Простий томатний кетчуп з яблуками і перцем на зиму

Томатний кетчуп – вельми популярний у всьому світі соус.  Вам недноразово хотілося приготувати саме свій домашній кетчуп, бо у магазинному частка томатів точно не велика. А ті кетчупи, що вироблені лише з томатів, на жаль, коштують не дешево.  Так у чому проблема, коли літній сезон  обдарував вас щедро помідорчиками?! Назбирайте на дачі чи купіть на ринку та й законсервуйте цю улюблену заготовку. Пропонуємо простий рецепт томатного кетчупу з яблуками і перцем, за яким ви щороку легко заготуєте дійсно томатний та корисний кетчуп. Ваша родина поїсть його до весни із великим задоволенням.

Ви будете здивовані, як швидко можна приготувати домашній кетчуп із помідорів.

Давайте уважно підберемо складові до цієї заготовки:

  • помідори стиглі – 3-4 кг;
  • болгарський солодкий перець – 1 кг;
  • яблука – 1 кг;
  • гіркий перець – 2 шт;
  • мускатний горіх – на кінчику ножа;
  • лимонної кислоти – 1 ч. ложку;
  • цукор – 1 склянка;
  • солі – 2 ст. ложки;
  • кориці – 0,5 ч. ложки;
  • базиліку – 3 ч. ложки (суху приправу або свіжу зелень);
  • перець червоний мелений – 0,5 ч. ложки, додати за бажанням для посилення гостроти;
  • гвоздики – 20 шт.

Як приготувати томатний кетчуп на зиму в домашніх умовах

Вимийте усі овочі, що зазначені у рецепті.

Томатний кетчуп на зиму

Потім, деякі із овочів треба почистити: з перцю вийняти насіння та жорсткі плодоніжки, з яблук вирізати серцевину, та й із помідорів позривати  маленькі плодоніжки.

Поріжте ці овочі на невеликі частини та перемеліть на м’ясорубці.

Цю свіжу масу пересипати у ємність, у якій ви зазвичай готуєте варення.  На  повільному вогні, помішуючи, тушкуйте одну годину.

Висипте приправи за 5-10 хвилин до того, як суміш знімете з вогню. Також ретельно перемішуйте.  Ємність із гарячою заготовкою  винесіть  на ніч з кухні на подвір’я чи на балкон. Обов’язково накрийте кришкою чи рушником.  До ранку варені овочі охолонуть та “візьмуть” на себе усі аромати спецій.

Наступного дня продовжуємо процес приготування домашнього соусу:  частинами по черзі насипайте його у сито та перетирайте. Можете пришвидшити процес широким товкачиком.

Томатний кетчуп на зиму

Нам треба, щоб вийшла густувата однорідна маса. Шкірки та насіння повинні усі залишитися у ситі.

Кетчуп знову треба  ще проварити на протязі 5-10 хвилин. А тепер він готовий до закатування у невеликі баночки чи спеціальні скляні бутилки.

Томатний кетчуп на зиму

Бутилки чи баночки повинні бути попередньо простерилізовані. Наливайте у них гарячий соус та закривайте  кришками. Поставте усе в одне місце та укутайте товстою тканиною.

Томатний кетчуп на зиму

Тепер ви володієте  смачнющим кетчупом власного виробництва.  Таку заготовку із помідор можна зберігати  у коморі чи в іншому сухому і прохолодному приміщенні. Приготування дійсно зрозуміле, не забирає багато часу. До того ж цей соус стопроцентно помідорний і корисний.

Завжди ставте баночку із помірно гострим соусом, коли подаєте на стіл  шашлик, манти,  пельмені. Він добре смакує до макаронів, картоплі, іншого гарніру. А що вже казати про випічку домашньої піци із кетчупом – тепер вона ще краща!  Цей томатний кетчуп можна додавати замість томатної пасти в борщ, супи, рагу, розсольник. Та, навіть, чудова ідея для перекусу – налити на краєць свіжого хліба ложку домашнього кетчупу! Ах, як смачно!