Пісочне дріжджове тісто

Пісочне дріжджове тісто в домашніх умовах

З пісочним тістом не з чуток знайомі, практично, всі господині. Але далеко не всі знають про його цікавий варіант приготування на дріжджах. Таке пісочне тісто відрізняється ще більшою розсипчастою структурою і, в той же час, воно ніжніше, ніж приготовлене класичним способом. У цьому рецепті я хочу вам розповісти про особливості приготування пісочного тіста на дріжджах в домашніх умовах. Покроково зроблені фото дозволять без проблем освоїти рецепт навіть господарочкам-початківцям.

Підготуємо необхідні продукти:

  •     дріжджі сухі – 7 гр;
  •     цукор – 2 ст.л. з гіркою;
  •     маргарин – 250 гр;
  •     сметана – 125 гр;
  •     борошно – 500 гр;
  •     яєчні жовтки – 2 шт;
  •     сіль – 1 щіпка.

Як приготувати пісочне дріжджове тісто для пирога, пиріжків, печива або рогаликів

Приготування починаємо з того, що холодний маргарин розтираємо з борошном, домагаючись дрібної крихти. Це можна зробити по-старому вручну або скористатися кухонними помічниками.

Пісочне дріжджове тісто для пирога, пиріжків, печива або рогаликів

У миску до борошняної крихти відправляємо 2 жовтки (білкам доведеться підшукати якесь інше застосування) та сметану. Що стосується останньої, чим вона жирніша, тим краще. Розкришіть зверху пресовані дріжджі (20 гр) або висипте рівномірно сухі.

Пісочне дріжджове тісто для пирога, пиріжків, печива або рогаликів

Намагайтеся замісити пісочне дріжджове тісто максимально швидко. Не перегріваючи його теплом рук, зберіть в грудку. Якщо воно кришиться – потрібно додати трохи сметани, виходить занадто липким – не вистачає борошна – сміливо додавайте його мінімальними порціями.

Прибираємо готове тісто на годину в холодильник. Все правильно – дріжджам теж іноді потрібно освіжитися. 🙂

Пісочне дріжджове тісто

Через годину виймаємо наше пісочне тісто на дріжджах і, як бачите на фото, його обсяг, практично, не змінився.

Пісочне дріжджове тісто

Зате сильно змінилася його внутрішня структура. Воно стало трохи пористим і пухким.

Пісочне дріжджове тісто

Пісочне дріжджове тісто готове до створення шедеврів домашньої випічки. Розкатувати його при роботі потрібно в товстий пласт. Воно відмінно підходить для пирогів, печива, рогаликів і рулетів-плетінок, а також з нього виходять дуже смачні пиріжки-подушечки з солодкими начинками. Якщо ж зменшити кількість цукру в складі тіста, то зможете порадувати домашніх кулінарними витворами з несолодкими начинками.

Що спекти з простого в приготуванні і розсипчастого пісочного тіста на дріжджах – вибір за вами. Смачної вам випічки!

Залишити відповідь