Інвертний сироп - як зробити в домашніх умовах

Інвертний сироп – як зробити в домашніх умовах

Для чого потрібен інвертний сироп? Його використовують для випічки домашнього хліба, смачних солодких булочок, замішування здобного дріжджового  та інших видів тіста, для приготування дзеркальної глазурі, смачних десертів, тощо. Гігроскопічність сиропу сприяє тому, що домашні ласощі набагато довше зберігають свіжість та м’якість.  Антікрісталізаційні властивості інвертного сиропу сприяють більшій еластичності приготовляємого тіста. Якщо вам до душі займатись домашньою випічкою, то неодмінно потрібно навчитись робити інвертний сироп в домашніх умовах. Це назавжди позбавить вас від пошуку варіантів його замінників (патока, мед та різні види сиропів) чи купівлі спеціальної кондитерської глюкози. Мій детальний та простий в реалізації рецепт з покроково зробленими фото надасть вам можливість у любий час зробити інвертний сироп в домашніх умовах.

Для роботи нам знадобляться:

  • гаряча питна вода – 155 мл;
  • цукор – 350 грам;
  • лимонна кислота – 2 гр або 2/3 ч.л.;
  • харчова сода – 1,5 гр або 1/4 ч.л.

Як зробити інвернтий сироп дома

Приготування почнемо з того, що у невелику ємність (бажано з антипригарним покриттям та з кришкою) висипаємо цукор. До цукру додаємо гарячу воду (майже окроп). Ставимо ємність на слабкий вогонь. Цукор почне поступово розчинятися та перетвориться на цукровий сироп. Слабкий вогонь надасть можливість цукру плавитись повільно, а наша суміш не буде зацукровуватись.

як зробити інвертний сироп в домашніх умовах

Коли цукор розплавиться – черга за лимонною кислотою. Слідкуємо, коли з’являться киплячі бульбашки на поверхні сиропу – відразу ж додаємо лимону кислоту. Не потрібно під час варіння перемішувати суміш ложкою, достатньо просто потрусити ємність у різні боки. Тепер саме час трохи зменшити вогонь, але слідкуйте аби сироп не припинив кипіти (!!!). Ви весь час маєте бачити на поверхні невеличкі бульбашки кипіння. У цей час необхідно щільно прикрити ємність кришкою – нехай сироп спокійно покипить 35 хв.

як зробити інвертний сироп в домашніх умовах

Коли мине потрібний час – прийшов шор на соду. Відкриваємо кришку та залишаємо кипіти сироп ще деякий час. За цей час ми підготуємо соду. Ні в якому разі не додавайте її до сиропу у сухому вигляді. Якщо ви так зробите, то вона зіб’ється в грудки і ви не получите бажаного результату. Щоби цього не сталося, просто перекладіть потрібну кількість соди до столової ложки та розведіть її 1 чайною ложкою гарячої води.

Після цього знімаємо сироп з вогню та додаємо содовий розчин. При цьому будьте дуже обережні – у цю мить відбудеться дуже сильна реакція з виділенням пари. Не нахиляйтесь дуже близько до ємності. Трішки зачекайте – реакція швидко закінчиться.

Інвертний сироп - як зробити в домашніх умовах

Наш домашній інвернтний сироп готовий, як тільки реакція закінчиться. Перш ніж перелити до скляної баночки для зберігання та закрити кришкою – дайте йому добре охолонути.

Інвертний сироп - як зробити в домашніх умовах

Як видно на фото, готовий інвертний сироп вийшов світло-жовтим на колір та цілком прозорий. Зберігайте його у холодильнику закритим та використовуйте у любий момент. 🙂

Залишити відповідь