Дріжджове тісто з цільнозернового борошна для пирогів та пиріжків

Дріжджове тісто з цільнозернового борошна для пирогів та пиріжків

Господині, які в своїй кулінарній практиці використовують цельнозернове борошно, можуть взяти на озброєння запропонований рецепт тіста для пирогів чи пиріжків. Тісто з використанням цільнозернового борошна замішується на воді і яйці з використанням свіжих дріжджів. Також в рецепті використовується і звичне пшеничне борошно вищого гатунку. На виході дріжджове тісто з цільнозернового борошна виходить легким та повітряним, а вироби з нього – смачними та м’якими. Покроково оформлений рецепт з фото допоможе вам вдома самостійно замісити смачне тісто для пирогів і пиріжків, що випікаються в духовці.

Складові тіста:

  •     дріжджі свіжі пресовані – 20 гр;
  •     цукор – 1 ч. ложка;
  •     вода – 1 стакан;
  •     яйце – 1 штука;
  •     борошно цільнозернове – 2 склянки;
  •     борошно пшеничне (в/г) – 1 склянка;
  •     сіль – 1 ч. ложка.

Як приготувати тісто з цільнозернового борошна для пиріжків чи пирогів

Щоб замісити тісто, спершу заведемо опару. Її приготування починається з того, що в глибоку миску кришимо свіжі пресовані дріжджі. Підсипає до них весь цукор.

Дріжджове тісто з цільнозернового борошна для пирогів та пиріжків

Заливаємо вміст в мисці теплою водою. Увага: температура води не повинна бути більше 40 градусів! Перемішуємо інгредієнти.

Дріжджове тісто з цільнозернового борошна для пирогів та пиріжків

В отриману дріжджову суміш засипаємо, приблизно, 2 столові ложки звичайного пшеничного борошна. Перемішуємо. Миску накриваємо серветкою та відкладаємо опару в тепло хвилин на 15.

Дріжджове тісто з цільнозернового борошна для пирогів та пиріжків

На опарі для дріжджового тіста з’явились численні бульбашки – значить вона готова. До неї розбиваємо одне яйце. Підсипаємо сіль та перемішуємо.

Дріжджове тісто з цільнозернового борошна для пирогів та пиріжків

Засипати в отриману масу борошно двох видів: і звичайне, і цельнозернове.

Дріжджове тісто з цільнозернового борошна для пирогів та пиріжків

Тісто починаємо замішувати спочатку в мисці.

Дріжджове тісто з цільнозернового борошна для пирогів та пиріжків

Продовжуємо заміс вже на столі, додаючи за потребою ще борошна.

Дріжджове тісто з цільнозернового борошна для пирогів та пиріжків

Щоб смачне тісто з цільнозернового борошна «підросло», ставимо його в тепле місто на 40 хвилин або на 1 годину.

Дріжджове тісто з цільнозернового борошна для пирогів та пиріжків

Готове дріжджове тісто з цільнозернового борошна використовуємо за призначенням: готуємо начинку та робимо смачні домашні пироги чи пиріжки.

Дріжджове тісто з цільнозернового борошна для пирогів та пиріжків

Смачної вам випічки!