Хвощ польовий – корисна лікарська рослина, яку варто заготувати. І ми зараз розкажемо, як її правильно сушити.
Інгредієнти: Хвощ
Хвощ помагає під час лікування ран, гнійників, також він добре позбавляє від лупи. В цій рослині є багато вітамінів та амінокислот.
Зміст
Застереження
Пам’ятайте, що лікарським є тільки хвощ польовий, а всі інші види – отруйні. У цілющого жорсткі гілочки повинні розташовуватися точно вгору. Якщо вони спадають дугою вниз або розташовані горизонтально – це отруйний вид.
Відео присвячене червневому збору хвощу польового:
Як і де збирати хвощ
Хвощ польовий росте на кислих ґрунтах в лісах, уздовж річок, поруч з чагарниковими рослинами. Завжди обирайте для збору місце, яке розташовано далеко від трас, залізничних колій, заводів.
Збирати рослини з середини червня по серпень, в суху сонячну погоду і краще, після обіду. Сама трава повинна мати висоту 25 – 30 сантиметрів.
Зрізують хвощ на відстані 7 – 10 сантиметрів від землі.
Це відео розповідає про всі тонкощі збору хвощу польового:
Сушимо хвощ в домашніх умовах
Рослину ні в якому разі не можна мити. Треба тільки зняти пожовклі пагони. Якщо ви вирішили сушити траву природнім способом – розкладіть її на папері в сухому, добре провітрюваному приміщенні, де на хвощ не буде попадати пряме сонячне проміння. Для цього добре підходить веранда або горище. В перші 3 дні перемішуйте траву кілька разів на день, щоб вона не згнила. Далі перемішуйте раз на день. Хвощ висохне за 7-10 днів.
В сушарці хвощ можна сушити при температурі не більше 45-ти градусів за Цельсієм. Весь процес займе 6-10 годин.
Сушений хвощ має сірувато-зелений колір і кислуватий смак. Він добре ламається, але не перетворюється на порошок.
Ще одне відео про користь рослини:
Як зберігати суху траву
Зберігати хвощ треба в паперових коробках чи пакетах, також можна використати мішечки з щільної полотняної тканини. Для зберігання виберіть сухе темне місце.
Термін придатності – 4 роки, але, з часом, хвощ втрачає частину своїх лікарських властивостей. Тому краще щороку збирати рослину і замінювати старі запаси новими.