Варення з ірги на зиму – заготовка варення з медових чудо-яблук

Ірга (Коринка, Бішмула, лат. Amelánchier) відноситься до яблунь, хоча розміри її плодів більше нагадують чорноплідну горобину або смородину. Серед безлічі сортів ірги є чагарники і низькорослі дерева. Їх плоди дещо відрізняються один від одного, але, тим не менш, всі вони дуже смачні, корисні і чудово підходять для приготування солодких заготовок. 

Варення з ірги добре підійде тим, хто хоче обмежити споживання цукру. Адже, ягоди настільки солодкі, що можна брати цукру на половину менше (а то і більше як на половину), ніж самих ягід. Варення з ірги на зиму, без сумніву, варто заготовит. Ну, для початку, хоч декілька баночок.

Зміст

Варення з ірги з варінням

На 1 кг ягід:

  • 0,6 кг цукру;
  • 250 гр. води:
  • 2 гр лимонної кислоти.

Вимийте зібрані плоди, склавши їх у друшляк або сито. Обсушувати спеціально їх не треба, достатньо того, що вода стече сама.

Поки ягоди стікають, зваріть сироп. Як тільки цукор розчиниться, засипте в киплячий сироп ягоди. Дочекайтеся, поки сироп знову закипить і зніміть заготовку з плити. Каструлю слід накрити кришкою і залишити відпочивати на 6-10 годин.

Додайте в варення лимонну кислоту і знову поставте каструлю на вогонь. З моменту закипання варіть варення 5-10 хвилин, після чого, його можна вважати готовим. Розкладіть заготовку по банках, закатайте їх і укутайте в ковдру до повного охолодження.

Зберігати варення з ірги можна при кімнатній температурі до 8 місяців.

Завершуючи, хочу зазначити, що ця дуже смачна заготовка має безліч смаків, адже кожен сорт ягід має свої відтінки. Незмінні лише лікувальні властивості ягід, що вбережуть ваш організм від зимових хвороб.

Ще корисніше виходить, якщо приготувати варення з ірги без варіння.

Сире варення з ірги – без варіння

Потрібно пам’ятати, що хоча зовні ірга і нагадує смородину, але це, все ж, яблуко і її м’якоть досить щільна. Для приготування сирого чи то холодного варення, яблучка потрібно обробити і подрібнити.

Щоб розм’якшити їх, іргу бланшують 1-2 хвилини в киплячій воді, подрібнюють блендером або пропускають крізь м’ясорубку, з’єднують з цукром та (за бажанням) з лимонною кислотою, ретельно перемішують до повного розчинення кришталиків цукру та розкладають по підготовлених банках.

На 1 кг ягід ірги потрібно:

  • 1 кг цукру;
  • лимонна кислота – за смаком.

Смак свіжих плодів солодко-кислувато-терпкий і він ідеально підходить як для десертів, так і для начинки пирогів.

Зберігати таке варення живе варення з ірги можна виключно в холодильнику.

Як ще приготувати варення з ірги дивіться відео-рецепт.