Як приготувати мармелад з айви в домашніх умовах

Як приготувати мармелад з айви в домашніх умовах

Ось і осінь прийшла. А з нею достигає унікальний, причому дуже дешевий фрукт. Це айва. Багато хто не знає, що робити з урожаєм. Тим часом, заготовки на зиму з айви – це знахідка. Компоти, варення, джеми, начинки для пирогів і т.д. А як щодо десерту під назвою мармелад з айви без загусників?

Вигода очевидна. У вас завжди буде, що подати до чаю або просто на перекус. Такій ароматній і корисній смакоті порадіють не тільки діти, а й дорослі, і гості. Та й взагалі, айві сам Бог, як говориться, велів стати мармеладом. Адже з португальської мови це слово звучить в перекладі як мармела!

Так, повозитися доведеться. Але процес, який трохи схожий на приготування айвового варення, вас задовільнить. Тому закочуємо рукави, і – за роботу!

Зміст

Як приготувати домашній мармелад – покроковий рецепт

Беремо:

  • 1.5 кг айви
  • 1.3 кг цукру
  • 1 склянка води
  • 0.5 лимона (або лимонну кислоту)

Порядок приготування

Бажано вибрати стиглі незіпсовані плоди. Та спершу промити гарненько їх.

мита айва

На айві є пушок. Він нам не потрібен. Тому приберемо його щіточкою. Знову промиємо під краном. Трохи вмсушивши, очистимо айву від шкірки (не викидайте її – з неї можна потім смачний компот зварити!) та насіння. Відваримо в воді. Потім, процідимо відвар, і заллємо ним порізану на частини айву.

айва розрізана

Натремо цедру лимона. Вичавимо з нього сік. Все відправимо в цю воду. Варимо фрукт в тазу. Як тільки він розвариться, можна додати і цукровий пісок.

додамо цукор

Варимо так само, як варили б варення, протягом години. Помішуємо частіше! Смак пригорілої айви неприємний.

варимо айву

Ви звернули увагу, що маса загустіла? Зауважте, мармелад з айви без загущувача – це реальність! Вимкніть газ. Якщо треба, пропюріруйте масу зручним способом, остудивши її попередньо. Але це ще не все – уварюємо її так, щоб з неї міг вийти мармелад. Добре б робити це в кілька підходів, використовуючи посуд з антипригарним покриттям.

маса загусла

Не чекаємо, поки маса охолоне. Розкладемо її в форму, вистелену папером для випікання.

розкладемо масу на папір

У такому вигляді сушимо її, поки не стане можливо різати як мармелад. На це може піти і пара днів, і доба – все залежить, як ви уварили масу. Де і як доводити її до стану мармеладу? У будинку (провітрюваному і сухому місці), на сонце і навіть в холодильнику, де маса добре застигне. Нарізавши мармелад на шматочки, обваляйте їх у цукровій пудрі.

готовий мармелад

Мармеладу з айви в мультиварці

Готувати мармелад в мультиварці – це швидко (від 35 хвилин – від типу гаджета залежить) і зручно.

Беремо:

  • 1 кг айви
  • 1 кг цукру
  • 1 стручок ванілі
  • 1.5 літра води

Порядок приготування

Розрізавши айву на 4 частині (акуратно – ніж в будь-який момент може зіскочити з поверхні грубуватого плода), вирізамо серцевину і нарізаємо четвертинки кубиком в один сантиметр. Заливши воду в чашу, включимо режим варіння. Як вода закипить, покладемо айву, і варимо 20 хвилин. Зіллємо воду. Дамо охолонути айві і пропюріруемо її. Пюре відправимо знову в мультиварку і, додавши ваніль і цукор, варимо в режимі молочної каші чверть години, не накриваючи кришкою. Спостерігаємо, щоб айва не пригоріла і не була рідкою або занадто густою. Масу викладемо (товщиною в два сантиметри) на пергамент, яким вистелено лоток. Нехай підсушується десь два дні. А потім пласт нарізається на ромбики, які можна виваляти в цукровій пудрі.

Мармелад з айви без цукру

Чи це можливо? Так, можливо, але чи потрібно? Адже айва сама по собі кисла. Але, якщо ви і зважитеся на цей крок, то технологія приготування така ж, як і з цукром. Хіба що треба готувати без лимона. Головне в цьому процесі – добре уварювання маси і висихання її зручним чином. В процесі вживання можна вмокати в мед!

Як зберігати айвовий мармелад

Довго зберігатися мармелад не може. Бажано вжити його в перебігу двох місяців. Але зберігати його при цьому потрібно в посуді, щільно закритому кришкою, в сухому місці.

Відео: Мармелад з айви з корицею, гвоздикою і мигдалем

Отже, ваш урожай повністю збережеться на зиму. Ви будете мати під рукою  не тільки знатне частування, а й навіть в якійсь мірі ліки. Оскільки айва – ще і справжня берегиня всього самого корисного. Смачного!