Желе з брусниці: дивовижний і простий десерт на зиму

Свіжі ягоди брусниці практично неїстівні. Ні, їсти їх можна, але вони настільки кислі, що радості це принесе не багато. А якщо у вас виразка, або гастрит, то така дегустація може погано закінчитися. Але в переробленому вигляді брусниця втрачає зайву кислотність, залишаючи приємну кислинку і лісовий аромат свіжих ягід. Особливо добре те, що брусниця не боїться теплової обробки. З неї можна робити прекрасні заготовки, і взимку радувати себе різноманітними десертами.

Найпростіше з брусниці готувати на зиму желе. Воно ніжне, ароматне, красиве, а завдяки високому вмісту пектину в ягодах, желатин можна не додавати, і желе застигає саме.

Співвідношення ягід і цукру для приготування брусничного желе таке ж, як і при приготуванні варення 1:1. Тобто, на 1 кг ягід, потрібен 1 кг цукру.

Вимийте ягоди брусниці і складіть їх в каструлю з товстим дном. Трохи притисніть їх, щоб ягоди пустили сік, або, влийте склянку води.

Увімкніть під каструлею вогонь і варіть ягоди 7-10 хвилин. За цей час більшість ягід лопне, і з’явиться більше соку, який потрібно процідити через сито і гарненько віджати.

Додайте в брусничний сік цукор і знову поставте каструлю на плиту, на дуже тихий вогонь. Не давайте сильно кипіти брусничному соку, і періодично знімайте піну. Уварювати сік слід до 2/3 початкового об’єму. Слідкуйте, щоб сік не підгорів, і краще поставте каструлю на розсікач.

Перевірте готовність желе. Капніть краплю брусничного соку на охолоджену тарілку і нахиліть її. Якщо крапля не потекла, а тут же застигла, значить желе готове. Якщо ж, не дивлячись на те, що сік уварився, крапля не застигає, додайте трохи желатину.

На 1 літр соку досить 40 грам харчового, швидкорозчинного желатину. Розпустіть желатин в окремій ємності брусничним соком до повного розчинення, і змішайте з рештою соку.

Тут же знімайте каструлю з вогню. Ні в якому разі не можна кип’ятити сік, якщо в нього вже доданий желатин, або агар-агар. Щоб урізноманітнити смак, можна додати в желе з брусниці ті ж добавки, що і у випадку з брусничним сиропом.

Розлийте все ще рідкий брусничний сік в чисті, сухі банки і закатайте. Не звертайте уваги на зайву плинність, желе з брусниці застигне в міру його охолодження.

Зберігатися таке желе буде дуже добре, і кухонна шафа – цілком підходяще для нього місце.

Дивіться на відео, як приготувати желе з брусниці на зиму:

Залишити відповідь