Як правильно заморозити чорницю на зиму в холодильнику: 5 способів заморозки

Чорниця – дуже корисна і неймовірно смачна ягода. Вона допомагає зміцнити імунітет і позитивно впливає на зір. Щоб забезпечити собі можливість насолоджуватися смаком стиглої чорниці і взимку, потрібно трохи попрацювати, і спробувати заморозити чорницю в холодильнику. Ваші зусилля обов’язково виправдають себе холодними зимовими вечорами.

Зміст

Підготовка чорниці до заморожування

Після збору або покупки ягід, їх обов’язково необхідно перебрати. При цьому ретельно видаляється все сміття, листочки і, якщо трапляються, частини плодоніжок. Ягоди повинні бути свіжими і, обов’язково, стиглими. Заморожування краще проводити в максимально короткі терміни, тому що чорниця дуже швидко в’яне.

чорниця свіжа

Що стосується промивання ягід перед заморожуванням, то тут кожен вирішує для себе сам. Якщо ви збирали ягоди самостійно, то хвилюватися не варто і ягоди сміливо можна заморожувати без попереднього промивання. Тим більше, якщо ви плануєте надалі використовувати чорницю, піддаючи її термічній обробці.

Якщо ягоди ви придбали в магазині або на ринку, то тут краще все-таки обполоснути їх. Але майте на увазі, що при промиванні ягід вони піддаються додатковому механічному впливу, від чого можуть пом’ятися або деформуватися. Та й зайва рідина при заморожуванні ні до чого.

Якщо ви все ж вирішили мити чорницю, то мити її потрібно маленькими порціями у великій ємності з водою, акуратно перекладаючи промиті ягоди на друшляк. Після цього чорницю викладають на паперові рушники і вичікують час, поки вони  висохнуть. Запорука якісної заморозки – сухі ягоди.

перебираємо ягоди

П’ять способів заморозки чорниці

Спосіб перший: заморозка ягід чорниці без цукру цілими ягідками

Це найпростіший спосіб. Чисті, перебрані, а головне, абсолютно сухі ягоди, висипають на тарілку або піддон, застелений целофаном або харчовою плівкою. Ставлять ємність в морозильну камеру для попередньої заморозки, мінімум на 1 годину. Після цього зсипають чорницю в пакет, випускають з нього повітря і щільно зав’язують.

чорниця розсипом

Спосіб другий: як заморозити цілі ягоди чорниці з цукром

Для цього знадобляться контейнери і цукор. Співвідношення ягід і цукру 2:1 відповідно. Підготовка ягід стандартна – перебираємо і миємо, при необхідності. Далі, викладаємо чорницю шарами, пересипаючи її цукром. Закриваємо контейнери кришками і складаємо їх в морозильну шафу.

Заморожена таким способом чорниця, може бути використана для приготування вареників, пирогів, киселів і морсів.

Чорниця в цукрі

Спосіб третій: як заморозити пюре з чорниці без цукру

Цей спосіб також нескладний, але потрібно трішки ваших зусиль, щоб подрібнити чисті ягоди блендером. Потім пюре розкладається в пластикові стаканчики або невеликі контейнери, на один раз використання. Ємності щільно закриваються, можна для цього використовувати харчову плівку, і відправляються в морозилку.

Заморожену таким чином чорницю можна використовувати для прикорму дітей. У цьому випадку ягоди необхідно пробити блендером якомога ретельніше, щоб не відчувалися шкурки.

Пюре з чорниці

Спосіб четвертий: як заморозити чорничне пюре з цукром

Цим способом виходить практично заморожене сире варення. Ягоди змішують з цукром і пробивають блендером. Якщо хочете отримати солодку заготовку, то ягід і цукру візьміть в пропорції 1:1, а якщо трохи з кислинкою, то – 2:1.

Далі ягоди заморожують вищезазначеним способом в стаканчиках або порційних контейнерах.

З такої заготовки виходить відмінна начинка для пирогів, а також наповнювач для десертів.

Пюре з чорниці в банку

Спосіб п’ятий: заморозка чорничного соку

Цей спосіб дозволить зберегти корисний чорничний сік на тривалий термін. Для цього з ягід віджимається сік, будь-яким звичним для вас способом. Потім він розливається в стаканчики або невеликі пляшечки, і щільно закривається кришками або харчовою плівкою. Головне, заливати сік не до самого краю, так як при заморожуванні сік буде розширюватися і може вилитися.

Сік з чорниці

Як правильно розморожувати чорницю

Щоб зберегти максимум корисних речовин, чорницю заморожують швидко, на максимальній потужності морозильної камери. Розмороження ж проводять повільно. У тарілку викладають необхідну кількість ягід, і виставляють її на нижню полицю основної камери холодильника. Після того як чорниця відійде, тарілочку з ягодами прибирають з холодильника, і дають відігрітися при кімнатній температурі.

Якщо ви плануєте використовувати чорничну заморозку для приготування гарячої страви, наприклад, компоту або пирога, то попередньої розморозки не потрібно.

Зверніть увагу, повторна заморозка розморожених ягід чорниці неприпустима.

Див. Відео: Канал “Сім’я Піддубних” розповість, як заморозити чорницю на зиму.

Див. Відео: КАЛЯНИЧ покаже спосіб заморозки чорної смородини і чорниці.