Слабосолоний оселедець: добірка кращих рецептів приготування - як самостійно засолити оселедець в домашніх умовах

Слабосолоний оселедець: добірка кращих рецептів приготування – як самостійно засолити оселедець в домашніх умовах

Оселедець – недорога і дуже смачна рибка. Особливо вона хороша в солоному і маринованому вигляді. Така нехитра страва частенько красується на столах навіть найбільш урочистих заходів. Правильно засолити оселедець зуміють відразу не всі, тому ми підготували детальний матеріал на тему приготування слабосоленого оселедця в домашніх умовах.

Зміст

Як вибрати рибу для засолу

Це питання є основним, так як від якості і свіжості основного інгредієнта буде залежати і смак готової рибки.

Зазвичай для засолювання беруть заморожену рибу або охолоджену. Дуже важливо знати основні правила вибору найсмачнішої риби.

Купуючи охолоджений оселедець, звертайте увагу на наступне:

  • Для засолу найкраще брати цілі, що не потрошені тушки з головою.
  • Шкіра риби повинна бути гладкою, рівною, блискучою, без пошкоджень і темних плям. Виняток становлять лише темні смуги на спинної частини тушки, властиві цьому виду риб.
  • Очі охолодженої риби повинні бути чисті, без білого нальоту.
  • При натисканні пальцем на тушку, не повинно залишатися слідів і вм’ятин на шкірці.
  • Для засолювання краще брати товстого і найбільшого оселедеця. Така риба набагато жирніша і ароматніша.
  • Купуючи тушку з товстим черевцем, існує велика ймовірність того, що всередині виявиться ікра, а це теж делікатес.

Правила вибору замороженої риби трохи відрізняються:

  • Тушки оселедця повинні бути цілими, без пошкоджень шкурки.
  • Звертають увагу на кількість льоду, його має бути мінімальна кількість.
  • На поверхні риби ні в якому разі не повинно бути ніяких жовтих плям і розводів.
  • Запах риби не повинен викликати підозр на неякісність продукту.

слабосолона оселедець

Обов’язкові етапи попередньої обробки

Насамперед заморожену рибу розморожують. Найкраще це робити в основному відсіку холодильника, помістивши туди заморожену тушку на 12-20 годин. Щоб прискорити процес, розмороження допускається робити при кімнатній температурі. Суворо забороняється розморожувати оселедець в мікрохвильовій печі або в гарячій воді, шляхом замочування.

Далі оселедець миють, і при необхідності, якщо це передбачено рецептурою, чистять від нутрощів, ріжуть шматочками або філерують.

слабосолона оселедець

Рецепти засолу оселедця

Цілого з головою і потрохами

Засолка цілої, ще не вичищеної тушки з головою має ряд переваг. По-перше, така рибка виходить набагато смачніша і ароматніша, а по-друге, солона рибка після очищення і зняття шкіри вигладає більш естетично, і підійде для сервірування святкового столу.

Рецепт приготування простий. Спочатку варять розсіл. Для цього в 1 літр води додають 3 повних столових ложок солі, 1,5 чайних ложечок цукру. Зі спецій обов’язково кладуть лавровий лист (пару штук) і кілька зерняток чорного перцю. При бажанні також додають пару бутонів гвоздики.

слабосолона оселедець

Розсіл доводять до кипіння на великому вогні, а потім остуджують до кімнатної температури. У сольовий розчин закладають тушки оселедця. Зверху встановлюють гніт (камінь або банку наповнену водою). У такому вигляді рибу залишають на добу для попереднього засолу.

Через 24 години оселедець перекладають в банку або пластиковий контейнер потрібного розміру і заливають розсолом. Миску з оселедцем закривають кришкою і відставляють ще на добу в холодильник.

Просолену рибку можна зберігати в такому вигляді до 7 діб.

Порада: Якщо оселедець пересолився, перебуваючи тривалий час в розсолі, його можна вимочити в холодному молоці або чистій холодній воді протягом півгодини.

Своїм способом засолювання цілого з головою оселедця ділиться канал «Distilliruem»

Оселедець пряного посолу в банці

У невеликій каструлі кип’ятять літр води. Після закипання в воду опускають 2 лаврових листки (можна і 1, якщо не любите смак цієї пряності). Також кладуть 2,5 столових ложки солі, 1,5 столових ложки цукру. Необхідні спеції: чорний перець (4-5 горошин), коріандр зерновий – 1/3 чайної ложки і кмин не більше ¼ маленької ложки. Також можна використовувати спеціальну пряну суміш для засолювання риби. Виробники спецій пропонують широкий вибір пряних наборів, в тому числі і для оселедця.

Вогонь одразу відключають. Розсолу дають час на охолодження.

слабосолона оселедець

Тим часом чистять рибу (2 штуки). З тушки зрізають голову і ретельно вичищають нутрощі. Оселедець миють і дають стекти воді, розташувавши оброблені тушки на решітці. Потім кожну рибку розрізають на великі шматочки. Для цього достатньо розрізати тушку на 3 частини.

У чисту літрову або півторалітрову банку укладають шматки оселедця, і заливають її остиглим пряним розчином. Банку закривають кришкою. Засолену рибку відставляють в холодильник на 2 доби.

Перед подачею на стіл кожну часточку риби розрізають на кілька частин, прикрашають кільцями цибулі і зеленню петрушки.

Канал «Смачно Просто і Корисно» розповість про засолюванні потрошеной тушки оселедця

Сухий спосіб

Оселедець (2 штуки) розморожують, вичищають нутрощі і зрізають голову. Кожну тушку ретельно промивають і нарізають шматочками по 3-4 сантиметри.

Рибу перекладають в глибоку тарілку і засипають сіллю (1,5 столових ложки) і цукром (1,5 чайних ложки). Зі спецій додають лавровий лист, який попередньо подрібнюють в руках, і чорний запашний перець горошком (5 штук). Нарізку ретельно перемішують, щоб шматочки оселедця рівномірно були покриті сумішшю з солі, цукру і прянощів.

У широку емальовану миску або контейнер із пластику викладають в один шар оселедець, намагаючись розташовувати шматочки, як най- щільніше один до одного. Тару закривають кришкою і відставляють в холодильник. Риба буде готова вже через 8-10 годин!

Експрес-метод

Дві тушки оселедця розморожують не повністю, а тільки так, щоб рибку було зручно вичистити. З тушки зрізають голову і вирізують плавники. Далі оселедець повністю філерують. Пласти риби нарізають шматочками, ширина яких не повинна перевищувати 2,5-3 сантиметри.

слабосолона оселедець

Наступним етапом готують висококонцентрований сольовий розчин: в літрі холодної води розчиняють 5 столових ложок солі. Постійно перемішуючи, домагаються повного розчинення кристалів.

Підготовлене філе риби акуратно викладають в холодний розчин і залишають в ньому на 40 хвилин. Потім шматочки акуратно виловлюють виделкою і перекладають на плоску тарілку, застелену паперовим рушником.

Злегка обсохлий оселедець перекладають в контейнер з високими бортиками. Шматочки розташовують в кілька шарів. Зверху нарізку заливають рослинною рафінованою олією. Олія має повністю покривати шматочки оселедця.

Через 2 години рибку можна подавати до столу. Виходить своєрідна пресерва домашнього приготування.

 слабосолона оселедець

У банку з оцтом і цибулею

Підготовка риби зводиться до розморожування, чищення і філерюваня. Досить буде двох великих рибин. Пласти нарізають невеликими шматочками (ідеальна ширина 2-3 сантиметри).

Для приготування розсолу в 250 мілілітрів води додають 1 чайну ложку солі з гіркою і половину чайної ложки цукру. Миску з розчином ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Після цього газ вимикають, і додають в розсіл оцет 9% – 5 столових ложок.

Одну велику цибулину (можна червоного кольору) чистять і нарізають півкільцями.

У літрову чисту банку закладають шматочки оселедця, перекладаючи їх цибулею і пересипаючи спеціями. Для спецій використовують зерна коріандру і суміш перців горошком.

Після того, як риба буде утрамбована, банку заливають маринадом. Зверху можна долити 2-3 ложки рослинної олії (рафінований варіант).

Наталя Паркоменко ділиться з вами своїм способом оброблення оселедця на філе

Як зберігати слабосолений оселедець

Після засолу рибу зберігають в холодильнику не більше 7 днів. Щоб продовжити термін придатності продукту, оселедець можна дістати з сольового розчину, нарізати шматочками, якщо вона була засолена цілою, і залити рослинною олією. Рибка в такому вигляді може зберігатися в холодильнику до двох тижнів.