Як сушити цедру цитрусових

Цедра з лимонів, апельсинів, лайму чи інших цитрусових досить часто додається у випічку, десерти та інші смаколики. Цей продукт не має смаку, але він цікавий, як природний та запашний ароматизатор, доступний кожній господині.

Деякі люди думають, що цедра – це сік лимонів і апельсинів. Але ні, це – шкірка з цитрусових, що має яскравий запах та теплі кольори – помаранчевий, жовтий, зелений. Верхній шар має великий вміст пахучої ефірної олії. Якщо зрізувати глибше шкірку – разом з білою м’якотою, то до цедри приєднається гіркота, що є в білому прошарку. Саме тому потрібно для заготовлювання цедри зрізати цю тонку верхню частину шкірок.

Зміст

Як зрізати шкірку цитрусових для цедри

Найперше, що вам треба зробити – добре вимити плоди, з яких будете очищувати цедру. Саме під гарячою мийте та з використанням кухонної щітки. Бо деякі виробники для довшого зберігання цитрусових покривають плоди тонким шаром воску. Для супермаркетів це добре – продукт може мати більший термін зберігання, для споживання – віск абсолютно не потрібний.

цедра

Протріть помиті плоди сухим та чистим рушником. А потім гострим ножем по спіралі зріжте шкірки з кожного екземпляру. Робіть це без поспіху, акуратно обрізаючи лише верхній забарвлений шар.

Існують професійні ножі для зрізування цедри. Отже, якщо ви володієте таким, то очищуйте шкірочку з його допомогою.

цедра

цедра

Хочемо вас застерегти не натирати цедру на тертушці. Адже при цьому пошкоджуються мікроскопічні капсули, у яких зберігаються ароматичні олії. І поки ви будете засушувати цедру, вся родзинка такої заготівлі вивітриться. Користуйтеся таким способом очищування, якщо вам цедра потрібна у свіжому вигляді у цей момент.

цедра

Як сушити цедру цитрусових

Щойно зчищені смужки цедри порозкладуйте на плоскій тарілці зі скла чи порцеляни. Тепер вона повинна просохнути при кімнатній температурі.

цедра

Регулярно слід перегортати цитрусові часточки, що просушувалися з усіх боків. Цедра стає ламка, коли вже дійшла до готовності. Переламайте один шматочок цедри й впевніться, чи можна вже її вкладати в банки. Якщо така крихка, що аж тріскається – хай вже відправляється на зберігання. А якщо вона ще пластична, то треба такій цедрі досушитися день-два.

цедра

Якщо у вас немає часу для тривалого сушіння цедри, можна скористатися духовкою. На деко покладіть пергамент і розсипте нарізану на нього цедру. Шматочки повинні лежати так, щоб не сильно торкалися одне одного. Відрегулюйте температуру не вище +100 градусів і просушуйте, відкривши злегенька дверцята.

А той, хто краще сприймає відеоінформацію, перегляньте цей сюжет про правила роботи над цедрою: