Як зробити варення з урюка - готуємо варення з сушених абрикосів з кісточками

Як зробити варення з урюка – готуємо варення з сушених абрикосів з кісточками

Деякі називають урюком плоди абрикоси дички. Вони завжди дуже дрібні і очистити їх від кісточки дуже складно. Але, це трохи не так. Урюк – це не особливий сорт абрикос, а будь-які висушені абрикоси з кісточкою. Найчастіше, з урюка готують компот, але і варення з урюка виходить дуже смачним. Воно дещо відрізняється від варення зі свіжих абрикос, але, як на мене, лише в кращу сторону. Воно більш насичене, ароматне, хоча і більш темного бурштинового кольору. Отже, рецепти варення з урюку – тема цього посту.

Як готувати варення з урюку в домашніх умовах

Висушені абрикоси потрібно гарненько вимочити у воді. Складіть їх до каструлі і залийте холодною водою. Нехай так постоять кілька годин, а краще, всю ніч.

Злийте воду. Озбройтеся невеликим ножиком і розріжте кожну абрикоску, видаляючи кісточку. На жаль, але цього трудомісткого етапу не уникнути. якщо готувати варення з урюка з кісточкою, то з часом воно почне гірчити. І чим довше буде стояти заготовка, тим гіркота буде сильнішою.

Складіть очищений абрикоси на ваги і виміряйте. На 1 кг очищеного урюка потрібно 800 грам цукру і 1 стакан води.

Складіть складові заготовки в каструлю, залийте водою і починайте варіння на самому тихому вогні. Як тільки варення закипить, зніміть з нього пінку і проваріть 10 хвилин.

Відставте заготовку в сторону, нехай остигає, а ви займіться кісточками. Розбийте кісточки і дістаньте з них ядра. Якщо їх додати до варення, то воно набуде яскраво виражений мигдальний аромат. Можна розбивати не всі кісточки, а обмежитися половиною або взагалі обійтися без них. Тут вже справа смаку, вашого бажання та наявного у вас часу.

Якщо варення вже охололо, додайте до нього очищені ядерця і поставте на вогонь доварюватися. Після закипання, слід кип’ятити його не менше 15 хвилин, після чого, розкладіть варення з сушених абрикосів по баночкам, закрийте кришками і відправляйте в комору на зимове зберігання.

Як правильно зварити варення з урюка або кураги дуже просто, швидко та смачно розкаже автор відео-рецепту.