Як правильно сушити гриби в домашніх умовах і способи сушіння, правильне зберігання сухих грибів.

Сушені гриби – це одна з найпростіших заготовок, яку можна використовувати для всього. Сушені  гриби треба тільки замочити на кілька годин перед використанням, і ви зможете робити з них супи, соуси, додавати в різні страви.

До речі, можна засушувати і зморшкуваті гриби, але треба обирати ті які не мають вираженої капелюшки і з вигляду нагадують невеликі камінчики.

Варто пам’ятати, що оскільки гриби на 80-90 відсотків складаються з води, після сушки їх вага зменшується ледве не в 10 разів. Тобто з кілограму свіжих грибів ви отримаєте десь 100 грамів сушених.

А тепер ми розкажемо про різні способи засушування грибів.

Зміст

Як сушити гриби в духовці або печі

Перед тим, як починати будь-який вид сушіння, треба добре очистити гриби від будь-якого бруду, вирізати пошкодження на ніжках та капелюшку. До речі, мити гриби перед сушінням не треба, бо вони наберуть вологу.

Після того, як ви прибрали з них бруд сухою ганчіркою чи губкою, розсортуйте гриби по розмірам. Можете розкласти їх на аркуші або нанизати на дерев’яні чи металеві спиці. На одну спицю треба нанизувати гриби тільки одного розміру. Старайтеся, щоб вони не торкалися одне одного.

Спочатку трохи розігрійте духовку (до 45-ти градусів за Цельсієм) і помістіть в неї гриби. Дверцята лишіть причиненими, аби волога швидше випарувалася.

Коли гриби підсохнуть – поверхня перестане прилипати до пальця від натискання, тоді можна збільшувати температуру до 75-80-ти градусів. Точного часу сушіння нема (все залежить від розміру, виду), тому слідкуйте за станом грибів. Якщо якісь з них висохли – зразу ж дістаньте їх з духовки. Також перевертайте шпажки, щоб гриб краще сохли.

Відео присвячене сушінню грибів над плитою:

А це відео про сушіння білих грибів в електросушарці:

Як сушити гриби на нитці або піддоні на сонці

Якщо ви хочете сушити гриби на сонці, попередньо поріжте їх на тонкі пластинки і нанизайте на цупкі нитки або розкладіть на дерев’яні піддони. Розмістіть гриби там, де вони будуть захищені від пилу і дощу, та знаходитимуться на сонці. Також має бути присутній протяг – він витягатиме вологу. Таке сушіння займає більше часу, ніж в духовці. Тому можна просто трохи обсушити гриби на сонці, а потім відправити в духовку.

Як сушити умовно їстівні гриби на повітрі

Зморшкові гриби мають дуже м’ясисту консистенцію і щоб вони добре висохли, їх необхідно тримати на повітрі протягом шести місяців. Тому гриби треба нанизати на цупкі нитки, а зверху надіти полотняні мішечки або звичайні капронові панчохи. Такі в’язки необхідно розмістити в теплому та добре провітрюваному сараї. Там гриби мають повисіти 6 місяців. За цей час з них піде волога і токсини, тому вони не зможуть нашкодити здоров’ю.

Гриби необхідно зберігати в паперових пакетах, а якщо вони пересохли і стали надто крихкими – краще перетворити їх в борошно, висипати в банку та закрити кришкою.