Як заморозити гарбуз на зиму в домашніх умовах: рецепти заморозки

Гарбуз – це дуже смачно і корисно. З нього можна приготувати безліч чудових страв. А щоб їсти гарбуз в будь-яку пору року – його варто заморозити.

Зміст

Чи можна заморожувати гарбуз

Гарбуз може зберігатися в морозильці до 10-ти місяців. Головне – знати, як його правильно заморожувати.

гарбуз

Підготовка гарбуза до заморожування

Гарбуз необхідно помити, розрізати навпіл, видалити з нього насіння, розрізати на скибочки, а потім – на шматочки.

чистимо гарбуз

До речі, не варто викидати насіння – його можна висушити та підсмажити. Насіння з гарбуза дуже корисне та смачне.

А з цього відео ви дізнаєтеся, як швидко обробити гарбуз:

Рецепти заморозки сирого гарбуза

Щоб гарбуз після заморожування не став м’яким та водянистим, його варто спочатку піддати термічній обробці.

1. Як заморозити гарбуз кубиками

Гарбуз треба почистити та порізати кубиками. Розмір кубиків залежить від того, що саме ви будете готувати.

Гарбуз кубиками в морозилці

Нарізаний гарбуз треба викласти на деко одним шаром та поставити в морозилку. Коли гарбуз замерзне – перекладіть його в пакети та поверніть назад в морозильну камеру.

Кубиками в пакеті

2. Заморожений гарбуз, подрібнений на тертці

Гарбуз треба потерти на тертці та скласти в пакети, потім випустити повітря і скласти в морозильну камеру.

Заморожена натерта гарбуз

Якщо ви заморожуєте і моркву –  краще підписувати пакети, аби їх не переплутати.

3. Заморожування гарбуза на зиму за допомогою вакууму

Якщо у вас є спеціальний вакуумний пакувальник – можете скористатися ним, аби заморозити гарбуз у вакуумі.

Цьому і присвячене наступне відео:

Рецепти заморозки гарбуза, який пройшов теплову обробку

Гарбуз можна заморожувати і після теплової обробки. Він не втратить свого смаку і аромату.

Як заморозити відварений гарбуз

Не знімайте шкірку перед відварюванням, бо ви це зможете зробити після того, як гарбуз звариться. І не доведеться прикладати стільки зусиль, як з сирим.

Є кілька варіантів приготування.

Можна відварити в воді. Для цього покладіть шматочки гарбуза в киплячу воду.

Також можна скористатися мікрохвильовкою. Для цього треба покласти гарбуз в вогнетривкий посуд та ввімкнути мікрохвильовку на максимальну потужність.

Третій варіант  – на пару. Для цього гарбуз треба помістити в спеціальну ємність, поставити її в каструлю над водою і варити 10-15 хвилин. Не забувайте перевіряти готовність виделкою. Після того, як овоч приготується, відкиньте його на друшляк, аби рідина стекла.

варимо гарбуз

Далі варений гарбуз треба перетворити в пюре, розкласти в пакети з герметичною застібкою, витиснути з них повітря, защепнути та скласти в морозильну камеру.

Пюре в пакеті

Як заморозити запечений гарбуз

Запечений гарбуз можна використовувати як в вигляді прикорму для малюків, так і щоб зробити каші смачнішими.

Гарбуз можна запікати кількома способами. Найпростіший – порізати на скибки разом з шкіркою та поставити в духовку на 1 годину. Шкірку знімете після запікання.

гарбуз часточкамиЯкщо маєте більше часу – поріжте його кубиками, розкладіть на деко і запікайте 40 хвилин.

гарбуз кубиками

Далі гарбуз треба перетворити в пюре з-за допомогою блендера або розтовкти його вручну.

Пюре викладають в форми для льоду чи стаканчики та ставлять в морозильну камеру. Коли гарбуз заморозиться,  кубики треба дістати та перекласти в кульок, а стаканчики – щільно закрити харчовою плівкою. Після цього заготовку відправляють назад в морозильну камеру.

Пюре в формах

І, наостанок, ще одне відео, присвячене заморожуванню гарбуза: