тісна на ечпочмаки беремо чашу хлібопічки, наливаємо склянку гарячої кип’яченої води, всипаємо сухе молоко, додаємо масло, цукор та сіль. Даємо маслу розтопитися, а воді – охолонути до температури близько 38-40 градусів. Після цього засипаємо сухі дріжджі та просіяне, насичене киснем борошно. За бажанням можна додати до тіста ароматизатор, наприклад, для несолодких пиріжків підійде кардамон.

Включаємо хлібопіч в режим «Дріжджове тісто». Тим часом готуємо начинку.

Приготування начинки з м’яса та картоплі

Зазвичай ечпочмаки начиняють бараниною, але можна скористатися курятиною чи яловичиною (тільки не свининою). Класичний рецепт передбачає жирну та соковиту начинку (з додаванням курдючного жиру). Ми ж приготуємо легкий варіант з використанням курячого м’яса.

З курячої тушки обрізаємо шматки м’якоті, а скелет та шкуру використовуємо для приготування бульйону з мінімальною кількістю води (він знадобиться в подальшому).

Начинка складається з сирого філе куриці, ріпчастої цибулі та сирої картоплі, які беремо в рівних пропорціях.

Начинка для Ечпочмак

Важливий нюанс приготування начинки – нарізка компонентів. Саме нарізка дрібними кубиками розміром з родзинку. Для цього можна скористатися лише гострим ножом, і ні в якому разі не застосовувати м’ясорубку!

Подрібнену начинку посипаємо спеціями, прянощами та духмяними травами за смаком. Солити овочево-м’ясний фарш слід перед самим початком формування пиріжків. Якщо додати сіль заздалегідь, компоненти начинки пустять зайвий сік.

Начинка для Ечпочмак

Як ліпити трикутні пиріжки

Коли тісто достатньо підійшло, виймаємо масу з хлібопічки, злегка обминаємо з додаванням незначної кількості борошна та ділимо на порційні шматочки.

Начинка для Ечпочмак

Для полегшення процесу роботи з тістом можна скористатися кухарським секретом: розділити тісто на 4 рівні частини, сформувати з них ковбаски і огорнути їх харчовою плівкою, щоб не завітрилися.

Тісто для Ечпочмак

Отриманого за рецептом тіста достатньо для приготування 24 пиріжків. Випікати будемо по 12 ечпочмаків на деко в два заходи.

Приступаємо до ліплення. Ковбаску тіста ділимо на порційні шматочки, розкачуємо тонкі коржики. В центр кожного викладаємо приблизно столову ложку фаршу, формуємо пірамідки та заліплюємо краї. Можна додати до начинки по шматочку вершкового масла, буде смачніше та більш калорійно.

Ічпічмакі - трикутні татарські пиріжки з м'ясом і картоплею

Секрет смаку ечпочмаків криється в ароматному цибульно-м’ясному соці, тому, потрібно дуже щільно зліпити краї тіста, а для вірності підгорнути їх джгутом. Це допоможе запобігти витіканню соку під час випікання. Згори рекомендується залишити невеличкий отвір для відведення зайвої пари. Деко посипаємо борошном та викладаємо наші пиріжки. Залишаємо їх під серветкою на 15-20 хвилин. Прогріваємо духову шафу до 200 градусів та ставимо ечпочмаки випікатися.

Трикутні татарські пиріжки з м'ясом і картоплею

При використанні для начинки баранини або яловичини, татарські пиріжки спочатку обмазують маслом та випікають 30 хвилин. Після чого виймають з духовки, додають через отвір вгорі невелику кількість підсоленого та здобреного спеціями бульйону. Покривають збитим яйцем та відправляють в духовку ще на чверть години.

Наша курятина більш ніжна, тому для її запікання вистачить 30 хвилин. Через це пиріжки змащуємо збитим яйцем одразу перед відправкою в духовку. На завершальній стадії випікання слід додати трішки бульйону, якщо м’ясна начинка не пустила достатньо власного соку. Якщо ж він буде апетитно сочитися з верхнього отвору, можна цього не робити.

Ечпочмак по-татарськи з м'ясом і картоплею

Процес приготування пиріжків по-татарськи трішки клопіткий, але ситний ечпочмак вартий зусиль!

Ечпочмак по-татарськи з м'ясом і картоплею

Апетитні пиріжки у виді трикутників з рум’яною скоринкою стануть прикрасою як буденного, так і святкового столу!

Відео-рецепти ечпочмаків

Перший відео-рецепт показує як зробити традиційний дріжджовий варіантів тіста для Ечпочмаків правильно.

Наступний відео-рецепт достатньо довгий, але поради автора стануть вам у нагоді, якщо ви хочете приготувати цю традиційну страву татарської кухні смачно та правильно.

Залишити відповідь